Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δύο νέα τραγούδια της δουλειάς από τους Worksongs Project

Συνεχίζουν το «ταξίδι» τους στα τραγούδια της δουλειάς από όλον τον κόσμο οι «Worksongs Project» και συνεχώς ετοιμάζουν και παρουσιάζουν νέο υλικό.

Με δύο νέα τραγούδια μας «ταξιδεύουν» από την Κάλυμνο («Μηχανικός») στην Κίνα («Το τραγούδι των βαρκάρηδων του Γιανγκτσέ»).

Ο «Μηχανικός», από την περιοχή της Καλύμνου όπου «οι σφουγγαράδες βουτώντας με το σκάφανδρο ρίσκαραν τη ζωή τους. Στην Κάλυμνο όλες οι οικογένειες είχαν θύματα και παράλυτους αρρώστους, εξαιτίας της νόσου του δύτη».

Το δεύτερο τραγούδι έρχεται από την Κίνα με τίτλο «Το τραγούδι των βαρκάρηδων του Γιανγκτσέ». Όπως σημειώνεται στην περιγραφή, «οι βαρκάρηδες κινούσαν τα πλοία, αντίθετα της ροής των πλωτών ποταμών. Τραβώντας από τις όχθες του Γιανγκτσέ, του Βόλγα, του Ρήνου, δεμένοι με σχοινιά, έπλεκαν στίχους και ρυθμικούς σκοπούς».

Στη διεθνή λαογραφία, τραγούδια της δουλειάς ονομάζονται εκείνα που είτε αναφέρονται σε διάφορες εργασίες είτε τραγουδιούνται κατά τη διάρκειά τους, ανεβάζοντας έτσι τη διάθεση και συντονίζοντας τις ομαδικές κινήσεις (π.χ. κωπηλασία).

Πρόκειται για ένα «ταξίδι», που φιλοδοξεί να εμφανίσει τις ομοιότητες στη δραστηριότητα και κατ’ επέκταση στον τρόπο σκέψης των ανθρώπων της δουλειάς όλου του κόσμου. Τα τραγούδια της δουλειάς δείχνουν τις κοινές αγωνίες, το πώς σκέφτονται οι άνθρωποι της δουλειάς σε όλον τον κόσμο στον καθημερινό αγώνα τους για επιβίωση.

Στο μουσικό τους οδοιπορικό, οι «Worksongs Project» περιηγούνται σε μελωδίες που προέρχονται από τη χώρα μας, τα Βαλκάνια, τη ΒΔ Ευρώπη, την Άπω και Μέση Ανατολή, την Υποσαχάρια και Νότια Αφρική, τις Άνδεις και πιο βόρεια τις ΗΠΑ.

Το σχήμα «The Worksongs Project» συναποτελούν οι:

Ζαγαρέλος Λεωνίδας: φωνή, κιθάρα, φυσαρμόνικα

Λιάσκος Δημήτρης: πνευστά, επιμέλεια

Μαλακατές Περικλής: φωνή, μπάσο

Μωραΐτης Αποστόλης: φωνή, ούτι, κιθάρα

Τσιμπλάκης Βαγγέλης: τύμπανα, κρουστά

Επιμέλεια βίντεο: Στεφανής Δημήτρης.