Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Λεονάρντο Ντι Κάπριο: «να σταματήσουμε να τρώμε κρέας και έτσι θα σταματήσουν και οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο»

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // 

Χωρίζονται οι καπιταλιστές σε καλούς και κακούς; Μπορεί το μποϊκοτάζ των προιόντων κρέατος της Βραζιλίας να σώσει τον Αμαζόνιο; Θα σωθεί ο Αμαζόνιος αν αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες; Τα ερωτήματα τίθενται μερικές φορές καλοπροαίρετα και μερικές φορές στοχεύουν στην απενοχοποίηση του καπιταλιστικού κέρδους. Οι εναλλακτικές εντός του συστήματος “λύσεις” που προτείνονται είναι ευκαιριακές, προσπαθούν να μεταφέρουν τα προβλήματα σε προσωπικές λύσεις και συμπεριφορές και θολώνουν την στόχευση. Είτε παραδοσιακή είτε πράσινη οικονομία στοχεύει πάντα στο υπερκέρδος και στην εκμετάλλευση και των ανθρώπων και του φυσικού περιβάλλοντος.

Ασχέτως αν πολυδιαφημίζουν τον καπιταλισμό με «οικολογικό πρόσωπο» εντούτοις πρόκειται ια την άλλη όψη του νομίσματος. Ας δούμε μερικά παραδείγματα που μας το υπενθυμίζουν..

– Ο γνωστός ηθοποιός και δισεκατομμυριούχος Λεονάρντο Ντι Κάπριο μας συμβουλεύει «να σταματήσουμε να τρώμε κρέας και έτσι θα σταματήσουν και οι πυρκαγιές». Έκανε και δωρεά 5 εκατομμυρίων δολλαρίων για την καταπολέμηση των πυρκαγιών. Σε ποιoν άραγε πήγαν τα χρήματα; Στον Μπολσονάρο; Στις ΜΚΟ; Στους μικρούς παραγωγούς για να αλλάξουν καλλιέργειες; Λόγια εντυπωσιασμού και μόνον.

-Σε άρθρο του στην Tele Sur ο Αμερικάνος καθηγητής Anthony Pahnke υποστηρίζει πως:

«Το θέμα είναι αυτό – αν δεν γνωρίζουμε πώς να ασκήσουμε πίεση στους κύριους πρωταγωνιστές που έχουν συνδεθεί με την καταστροφή του Αμαζονίου, τότε οι προσπάθειές μας δεν θα έχουν αποτέλεσμα».

Έχει και δύο-τρεις προτάσεις

  • να βρούμε ποιες είναι οι εταιρίες και να σαμποτάρουμε τα προϊόντα τους, αναφέρει και μερικές.
  • Να υποχρεωθούν οι εταιρίες διανομής στις ΗΠΑ να αναγράφουν την χώρα παραγωγής για το βόειο και το χοιρινό κρέας, όπως ισχύει σήμερα (συμφωνία COOL) για τo κρέας κοτόπουλου, αρνιού, και κατσικιού, και τα αλλοιώσιμα αγροτικά προϊόντα όπως τα καρύδια macadamia, τα πεκάν, τα φιστίκια και το ginseng.
  • Έτσι, εννοεί μπορούμε να μποϊκοτάρουμε και τα υπόλοιπα κρέατα από την Βραζιλία.
  • Να σταματήσει το ταμείο Ασφαλίσεων και Συντάξεων των Αμερικανών δασκάλων και καθηγητών, μέσω των θυγατρικών του στη Βραζιλία, να επενδύει τα χρήματα του ταμείου σε μεγάλες συμφωνίες αγοραπωλησίας γης στον Αμαζόνιο που έχουν συνδεθεί με την αποψίλωση και την αρπαγή της γης (!).

-Η ΜΚΟ «Mighty Earth» στο ίδιο μήκος μας ενημερώνει λέγοντας:

«Η κρίση αποδάσωσης στη Βραζιλία και τη Βολιβία δεν θα συνέβαινε χωρίς εταιρείες διακίνησης όπως η Cargill, η Bunge και η JBS και χωρίς τους πελάτες τους – εταιρείες όπως η Stop & Shop, η McDonald’s, η Burger King και η Sysco – που δημιούργησαν τη ζήτηση της αγοράς που χρηματοδοτεί την καταστροφή».

