Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΙΣΠΑΝΙΑ: Προς σχηματισμό συγκυβέρνησης Σοσιαλιστών – «Ποδέμος»

Το «πράσινο φως» για το σχηματισμό μειοψηφικής κυβέρνησης Σοσιαλιστών (PSOE) – «Ουνίδας Ποδέμος» υπό τον Πέδρο Σάντσεθ έδωσε την Πέμπτη το αυτονομιστικό καταλανικό – σοσιαλδημοκρατικό κόμμα «Ρεπουμπλικανική Αριστερά Καταλονίας» (ERC), δηλώνοντας ότι οι 13 βουλευτές του θα απέχουν από την ψηφοφορία στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.

Ετσι, την ερχόμενη Τρίτη ο Σάντσεθ ενδέχεται να ανακηρυχθεί πρωθυπουργός έχοντας εξασφαλίσει 166 «ναι» (PSOE, «Ποδέμος», Εθνικιστικό Κόμμα Βάσκων, «Περισσότερη Πατρίδα», Compromis, Nueva Canarias, Teruel Existe) και 18 – 20 αποχές, καθώς το Εθνικιστικό Μπλοκ Γαλικίας (BNG) και ο «Συνασπισμός Κανάρια» δεν είναι ξεκάθαρο τι στάση θα κρατήσουν.

Τα «όχι» στο σχηματισμό κυβέρνησης αναμένεται να είναι 164 – 165 (Λαϊκό Κόμμα, «Πολίτες», «Vox», «Μαζί για την Καταλονία» κ.ά.).

Την περασμένη βδομάδα ο Σάντσεθ και ο Πάμπλο Ιγκλέσιας των «Ουνίδας Ποδέμος» (στον σοσιαλδημοκρατικό συνασπισμό των οποίων συμμετέχει και η Ενωμένη Αριστερά, που συστατικό της στοιχείο είναι το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας) παρουσίασαν το πρόγραμμά τους για την επόμενη νομοθετική περίοδο, υπό τον παραπλανητικό τίτλο Coalición progresista – Un nuevo acuerdo para España «Προοδευτική Συμμαχία – Μια νέα συμφωνία για την Ισπανία».
Η συγκυβέρνηση παλιών και νέων σοσιαλδημοκρατών, όσο κι αν προβάλλεται ως κάτι «νέο και προοδευτικό», είναι στην πραγματικότητα μία ακόμα φιλομονοπωλιακή κυβέρνηση.
Σχηματίζεται κατ’ απαίτηση των ισπανικών επιχειρηματικών ομίλων και της ΕΕ για πολιτική «σταθερότητα» και προκειμένου να προχωρήσουν κι άλλες αντιλαϊκές πολιτικές στην Ισπανία, να ψηφιστεί ο νέος αντιλαϊκός προϋπολογισμός που έχει εγκριθεί από την Κομισιόν προτού καν γίνουν οι πρόωρες εκλογές στην Ισπανία κ.λπ.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο σχηματισμό κυβέρνησης συνέβαλαν και οι δικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και βελγικού δικαστηρίου, σύμφωνα με τις οποίες οι αυτονομιστές πρώην ηγέτες της Καταλονίας, Οριόλ Ζουνκέρας και Κάρλες Πουιζντεμόντ, χαίρουν ευρωβουλευτικής ασυλίας και ζητείται η απελευθέρωσή τους ώστε να αναλάβουν τις έδρες τους στο Ευρωκοινοβούλιο.

Παράλληλα, η συγκυβέρνηση PSOE – «Ποδέμος» υπόσχεται ορισμένα ψίχουλα στους εργαζόμενους …όταν ανακάμψει η καπιταλιστική οικονομία, και ενώ στις πλάτες του ισπανικού λαού έχουν συσσωρευτεί πολλαπλά βάρη από όλες τις αστικές κυβερνήσεις – νεοφιλεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές.

Κατά τ’ άλλα, η συμφωνία – μετά από βδομάδες διαπραγματεύσεων – PSOE και ERC «περιλαμβάνει μια δημοκρατική επικύρωση» των αποτελεσμάτων των συνομιλιών μεταξύ της περιφερειακής καταλανικής και της κεντρικής κυβέρνησης, για την έναρξη μιας «ανοιχτής διαπραγμάτευσης» για το «μέλλον της Καταλονίας» εντός 15 ημερών από τη σύσταση της κυβέρνησης. Πάντως το PSOE ξεκαθάρισε ότι «η διαβούλευση δεν σημαίνει δημοψήφισμα αυτοδιάθεσης, δεν υποστηρίζουμε διαβούλευση για την ανεξαρτησία της Καταλονίας».