Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Ουτοπία 1961»

Mε πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου τους τελευταίους τέσσερις μήνες έγινε μια τολμηρή προσπάθεια ώστε να επιτευχθεί η παραγωγή μιας κινηματογραφικής ταινίας μεγάλου μήκους με τίτλο «Ουτοπία 1961» η οποία εξιστορεί την οκτάμηνη σύγκρουση των μεταλλωρύχων του Λαυρίου με τη κυβέρνηση και τη Γαλλική εταιρία.

Όπως τόνισε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου Βάλσαμος Συρίγος, τέτοια προσπάθεια γίνεται πρώτη φορά στην Ελλάδα:

«Η πιο τολμηρή μας, ωστόσο, προσπάθεια είναι αυτή που «δουλεύουμε» τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Πρόκειται για την παραγωγή μιας κινηματογραφικής ταινίας μεγάλου μήκους. «Ουτοπία 1961» ο τίτλος της και πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια στην οποία συμμετείχε η θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ, η ερασιτεχνική ομάδα από την περιοχή του Λαυρίου «Εξόρυξη» και τέλος το Studio Pixel, προσφορά του σκηνοθέτη Κώστα Φιλιούση, με τον οποίο υλοποιούμε την παραγωγή της ταινίας μας. Τέτοια προσπάθεια γίνεται πρώτη φορά στη χώρα μας. Αυτό το τόλμημα, μάθημα Ιστορίας και αγώνα, ανοίγει το δρόμο και σε άλλα σωματεία… Το σίγουρο είναι ότι εάν η ίδια ταινία χρηματοδοτούνταν από κάποιον παραγωγό, το κόστος της θα ανερχόταν σε πολλές χιλιάδες ευρώ. Εμείς κάναμε την παραγωγή με μηδενικό κόστος.

Με αυτήν την παραγωγή ασχολήθηκαν πάνω από 150 άτομα. Ομως και όλος ο λαός της περιοχής βοήθησε ιδιαίτερα, διευκολύνοντας τα γυρίσματα. Μας άνοιγαν τα σπίτια τους, μας προμήθευαν διάφορα πράγματα εποχής, μας «ανέχονταν» ώρες ατελείωτες. Το 70% του πληθυσμού έχει σχέση με τα μεταλλεία και τους αγώνες, οπότε αυτή η ταινία τούς ακουμπά. Αγαπάνε τον τόπο τους και την Ιστορία τους».

Λίγα λόγια για την ταινία:

Η ταινία αφηγείται την οκτάμηνη σύγκρουση των μεταλλωρύχων του Λαυρίου το 1961 με την κυβέρνηση και τη Γαλλική Εταιρεία. Η αφήγηση αναπτύσσεται σε τρεις παράλληλους άξονες.

Στον ένα άξονα καταγράφεται η εξέλιξη της απεργίας με υποκείμενο τους απεργούς μεταλλωρύχους στον εργασιακό τους χώρο.

Ο δεύτερος αφηγηματικός άξονας ξεδιπλώνει τη στάση των κατοίκων της πόλης του Λαυρίου και ο τρίτος την αντίδραση της Γαλλικής εταιρείας, της κυβέρνησης, του κράτους και του παρακράτους.

Οι σκηνές καθημερινότητας των κατοίκων της πόλης του Λαυρίου σκιαγραφούν το πολιτικό και κοινωνικό τοπίο της εποχής. Το σενάριο της ταινίας βασίζεται στο βιβλίο του Κωνσταντίνου Πόγκα, ο οποίος ήταν ένας από τους πρωτεργάτες της απεργίας. Ο συγγραφέας εμφανίζεται περιοδικά στην ταινία για να θυμίζει στον θεατή ότι αυτά που παρακολουθεί συνέβησαν το 1961 στην πραγματικότητα.

Η παραγωγή γίνεται από το studio pixel σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και τη θεατρική ομάδα ΕΞΟΡΥΞΗ.

Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι του Κώστα Φιλιούση. Συμμετέχουν 30 ηθοποιοί και πεντακόσιοι βοηθητικοί ηθοποιοί. Η μουσική είναι του Άρη Βλάχου και το τραγούδι των τίτλων ερμηνεύει η Αναστασία Έδεν.

Η ταινία θα προβάλλεται στον κινηματογράφο Αλκυονίδα από τις 14 Απριλίου.