Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Από τον ατμοστρόβιλο του Ήρωνα στα δίκτυα 5G

Τις επιπτώσεις των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της βιώνει όλο και περισσότερο η κινεζική Huawei, μέχρι πρόσφατα αδιαφιλονίκητη ηγέτιδα δύναμη στον εξοπλισμό δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), την ίδια ώρα που η αμερικανική κυβέρνηση κλιμακώνει τις πιέσεις προς την Ευρώπη -και όχι μόνο, σχετικά με τη συμμετοχή της Huawei στην ανάπτυξη των δικτύων 5G. Αρκετές αμερικανικές εταιρείες έχουν ήδη αναστείλει την εμπορική συνεργασία με τη Huawei, συμπεριλαμβανομένης και της Google. Τις τελευταίες μέρες ο κινεζικός τηλεπικοινωνιακός «κολοσσός» κάλεσε την Ινδία «να κάνει μία “ανεξάρτητη επιλογή” για τη συμμετοχή της Huawei στην ανάπτυξη του δικτύου 5G», «είναι η σωστή ώρα για το υπουργείο Τηλεπικοινωνιών (σσ. |> της Ινδίας) να λάβει αποφάσεις» και ο εκτελεστικός διευθυντής του ινδικού βραχίονα της Huawei, Τζέι Τσεν, μιλώντας στην «The Economic Times» δήλωσε «είμαστε αρκετά χαρούμενοι και αισιόδοξοι για μία θετική κατάληξη». Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υπουργός της Ινδίας, Ράβι Σανκάρ Πρασάντ, είπε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει αναλυτικά την πιθανότητα συμμετοχής της κινεζικής εταιρείας στην ανάπτυξη του δικτύου 5G και «το αν θα επιτραπεί στην εταιρεία να συμμετάσχει ή μη, αποτελεί ένα περίπλοκο ζήτημα, το οποίο συμπεριλαμβάνει και θέματα ασφαλείας».
Την ίδια ώρα, σχολιάζοντας τον αμερικανικό αποκλεισμό της Huawei, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι επιστρατεύει όλα τα διαθέσιμα μέσα, προκειμένου να κάνει τους πολίτες των ΗΠΑ και των υπόλοιπων χωρών, να πιστεύουν ότι η κινεζική εταιρεία συνιστά απειλή για την ασφάλεια, ενώ ο Πομπέο, σχετικά με το «μπλόκο» ξεκαθάρισε πως «οι αμερικανικές εταιρείες συνεργάζονται με την κυβέρνηση». Υπενθυμίζεται ότι οι αμερικανικές εταιρείες, μετά τις τελευταίες κυβερνητικές αποφάσεις, καλούνται να ζητήσουν ειδική κρατική άδεια, προκειμένου να συνδιαλέγονται εμπορικά με τη Huawei, ενώ ήδη αρκετές χώρες έχουν κατηγορήσει τον κινεζικό «κολοσσό» για κατασκοπεία εκ μέρους του κινεζικού κράτους, μέσω των ηλεκτρονικών της συσκευών και υπηρεσιών.
Το προηγούμενο έτος, Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία και ΗΠΑ απαγόρευσαν τη Huawei από τη διεκδίκηση κρατικών συμβολαίων, επικαλούμενες «προβλήματα ασφαλείας». Η κινεζική εταιρεία, πάντως, έχει επανειλημμένως απορρίψει τους σχετικούς ισχυρισμούς.
Και ενώ «τεχνικά ζητήματα» για τη Huawei εξετάζει και το Λονδίνο, στον αντίποδα η φιλανδική Nokia αναγγέλει πανηγυρικά: «Ξεπεράσαμε τη Huawei σε παραγγελίες εξοπλισμού δικτύων 5G» με τις παραγγελίες που έλαβε τις τελευταίες εβδομάδες. Συγκεκριμένα ο διευθυντής της, Federico Guillen αναφέρθηκε στις «42 -οκτώ είναι σε εξέλιξη εμπορικές παραγγελίες της Nokia συγκριτικά με τις 40 της Huawei και τις 19 της σουηδικής Ericsson» σημειώνοντας (με ότι αυτό σημαίνει) ότι «22 από τις παραγγελίες είναι από γνωστούς πελάτες στο χώρο των τηλεπικοινωνιών όπως η T-Mobile, η Telia και η Softbank» και ότι «Έχει κερδίσει 12 νέες παραγγελίες 5G από τα τέλη Μαρτίου».
Στο μεταξύ η ABC με πηχιαίο τίτλο «Η Κίνα θωρακίζει το 5G της Huawei για να ηγηθεί στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση κόντρα στις ΗΠΑ» – Οι κρατικοί φορείς τηλεφωνίας συνεργάζονται με ιδιωτικές εταιρείες τεχνολογίας για την προώθηση του νέου διαδικτύου που θα αλλάξει τον κόσμο, μεταξύ άλλων γράφει
Σαν την εποχή του εξηλεκτρισμού τον 19ο αιώνα, η 5G υπόσχεται να αλλάξει τον κόσμο. Όπως έγινε με την πρώτη ατμομηχανή του Watt το 1769, την πρώτη ηλεκτρογεννήτρια της Siemens το 1866 και τον πρώτο υπολογιστής ENIAC το 1946, αυτή η νέα τεχνολογία του Διαδικτύου θα φέρει μια ακόμη βιομηχανική Επανάσταση, την τέταρτη αλλάζοντας, για άλλη μια φορά μας τρόπο ζωής μας.
 post Γκουιγιάνγκ «Big Data» Guizhou
Αυτή ήταν η πρόβλεψη της Διεθνούς Έκθεσης «Big Data» της Γκουιγιάνγκ, όπου πήραν μέρος πάνω από 400 εταιρείες τεχνολογίας και δεκάδες εμπειρογνώμονες και οι πολιτικοί σε αυτή την πόλη της νότια Κίνας, πρωτεύουσα της επαρχίας Guizhou, που αν και μια από τις πιο καθυστερημένες περιοχές της χώρας, τα τελευταία χρόνια έχει βιώσει μια αξιοσημείωτη οικονομική ανάπτυξη, προσελκύοντας πολλές επιχειρήσεις τεχνολογίας που έχουν εγκαταστήσει εκεί τις βάσεις δεδομένων τους, βοηθούντος και του περιβάλλοντος που κρατάει σε «φυσική ψύξη» τους γιγαντιαίους server-υπολογιστές τους, μέσα στους φουτουριστικούς ουρανοξύστες ξεφυτρώνουν στα καταπράσινα βουνά της «Κοιλάδας των δεδομένων» της Κίνας, η ανταγωνίζεται πλέον την Silicon Valley στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Βέτο για κατασκοπεία

Στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων, η πλήρης προσοχή της έκθεσης έπεσε στην Huawei, τις κορυφαίες παγκόσμιες τηλεπικοινωνίες που Trump κατηγορεί (με βέτο) σαν «κατασκόπους του αυταρχικό καθεστώτος του Πεκίνου». Ο Lu Yong, αντιπρόεδρος της εταιρείας στην Κίνα, αφού δήλωσε «Είμαστε στο επίκεντρο της καταιγίδας», αναγνώρισε σε μια συζήτηση για την 5G, ότι «οι ΗΠΑ έχει συνειδητοποιήσει πως, όπως και η ηλεκτρική ενέργεια στις ρίζες της, αυτή η τεχνολογία έχει γίνει ένα στοιχείο της εθνικής στρατηγικής, διότι όχι μόνο θα φέρει μεγαλύτερη ταχύτητα και συνδεσιμότητα, αλλά και μια αυθεντική κοινωνική επανάσταση». Παρά τις δυσκολίες του βέτο και τις απαγορεύσεις Google, Intel, Qualcomm και άλλων αμερικάνικων εταιρειών τεχνολογίας να συνεχίσουν να παρέχουν προγράμματα και εφαρμογές η Huawei, δήλωσε: «είμαστε έτοιμοι γιατί έχουμε επενδύσει 2,000 εκατομμύρια δολάρια (1.784.000 ευρώ) σε 5G για δέκα χρόνια ».


Επιμέλεια  Ομάδα ¡H.lV.S!

Επικοινωνία – [ FaceBook |>1<|-|>2<| ] – Blog

Μοιραστείτε το: