Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αλβανία: Διαδήλωση της αντιπολίτευσης και σοβαρά επεισόδια έξω από τη Βουλή

Η αστυνομία των Τιράνων έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους χιλιάδες διαδηλωτές της αντιπολίτευσης που προσπάθησαν να εισβάλουν στη Βουλή την ώρα που συνεδρίαζαν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση από τον πρόεδρο της Βουλής για τη διεξαγωγή σήμερα συνεδρίασης του σώματος, που ήταν να γίνει την προηγούμενη Πέμπτη, αλλά είχε αναβληθεί λόγω της τεταμένης ατμόσφαιρας που είχαν δημιουργήσει οι διαδηλώσεις μπροστά στο κοινοβούλιο, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, η οποία κάλεσε τους οπαδούς της σε νέα διαδήλωση έξω από τη Βουλή, την ίδια ώρα.

Χιλιάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και περικύκλωσαν το κτίριο της Βουλής, το οποίο φρουρούσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Οι διαδηλωτές επιχείρησαν πρώτα να εμποδίσουν τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να εισέλθουν στη Βουλή και στη συνέχεια επιχείρησαν να σπάσουν τον κλοιό της αστυνομίας η οποία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να τους απωθήσει.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης θεωρούν τη Βουλή παράνομη και επανέλαβαν το αίτημά τους για παραίτηση της κυβέρνησης Ράμα, από τον οποίο ζητούν να εγκαταλείψει τη χώρα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λιουλεζίμ Μπάσα, κάλεσε την αστυνομία να εισέλθει στη Βουλή και να συλλάβει τους εγκληματίες, όπως τους χαρακτήρισε, κυβερνητικούς βουλευτές, «πριν το κάνει ο λαός».

Η ατμόσφαιρα μπροστά στο κτίριο της βουλής παρέμενε έως το βράδυ τεταμένη, ενώ στο εσωτερικό οι βουλευτές συνέχιζαν τη συνεδρίαση με τον πρωθυπουργό Ράμα να συμμετέχει σε κομματική συγκέντρωση στην πόλη Λούζνια.

Οι πιέσεις των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων σε βάρος της κυβέρνησης του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Εντι Ράμα αφορούν τις κατηγορίες για τις σχέσεις του με το οργανωμένο έγκλημα, τη διαφθορά σε διάφορα επίπεδα εξουσίας και την επιβολή πολιτικών που αυξάνουν τη φτώχεια και εξωθούν τους νέους στη μετανάστευση. Απαιτούν από τον Ράμα να παραιτηθεί άμεσα, ώστε να αναλάβει προσωρινά τη διακυβέρνηση της χώρας κυβέρνηση τεχνοκρατών που θα οδηγήσει τη χώρα σε βουλευτικές εκλογές.

Ο πρωθυπουργός Ράμα, πάντως (έχοντας και τη στήριξη ΗΠΑ- ΕΕ) δηλώνει ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί ξεκαθαρίζοντας πως, διαθέτει μια καθαρή εκλογική νίκη που του εξασφαλίζει τετραετή θητεία η οποία λήγει το 2021.

Κατηγορεί επίσης την αντιπολίτευση ότι θέλει την εξουσία στο τραπέζι και ότι προέβη στην εξέλιξη αυτή επειδή φοβάται την ήττα στις προσεχείς δημοτικές εκλογές του Ιουνίου, ότι θέλει να εμποδίσει την μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη διότι φοβάται την νέα Δικαιοσύνη και ότι θέλει να εμποδίσει την πορεία της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.