Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αλέξης Γρηγορόπουλος: 11 χρόνια από την στυγερή δολοφονία του

Έντεκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την 6η Δεκέμβρη 2008, την ημέρα που ο 15 χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεφτε νεκρός από τις σφαίρες του ειδικού φρουρού Ευ. Κορκονέα, στην συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια. H εν ψυχρώ δολοφονία του Αλέξη, ξεσήκωσε μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη την Ελλάδα. Εκείνες τις μέρες, στους δρόμους βγήκαν νεανικές μάζες, κυρίως μαθητικές, αλλά και φοιτητικές, σπουδαστικές, με συνθήματα κατά της κρατικής βίας, αλλά και υπέρ της δημόσιας δωρεάν Παιδείας. Μαζί τους βάδισαν χέρι – χέρι τα σωματεία με ταξικό προσανατολισμό, κάνοντας ένα σοβαρό βήμα στην κοινή δράση του εργατικού και του νεολαιίστικου κινήματος.

Από την πρώτη μέρα, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ κάλεσαν σε συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία στο Σύνταγμα, καταδικάζοντας τη δολοφονία και την κρατική καταστολή. Τους φανερούς, αλλά και κρυφούς μηχανισμούς καταστολής του εργατικού-λαϊκού κινήματος είχε καταγγείλει δημόσια η ΚΝΕ, που σε σχετική ανακοίνωση της σημείωνε, ανάμεσα σε άλλα:

«Χαιρετίζουμε τις χιλιάδες νέους και νέες, εργαζόμενους, φοιτητές, μαθητές που συμμετείχαν και διαδήλωσαν στα μεγάλα σε όγκο και μαχητικότητα μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, δηλώνοντας την οργή τους για την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου και την ένταση της κρατικής καταστολής.

Καταγγέλλουμε στον ελληνικό λαό και τη νεολαία το οργανωμένο σχέδιο τρομοκράτησης, δημιουργίας εικόνων χάους, εμπρησμών, καταστροφών που δεν έχουν καμία σχέση με τα αυθόρμητα ξεσπάσματα οργής των νέων ανθρώπων. Είναι μηχανισμός καλά εκπαιδευμένος, πολύ γνωστός στις κρατικές υπηρεσίες και στα κόμματα της πλουτοκρατίας. Η προσπάθειά τους να διαλύσουν το συλλαλητήριο του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο κέντρο της Αθήνας, απέτυχε.

Καλούμε να πάρουν σαφή θέση καταδίκης απέναντι σε αυτό το μηχανισμό όλες οι πολιτικές νεολαίες. Αυτό το μηχανισμό που στόχο έχει να παρθούν νέα μέτρα καταστολής απέναντι στο εργατικό-λαϊκό κίνημα. Οι γνωστοί αυτοί προβοκάτορες είχαν ομπρέλα το συλλαλητήριο του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη τη διάρκεια της πορείας. Αυτοί που χαϊδεύουν προβοκατόρικες δυνάμεις και ψαρεύουν σε βρώμικα νερά, συμβάλλουν αντικειμενικά στο χτύπημα των αγώνων της νεολαίας, του λαϊκού κινήματος.

Μόνη απάντηση, ο λαός και η νεολαία να μην σκύψουν το κεφάλι. Τώρα, όσο ποτέ χρειάζεται απάντηση από κίνημα οργανωμένο, περιφρουρημένο, κίνημα πολιτικοποιημένο ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού. […] Οι φανεροί και κρυφοί μηχανισμοί καταστολής να πέσουν στο κενό».

Οι δύο πρώην αστυνομικοί – ειδικοί φρουροί, Ευ. Κορκονέας και Β. Σαραλιώτης, που καταδικάστηκαν για την εν ψυχρώ δολοφονία, αποτάχθηκαν από το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, πέντε χρόνια μετά από αυτή. Ο Ευ. Κορκονέας καταδικάστηκε πρωτόδικα σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο. Ο Β. Σαραλιώτης καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια φυλάκιση για συνέργεια στη δολοφονία, ωστόσο ένα χρόνο μετά την καταδίκη του, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, καθώς το Εφετείο έκανε δεκτή την αίτησή του για αναστολή της εκτέλεσης της ποινής.

Τον περασμένο Ιούλιο, ο πρώην ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας αποφυλακίστηκε μόλις μία ημέρα μετά την απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, σύμφωνα με την οποία του επιβλήθηκε κάθειρξη 13 ετών για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, καθώς του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.