Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Προκλητικός ο Χένρι Κίσινγκερ: «Πειρασμός» ένα προληπτικό πυρηνικό χτύπημα ενάντια στη Βόρεια Κορέα!

Ως «ισχυρό πειρασμό» βλέπει την πιθανότητα ενός προληπτικού πυρηνικού χτυπήματος των ΗΠΑ ενάντια στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας ο γνωστός και μη εξαιρετέος Χένρι Κίσινγκερ. Μιλώντας πριν λίγες ημέρες ενώπιον της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, ο τέως υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ και πάλαι ποτέ σύμβουλος ασφαλείας του προέδρου Νίξον, χαρακτήρισε τη Βόρεια Κορέα ως την πιο άμεση απειλή για τη διεθνή ασφάλεια, υπογραμμίζοντας ότι η αποπυρηνικοποίηση του οπλοστασίου της Πιονγιάνγκ πρέπει να αποτελεί βασικό στόχο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. 

Οι δηλώσεις Κίσινγκερ συνέπεσαν χρονικά με την καταγγελία της βορειοκορεάτικης κυβέρνησης ότι οι ΗΠΑ οδηγούν την ανθρωπότητα προς μια «πυρηνική σύρραξη», καταθέτοντας μάλιστα σχετική έκθεση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Στόχος της κυβέρνησης Τραμπ, σημειώνει σε επιστολή του προς το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ ο υπουργός εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, «είναι να προκαλέσει πυρηνικό πόλεμο, κάτι που θα υπονομεύσει τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας και την προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι της έντασης μεταξύ των δύο χωρών». 

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση Τράμπ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η Βόρεια Κορέα θα περάσει τη λεγόμενη «κόκκινη γραμμή», εάν δημιουργήσει πυρηνική δυνατότητα στο πρόγραμμα διηπειρωτικών πυραύλων. Κάτι που ορισμένοι αξιωματούχοι και στρατιωτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Βόρεια Κορέα το έχει ήδη επιτύχει αυτό ή τουλάχιστον βρίσκεται πολύ κοντά στην τοποθέτηση πυρηνικών κεφαλών στους πυραύλους της.

Αποδεικνύοντας ότι παραμένει αμετανόητος πολεμοκάπηλος, ακόμη και στα 94 του χρόνια ο- υπεύθυνος για σωρεία ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων πολέμου- Χένρι Κίσινγκερ τάχθηκε είτε υπέρ μιας προληπτικής επίθεσης της Ουάσινγκτον με πυρηνικά όπλα, είτε της περαιτέρω σκλήρυνσης των διεθνών κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας. Πέραν, πάντως, της Πιονγιάνγκ, ο γηραιός αμερικανός διπλωμάτης αναφέρθηκε στον «κινεζικό αυταρχισμό» αλλά και την- φημολογούμενη- ρωσική «ανάμειξη» στην εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ και ευρωπαϊκών κρατάνω ως παράγοντες απειλής για τη διεθνή ασφάλεια.