Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Δήμος Σταρένιος: Θα τον θυμόμαστε όχι μόνο σαν ηθοποιό αλλά και για τη συμβολή του στην ΕΑΜική Αντίσταση

Δήμος Σταρένιος, ένας καλός άνθρωπος που ερμήνευε τους κακούς. Καλοσυνάτος, σεμνός, ευγενικός άνθρωπος και καλλιεργημένος ηθοποιός που ερμήνευε έξοχα τους προδότες και τοκογλύφους. Έφυγε από τη ζωή στις 23 Οκτωβρίου 1983.

Άξιος, ταλαντούχος, συνεπής εργάτης του θεάτρου και αγωνιστής της ΕΑΜικής Αντίστασης ο Δήμος Σταρένιος, γεννήθηκε το 1909 στο Κάιρο. Το 1932 ήρθε στην Ελλάδα και γράφτηκε στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου σαν εξαιρετικό ταλέντο. Πρωτοεμφανίστηκε το 1933 με το θίασο Αλίκης στο έργο «Ευτυχία». Από τα πρώτα θεατρικά βήματά του αναγνωρίζεται το υποκριτικό του ταλέντο και μέχρι το 1977 που έκανε την τελευταία του εμφάνιση με το θίασο του Δ. Χορν, δημιούργησε πολλές επιτυχίες στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο με «εξειδίκευση» στους προδότες, στους τσιφούτηδες, τους μισάνθρωπους.

Η κινηματογραφική ατάκα του «Μας αγαπάνε οι Γερμανοί. Σαν φίλοι ήρθανε» έμεινε ιστορική…

Στα χρόνια της Αντίστασης πήρε δραστήρια μέρος στην Εθνική Αντίσταση από τις γραμμές του ΕΑΜ και μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμεινε πιστός στα ιδανικά του.

Το 1945-1946 μαζί με άλλους νέους αντιστασιακούς ηθοποιούς έγινε στέλεχος του ΕΑΜικού θιάσου «Ενωμένοι καλλιτέχνες» και θα υποστεί μαζί τους τις μεταδκεμβριανές διώξεις.

starenios6Είναι μεγάλος ο κατάλογος ων θιάσων με τους οποίους συνεργάστηκε και των σημαντικών ρόλων που ερμήνευσε. Τον γνωρίσαμε οι περισσότεροι από την κινηματογραφική του παρουσία (πλήθος ταινιών, ανάμεσά τους και διεθνείς παραγωγές) και τις τηλεοπτικές σειρές («Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», «Γιούκερμαν«).

Όπως είπε ο Βασ. Κολοβός, αποχαιρετώντας τον εκ μέρους του ΣΕΗ «έβαλε τη δουλειά του στην υπηρεσία του λαού, αλλά και γι’ αυτό δεν προβλήθηκε όσο του άξιζε ως καλλιτέχνης».