Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΕΕΔΥΕ – ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ✴️ Πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στην ανανέωση της συμφωνίας για τις βάσεις

➰  Σε εξέλιξη η καμπάνια συλλογής υπογραφών ➰ 

Πλατύ άνοιγμα στους εργαζόμενους και στα φτωχά λαϊκά στρώματα, με το σύνθημα «Οχι στις βάσεις και τα πυρηνικά. Να μην ανανεωθεί, να καταγγελθεί η “Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ”», πραγματοποιούν η ΕΕΔΥΕ και άλλοι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος, αναδεικνύοντας τους μεγάλους κινδύνους για τον ελληνικό λαό και τους άλλους λαούς της περιοχής από τη «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» (ΣΑΑΣ), την οποία ετοιμάζεται να ανανεώσει και να «αναβαθμίσει» η κυβέρνηση της ΝΔ, στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου του «Στρατηγικού Διαλόγου» με τις ΗΠΑ, στις αρχές Οκτώβρη στην Αθήνα.✔️  Η απόφαση αυτή πάρθηκε σε πλατιά σύσκεψη που διοργάνωσε η ΕΕΔΥΕ τη Δευτέρα και κατέληξε στη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα και σε ένα πλαίσιο αγωνιστικών αντιιμπεριαλιστικών πρωτοβουλιών, οι οποίες θα κλιμακώνονται ενόψει της επίσκεψης στην Αθήνα αρχές Οκτώβρη του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, αλλά θα συνεχιστούν και μετά.

  • Επίσης, αποφασίστηκε η έναρξη καμπάνιας συλλογής υπογραφών με στόχο το κείμενο να φτάσει σε χώρους δουλειάς, σχολεία, αμφιθέατρα, γειτονιές.

✔️   Την Τετάρτη 2 Οκτώβρη θα οργανωθεί μεγάλη συγκέντρωση ενάντια στη ΣΑΑΣ στις 7 μ.μ. στο Πάρκο Ελευθερίας, δίπλα στην αμερικάνικη πρεσβεία.

  • Στη σύσκεψη συμμετείχαν δεκάδες εργατικά συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ), η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), οργανώσεις συνταξιούχων και αντιστασιακών, εκπαιδευτικοί, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, άνθρωποι από το χώρο της τέχνης και του πολιτισμού και Επιτροπές Ειρήνης της Αττικής.

 

Να υπενθυμίσουμε ότι η ΣΑΑΣ δίνει αυξημένες αρμοδιότητες στους Αμερικανούς για τη βάση τους στη Σούδα και με την ανανέωσή της σχεδιάζεται να γίνει πολυετής και να επεκταθεί, συμπεριλαμβάνοντας και τις βάσεις σε Λάρισα, Στεφανοβίκειο, Αλεξανδρούπολη και Ακτιο, καθώς και τη βάση αποθήκευσης πυρηνικών στον Αραξο.

✔️   Οπως υπογραμμίστηκε στην εισήγηση της ΕΕΔΥΕ στη σύσκεψη φορέων, «κορμός» της Συμφωνίας είναι η αεροπορική βάση της Σούδας, η οποία έχει εκπληρώσει σημαντικό επιχειρησιακό ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους σε Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη, Συρία. Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την προβλήτα στο Μαράθι και τις συνολικές εγκαταστάσεις στον κόλπο της Σούδας, το κρηπίδωμα Κ-14, που έχει την ικανότητα υποδοχής αμερικανικών αεροπλανοφόρων, διαθέτει αποθήκη πυρομαχικών του ΝΑΤΟ και αγωγό καυσίμων που τροφοδοτεί τη βάση, επισκευαστικές μονάδες, κ.ά.

Παράλληλα αναφέρθηκαν και τα υπόλοιπα «σημεία ενδιαφέροντος» για τις ΗΠΑ: Στην αεροπορική βάση της Λάρισας σταθμεύουν τα drones «MQ-9 Reaper», μεγάλης εμβέλειας. Η βάση Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας χρησιμοποιείται για τη στάθμευση και εκπαίδευση ελικοπτέρων «Apache» και «Black Hawk». Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης επιδιώκεται να αξιοποιηθεί για την προσέγγιση αμερικανικών πλοίων και να δημιουργηθούν κατάλληλες υποδομές για τη μεταφορά ΝΑΤΟικών στρατευμάτων προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, στο πλαίσιο της περικύκλωσης της Ρωσίας. Ενώ υπάρχουν πληροφορίες για δημιουργία μεγάλης εμβέλειας συστήματος παρακολούθησης της Μαύρης Θάλασσας.Logo EEDYE header

Το κείμενο συλλογής υπογραφών

Το κείμενο κάτω από το οποίο συλλέγονται υπογραφές είναι το ακόλουθο: «Εμείς, που υπογράφουμε το κείμενο αυτό, εκφράζουμε τη μεγάλη ανησυχία μας και την έντονη καταδίκη μας για την ελληνοαμερικανική “Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας”, που επιχειρεί να ανανεώσει, να ενισχύσει και να επεκτείνει η κυβέρνηση αναβαθμίζοντας τη βάση της Σούδας, προσθέτοντας στη Συμφωνία τις βάσεις της Λάρισας, του Στεφανοβίκειου και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Πρόκειται για πολύ επικίνδυνη εξέλιξη, που εμπλέκει βαθύτερα τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, στους ανταγωνισμούς και στους πολεμικούς σχεδιασμούς στην περιοχή μας, θέτοντας το λαό και τη νεολαία σε μεγάλους κινδύνους.

Διατρανώνουμε τη θέλησή μας για συνέχιση της πάλης ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Να μην ανανεωθεί, να καταγγελθεί η ελληνοαμερικανική “Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας”
  • Να κλείσουν η βάση της Σούδας και οι άλλες αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις
  • Καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό
  • Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Σύσκεψη της ΕΔΥΕΘ

Σύσκεψη με στόχο να εκφραστεί η αντίθεση του λαού στην πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει την ανανέωση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας διοργανώνει και η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 25/9 στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, και καλεί σε συμμετοχή όλες τις Επιτροπές Ειρήνης Θεσσαλονίκης, εργατικά συνδικάτα, φοιτητικούς συλλόγους, φορείς των επαγγελματιών, συλλόγους γυναικών και άλλους μαζικούς φορείς.