Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Άλλος ένας τελικός κυπέλλου, άλλη μια βραδιά ντροπής

Άλλος ένας τελικός κυπέλλου, άλλη μια βραδιά ντροπής. Οι – συνηθισμένες για τα ελληνικά γήπεδα – σκηνές χουλιγκανισμού και βίας αμαύρωσαν χθες τον ποδοσφαιρικό αγώνα Παναθηναϊκού-ΠΑΟΚ στο Ολυμπιακό Στάδιο. Από «γιορτή του ποδοσφαίρου» ο τελικός έγινε – ξανά – «ντροπή του ποδοσφαίρου».

Ο αγώνας ξεκίνησε με πάνω από μισή ώρα καθυστέρηση λόγω εκτεταμένων επεισοδίων, καθώς οπαδοί των δύο ομάδων εισέβαλλαν ακόμη και στο ταρτάν του ΟΑΚΑ ανταλλάσοντας φωτοβολίδες και παίζοντας… κυνηγητό με τους άνδρες των ΜΑΤ. Φυσικά δεν έλλειψαν και τα χημικά από πλευράς αστυνομίας, με στόχο να διαλύσουν τις συγκρούσεις των χούλιγκαν, κάνοντας την ατμόσφαιρα στο στάδιο αποπνικτική. Και εκεί που ξεκίνησε ο αγώνας και παίχτηκαν 34 λεπτά ποδόσφαιρο, το παιχνίδι ξαναδιακόπηκε καθώς πέτρα που εκσφενδονίστηκε από την κερκίδα των οπαδών του ΠΑΟΚ χτύπησε τον παίκτη του Παναθηναϊκό Αϊτόρ. Την ίδια στιγμή και έξω απο το ΟΑΚΑ η κατάσταση δεν ήταν καλύτερη, μιας και σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων των ΜΑΤ και οπαδών.

Ποια είναι η ουσία; Για ακόμη μια φορά η πολιτεία, η διοργανώτρια αρχή ΕΠΟ, η Αστυνομία, απέτυχαν να διοργανώσουν έναν τελικό κυπελλου της προκοπής. Έναν τελικό στον οποίο πρωταγωνιστής θα είναι το ποδόσφαιρο και όχι η βία των χούλιγκαν.

Θα ακουστούν σίγουρα πάλι οι γνωστές ατάκες για «τιμωρίες» που θα υπάρξουν, για «το μαχαίρι που θα φτάσει στο κόκκαλο», που συνηθίζονται σε τέτοιες περιπτώσεις από τις αστικές κυβερνήσεις. Φυσικά, καμία κυβέρνηση, ούτε η σημερινή, δεν τολμά να αγγίξει την ουσία του προβλήματος: Όλους εκείνους βρίσκονται στα ψηλά κλιμάκια των ΠΑΕ, που χρησιμοποιούν τους οπαδικούς στρατούς για τα δικά τους συμφέροντα. Οι γνωστοί μεγαλοπαράγοντες που λυμαίνονται το εμπορευματοποιημενο ποδόσφαιρο θα εξακολουθούν να βρίσκονται στο απυρόβλητο, διατηρώντας το νοσηρό κλίμα στα γήπεδα όταν το χρειάζονται.

Όσο η βία είναι συνώνυμο του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού, που στο ποδόσφαιρο βρίσκει την αποθέωσή του, τόσο εικόνες όπως αυτές στο ΟΑΚΑ θα συνεχίζουν να συμβαίνουν στα ελληνικά γήπεδα. Τόσο οι χθεσινές εικόνες ντροπής του ΟΑΚΑ, του Πανθεσσαλικού το 2017, της Ριζούπολης παλαιότερα θα αντικατοπτρίζουν την σαπίλα του «ποδοσφαίρου» των κεφαλαιοκρατών.

Κυπελλούχος ο Παναθηναϊκός που νίκησε τον ΠΑΟΚ σε έναν επεισοδιακό τελικό

«Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης», του Νίκου Μόττα