Και άλλοι παράγοντες 

-Ο πιο πλούσιος άνθρωπος του κόσμου Jeff Bezos και ήδη ιδιοκτήτης μιας «Amazon» προτείνει να ιδιωτικοποιηθεί ο Αμαζόνιος για να γίνουν τέτοιες επενδύσεις ώστε να προστατεύουν το δάσος αφού το κράτος δεν μπορεί…

 

-Δεν μπορούμε επίσης να αγνοήσουμε τη βιομηχανία εξόρυξης σιδηρομεταλλεύματος, η οποία είναι υπεύθυνη για το 10% της αποψίλωσης των δασών στον Αμαζόνιο. Η Vale SA είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο, με επιχειρήσεις στον Αμαζόνιο. Πέρυσι, η εταιρεία ξεκίνησε συζητήσεις με το κράτος της Βραζιλίας για την επέκταση του ήδη μεγαλύτερου ανοικτού ορυχείου στον κόσμο, το ορυχείο Carajás, το οποίο βρίσκεται στον Αμαζόνιο. Συνήθως δεν αναφέρεται στις συζητήσεις όσο οι κτηνοτρόφοι και οι αγελάδες.

-Ο δε φασίστας πρόεδρος Μπολσονάρο, ισχυρίζεται πως δεν είναι τόσες πολλές οι πυρκαγιές, απολύει τον διευθυντή της Υπηρεσίας Δορυφορικής Παρακολούθησης του δάσους του Αμαζονίου και στα δύσκολα κατηγορεί τις ΜΚΟ ότι βάζουν οι ίδιοι τις πυρκαγιές για να τον πλήξουν. Παράλληλα σχεδιάζει την κατασκευή αυτοκινητόδρομου ταχείας κυκλοφορίας που θα διασχίζει το δάσος.

Η μαγική λέξη καπιταλισμός, καπιταλιστικό κέρδος, συμφέροντα των καπιταλιστικών μονοπωλίων δεν υπάρχει σε καμία από τις παραπάνω αναφορές ούτε του Ντι Κάπριο ούτε των άλλων.

Ούτε καν περνάει από το μυαλό τους πως όλοι οι παράγοντες που αναφέρουν κινούνται στην ίδια λογική, δηλαδή στο μεγαλύτερο δυνατό κέρδος. Μας καλούν σε μποϊκοτάρισμα των συγκεκριμένων εταιριών και του κρέατος και όχι στο μποϊκοτάρισμα του καπιταλισμού.

Μας χωρίζουν τους καπιταλιστές σε καλούς και λιγότερο καλούς, στην περίπτωση του Αμαζονίου οι κακοί είναι οι εταιρίες τροφίμων.

Έτσι διαχωρίζουν και το αστικό πολιτικό προσωπικό σε καλούς και κακούς που αναλαμβάνει, με το αζημίωτο, να προωθήσει τα συμφέροντα των εταιριών.

Μα φυσικά είναι οι μεγάλες εταιρείες πίσω από τις πυρκαγιές του Αμαζονίου. Είναι οι εταιρείες βοοειδών, σόγιας για ζωοτροφές, ορυχείων και κατασκευαστών δρόμων. Το κοινό όμως χαρακτηριστικό τους είναι το καπιταλιστικό κέρδος. Και αυτό ισχύει και σήμερα και όταν κυβερνούσαν οι Σοσιαλδημοκράτες και άφησαν τις εταιρίες να λυμαίνονται τον Αμαζόνιο.

Φυσικά το καπιταλιστικό κέρδος καταστρέφει την φύση, τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Καταστρέφει ότι μπορεί να του δώσει το μεγαλύτερο κέρδος χωρίς να νοιάζεται για τις συνέπειες. Κερδίζει και από τους κρεατοφάγους, βασανίζοντας τα ζώα και γεμίζοντάς τα αντιβίωση και φάρμακα ταχείας πάχυνσης και από τους χορτοφάγους δημιουργώντας πανάκριβα προϊόντα εκτρώματα όπως τυρί, μπιφτέκια και λουκάνικα σόγιας γεμάτα συντηρητικά αρκεί να μυριστεί κέρδος.

Ο καπιταλισμός λειτουργεί χωρίς κεντρικό προγραμματισμό και όχι για τις ανάγκες του ανθρώπου. Είναι ένα άναρχο και απάνθρωπο σύστημα.

Οι λαοί δεν χωρίζονται σε αυτούς που μπορούν να καλλιεργούν φυτά και λαχανικά και να τρέφονται από αυτά και σε αυτούς που το κλίμα δεν τους το επιτρέπει και άρα στηρίζονται στην κρεατοφαγία. Η κυρίαρχη αντίθεση εξακολουθεί να είναι μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας.

Μην το ξεχνάμε και χωρίς λόγο πέφτουμε στα υπαρξιακά και στα θέματα ταυτότητας όπως μας καλούν τα παπαγαλάκια για λύσεις εντός των ορίων του συστήματος. Αν αξίζει κανείς να αγωνιστεί για το περιβάλλον και την σωστή διατροφή θέματα που ευαισθητοποιούν εκατομμύρια ανθρώπων θα πρέπει να πολεμήσει τον καπιταλισμό.