Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βέλγιο: Πλήθος κόσμου θαυμάζει τον “Φαλλό του Τιτάνα”

Πλήθος κόσμου συρρέει αυτές τις μέρες στον βοτανικό κήπο Μέισε, βόρεια των Βρυξελλών, για να θαυμάσει ένα γιγάντιο λουλούδι, από τα πιο σπάνια και «αρωματικά» στον κόσμο, με την ονομασία “Φαλλός του Τιτάνα”. Ύψους +2μ, ο «Φαλλός» ( επιστημονική του ονομασία Amorphophallus titanum _ αποδίδεται στα ελληνικά και ως “άμορφος φαλλός”) οφείλει το παρατσούκλι του στο φαλλικό σχήμα του. Είναι εγγενές στο τροπικό δάσος της Σουμάτρας της Ινδονησίας, όπου θεωρείται απειλούμενο είδος, εξαιτίας της αποψίλωσης των δασών.

 

Το άλλο χαρακτηριστικό του Amorphophallus titanum είναι η έντονη δυσοσμία του, που σε καμία περίπτωση δεν αποθαρρύνει τους επισκέπτες που έρχονται αποφασισμένοι να το θαυμάσουν από κοντά… προτού ανθοφορήσει ξανά μετά από πολλά χρόνια.

Αλλιώς γνωστό με ένα άλλο παρατσούκλι, «λουλούδι πτώματος», ανθίζει μόνο για 72 ώρες το πολύ, και χρειάζεται κανείς να περιμένει τουλάχιστον τρία χρόνια, και μερικές φορές πολύ περισσότερο, πριν το δει ξανά ανθισμένο.
Αυτή η δυσοσμία, η οποία είναι παρόμοια με αυτήν των «σκουπιδιών που μένουν πολύ καιρό στον ήλιο», έχει σκοπό να προσελκύσει έντομα επικονίασης, που εξασφαλίζουν την αναπαραγωγή του, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μανόν Βαν Χόϊε, εκπρόσωπος του βοτανικού κήπου.

 

«Είναι υπέροχο, δεν ήξερα ότι ήταν τόσο μεγάλο», είπε μια ειδικός από τους πολλούς που ήρθαν ειδικά για να παρακολουθήσουν αυτή την ανθοφορία.

Η Μανόν Βαν Χόϊε θεωρεί πως αυτή η ανθοφορία είναι σαν «θαύμα». «Το σχήμα είναι αρχιτεκτονικό, λατρεύω το χρώμα και λατρεύω επίσης την ιστορία πίσω από αυτό, ότι είναι είδος που κινδυνεύει με εξαφάνιση και χρειάζεται να το προστατέψουμε. Ομολογώ ότι συγκινούμαι», κατέληξε η εκπρόσωπος του βοτανικού κήπου.

Ακολουθήστε το Ατέχνως σε
Google News, Facebook _ Twitter

#ΤΩΡΑ_ΚΚΕ