Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Άλλη Εντελώς Κατάσταση

Γράφει ο Βασίλης Κρίτσας //

Αθλητική Ανασκόπηση του Σαββατοκύριακου

Το Σάββατο ήταν η μέρα των μεγάλων επιστροφών στα μεγάλα σαλόνια της Α’Εθνικής, που μετονομάστηκε σε Σούπερ Λιγκ (το ποδοσφαιρικό αντίστοιχο της Ματάμ Σουσού).
Η ΑΕΚ επέστρεψε μετά από 2,5 χρόνια και διοργάνωσε στο ΟΑΚΑ μια μεγάλη φιέστα, με πρόσκληση για το ποδαρικό στον Πλατανιά. Καλώς τα παιδιά, τα τρία-μηδέν. Μόνο που αντί να φάει τόσα, φιλοδώρησε τον αντίπαλο. Κι άντε πείσε τώρα τους οπαδούς της πως δεν πάει για πρωτάθλημα.
Ο Ηρακλής έλειπε περίπου τα διπλάσια χρόνια, κι επέστρεψε με διπλό στο γήπεδο της Καλλονής, και σκόρερ τον Περόνε, που έδωσε τροφή για εμπνευσμένους κλισέ τίτλους στα αθλητικά πρωτοσέλιδα, του στιλ «Απασφάλισε τον Περόνε».

Οι οπαδοί της ΑΕΚ γιόρτασαν την επιστροφή με πανό που παράφραζε το αρκτικόλεξο της ομάδας τους κι έγραφε: Άλλη Εντελώς Κατάσταση.
Αλλά η πρεμιέρα του Πρωταθλήματος ήταν μάλλον μία από τα ίδια.
Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός εφάρμοσε στην εντέλεια το ρητό «συν διαιτητή και χείρα κίνει» για να ανοίξει το σκορ απέναντι στον Πανιώνιο.
Ενώ ο ΠΑΟΚ έκανε άκυρη εκκίνηση στο Μαραθώνιο (που είναι κατόρθωμα από μόνο του) απέναντι στην Ξάνθη, σκορπίζοντας απογοήτευση στους οπαδούς του, λίγες μέρες αφού σκόρπισε με 5 γκολ την Μπρόντμπι. Με σκόρπισες ξανά στους πέντε ανέμους…
Σήμερα ο ΠΑΟ ξεκινάει στο Αγρίνιο, το δικό του Μαραθώνιο, με τον Αναστασίου να αισθάνεται την καρέκλα του να τρίζει. Κάποτε οι αθλητικογράφοι έβαζαν στοίχημα ποιος προπονητής θα προλάβει την πρώτη παρέλαση. Αλλά οι καιροί αλλάζουν και τώρα πλέον είναι ζήτημα ποιος θα προλάβει τις κάλπες των εκλογών.

Στο εξωτερικό Ο Καρνέζης σταμάτησε μόνος του τη Γιουβέντους και η Ουντινέζε πήρε μεγάλο διπλό μες στο Τορίνο. Την επόμενη φορά μπορεί να σταματήσει και τα Φερόε (ή όπως αλλιώς λέγονται) με την Εθνική μας.
Στην πρεμιέρα της Λα Λίγκα, στην Ισπανία, τα γκολ μπήκαν με το σταγονόμετρο. Μόλις τρία στα επτά πρώτα παιχνίδια (τα δύο από στημένες φάσεις). Όσα πέτυχε δηλ μόνη της η ΑΕΚ –που είναι κάτι σαν Μπάρτσα και Ρεάλ μαζί, αλλά δεν το ξέρει ακόμα.
Στην Αγγλία έκανε ντεμπούτο ο Πέδρο με ένα γκολ και μία ασίστ στα πρώτα 30 λεπτά συμμετοχής. Ο Μουρίνιο εξέφρασε την ικανοποίησή του λέγοντας πως δεν ήταν δα και το ντεμπούτο του Μαραντόνα. Πάντα με το χαμόγελο και την καλή κουβέντα στο στόμα.

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στο Πεκίνο, ο Μπολτ δυσκολεύτηκε περισσότερο από ποτέ κι αρνήθηκε να κάνει την κίνηση της αστραπής που έχει γίνει σήμα-κατατεθέν του. Αλλά όσο πάει το κάνει ακόμα πιο εντυπωσιακό (ή κι αστείο από μια άλλη άποψη), αφού στον ημιτελικό κατάπιε τους αντιπάλους του, μολονότι σκόνταψε (και παραλίγο να πέσει) στα πρώτα μέτρα της κούρσας. Μπορεί πάντως να μας έχει κρατήσει το καλό για το τέλος, του χρόνου στο Ρίο, αφού έχει πως θα αποσυρθεί μετά τους Ολυμπιακούς.

Στο μπάσκετ η Εθνική νίκησε σε φιλικό τη Ρωσία, με την οποία αγωνίστηκε και ο τίμιος γίγαντας Ζούκοφ, ανήμερα μιας από τις σηματικές επετείους-σταθμούς για τη μάχη του Στάλινγκραντ. Πόσες συμπτώσεις μαζεμένες πια…
Στο Βελιγράδι τέλος, χίλιοι οπαδοί της Παρτιζάν διαδήλωσαν υπέρ της παραμονής του προπονητή Βουγιόσεβιτς στην ομάδα, που δεν τον θέλει η διοίκηση για να προσελκύσει τους χορηγούς που τρέμουν τη δημόσια εικόνα του ιδιόρρυθμου κι ευέξαπτου κόουτς. Σε κάθε περίπτωση, το σηυγκεντρωμένο πλήθος ήταν περίπου δεκαπλάσιο από αυτούς που βρέθηκαν στη συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ (και λοιπών εξωκοινοβουλευτικών δυνάμεων) τη μέρα που ψηφιζόταν το τρίτο μνημόνιο. Λες να φτιάξουν κι αυτοί μια Λαϊκή Ενότητα, για να κατέβουν στις εκλογές;