Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία αναγνώρισαν «το κράτος της Παλαιστίνης»

Η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν σήμερα τη συντονισμένη απόφασή τους να αναγνωρίσουν «το κράτος της Παλαιστίνης», με την ελπίδα ότι το παράδειγμά τους θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες, την ώρα που το κράτος δολοφόνος συνεχίζει το μακελειό του στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε ήταν ο πρώτος που ανακοίνωσε την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους από τις 28 Μαΐου, απευθύνοντας με την ευκαιρία «ισχυρή έκκληση» σε άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο.

Κάνοντας λόγο για μια «ιστορική ημέρα» ο Ιρλανδός ομόλογός του Σάιμον Χάρις ακολούθησε λίγο αργότερα, όπως και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ. ο οποίος όως αναγνώρισε το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας στο Ισραήλ.

«Ο (Ισραηλινός) πρωθυπουργός (Μπενιαμίν) Νετανιάχου δεν διαθέτει ειρηνευτικό σχέδιο για την Παλαιστίνη», είπε ο Σάντσεθ απευθυνόμενος στους βουλευτές. «Η μάχη κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς είναι νόμιμη και απαραίτητη μετά την 7η Οκτωβρίου, αλλά ο Νετανιάχου έχει προκαλέσει τόσο πόνο, καταστροφή και έχθρα στη Γάζα και στην υπόλοιπη Παλαιστίνη που η λύση των δύο κρατών κινδυνεύει», εκτίμησε ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός.

Η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης θα γίνει επίσημα στις 28 Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία είναι προγραμματισμένο το επόμενο υπουργικό συμβούλιο, διευκρίνισε.

Σύμφωνα με καταμέτρηση της Παλαιστινιακής Αρχής, 142 χώρες από τις 193 χώρες μέλη του ΟΗΕ έχουν μέχρι στιγμής ανακοινώσει ότι αναγνωρίζουν ένα παλαιστινιακό κράτος.

Στην κοινή πρωτοβουλία Μαδρίτης, Δουβλίνου και Όσλο ενδέχεται να ενταχθούν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τον Μάρτιο στις Βρυξέλλες οι ηγέτες της Σλοβενίας και της Μάλτας είχαν υπογράψει κοινή ανακοίνωση με τη Μαδρίτη και το Δουβλίνο, στην οποία οι τέσσερις χώρες εξέφραζαν την επιθυμία του να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος.

Η κυβέρνηση της Σλοβενίας υιοθέτησε στις 9 Μαΐου διάταγμα για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους, το οποίο θα σταλεί στο κοινοβούλιο προς ψήφιση ως τις 13 Ιουνίου.

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε αμέσως ανακοινώνοντας την ανάκληση «για διαβουλεύσεις» των Ισραηλινών πρεσβευτών στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία.

Χθες Τρίτη σε μήνυμα μέσω βίντεο που απηύθυνε στο Δουβλίνο και αναρτήθηκε στο Χ είχε προειδοποιήσει ότι «η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους κινδυνεύει να σας μετατρέψει σε πιόνια στα χέρια του Ιράν» και της Χαμάς.

Τυχόν αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους απλώς «θα τροφοδοτήσει τον εξτρεμισμό και την αστάθεια», πρόσθεσε το υπουργείο.

 

 

 

Μοιραστείτε το: