Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κακοκαιρία: Ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων στην Κεντρική Μακεδονία – Μεγάλα προβλήματα στην Πιερία

Για ακόμα μια φορά, ο λαός της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής, της Πιερίας και άλλων περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας, βρίσκεται αντιμέτωπος με την ανυπαρξία των αναγκαίων έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης και καλείται να “συμφιλιωθεί” με την πολιτική που θεωρεί κόστος την προστασία της ζωής και της περιουσίας του, πίσω από την επίκληση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης και των ισχυρών ανέμων που πλήττουν από το απόγευμα της Τετάρτης την περιοχή, προβλήματα σημειώθηκαν:

Στη Θεσσαλονίκη, πολλοί δρόμοι έγιναν ποτάμια, έπεσαν δένδρα (στην οδό Ολύμπου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, παρουσιάσθηκαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση στους δήμους Λαγκαδά, Βόλβης, Ωραιοκάστρου, Θερμαϊκού και Θέρμης, ενώ εξαιτίας της διακοπής ρεύματος, στο δήμο Θερμαϊκού παρουσιάσθηκαν και προβλήματα στην υδροδότηση.

Στην Χαλκιδική σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων.

Τα περισσότερα προβλήματα παρουσιάσθηκαν σε περιοχές της Πιερίας και κυρίως στους Δήμους Κατερίνης και Δίου Ολύμπου.

Στην Κατερίνη, στο παραλιακό μέτωπο και κυρίως στην Παραλία και την Ολυμπιακή Ακτή, όπου δεν υπάρχει δίκτυο όμβριων υδάτων, πλημμύρισαν ισόγεια κτίσματα, οικίες και επιχειρήσεις, πλημμυρικά φαινόμενα παρουσιάσθηκαν επίσης στο οδικό παραλιακό δίκτυο και σε κανάλια της περιοχής.

Με απόφαση του Δήμου σήμερα  έμειναν κλειστά τα σχολεία όλων των βαθμίδων.

Στο Δήμο Δίου Ολύμπου παρουσιάσθηκαν έντονα προβλήματα στο παραλιακό μέτωπο της περιοχής του Πλαταμώνα (πλημμύρισαν καταστήματα), στον κάμπο του Βαρικού και στην Πλάκα, κυρίως σε διελεύσεις δρόμων και ζημιές σε υποδομές.

Αποκαλυπτική για την απουσία έργων είναι η περίπτωση της Ιρλανδικής Διάβασης του ρέματος «Ξηρολάκι» (εξυπηρετεί το Δ.Δ. Αγίου Σπυρίδωνα και το Δ.Δ. Κονταριώτισσας), όπου βρέθηκε κλιμάκιο συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμου Δίου – Ολύμπου.

Στο συγκεκριμένο σημείο, υπήρξε απώλεια ανθρώπινης κατά την εκπνοή του 2021.

Η οριστική διευθέτηση του προβλήματος, μπορεί να γίνει με την κατασκευή γέφυρας, ένα έργο, σημαντικό για το λαό της περιοχής που καρκινοβατεί εδώ και δεκαετίες.

Μάλιστα υπάρχει σχετική μελέτη από το 2010 και αίτημα της τότε Νομαρχίας Πιερίας για ένταξη του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονία – Θράκη 2007 – 2013» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο δεν εγκρίθηκε.

Απορρίφθηκε το 2011 από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης με το αιτιολογικό ότι «ως έργο οδοποιίας, δεν εμπίπτει στην Κατηγορία Πράξης (Πρόληψη κινδύνων/ Αντιπλημμυρικά έργα)».

Για το συγκεκριμένο έργο, έχουν γίνει παρεμβάσεις στη βουλή από το ΚΚΕ. Και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η παρέμβαση των συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης που κάλεσαν το λαό και τους φορείς του, να ασκήσουν πίεση για την διεκδίκηση την αναγκαίας κρατικής χρηματοδότησης και την γρήγορη υλοποίηση του έργου ώστε να γίνεται πλέον με ασφάλεια η μετακίνηση των πολιτών, αλλά και η αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής γύρω από το ρέμα.

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για το ρέμα «Ξηρολάκι»

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών, ζητώντας τη βελτίωση της Διάβασης του ρέματος «Ξηρολακίου» στο δήμο Δίου Ολύμπου στη Π.Ε. Πιερίας, κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ.

Το κείμενο της Ερώτησης που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης, έχει ως εξής:

«Η Πιερία την τελευταία πενταετία, βρίσκεται στο “μάτι” του κυκλώνα, όσον αφορά τις φυσικές καταστροφές. Οι καταστροφές που έχουν υποστεί οι δημόσιες υποδομές αλλά και οι ιδιοκτησίες των κατοίκων της Π.Ε. Πιερίας, έχουν ξεπεράσει κάθε δυσοίωνη πρόβλεψη.

Ένα ιδιαίτερο ευάλωτο σημείο που πλήττεται συνεχώς είναι η ιρλανδική διάβαση στο ρέμα Ξηρολακίου που χωροθετείται στο Δήμο Δίου Ολύμπου και εξυπηρετεί το Δ.Δ. Αγίου Σπυρίδωνα και το Δ.Δ. Κονταριώτισσας, εγκυμονώντας πολλαπλούς κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή και αύξηση των θυμάτων (όπως αυτό αποτυπώθηκε στην τοπική κοινωνία, με την τραγική απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής κατά την εκπνοή του 2021, στο ρέμα της Ζλιάνα).

Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του 2017, έγινε εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ΣΑΕΠ 808 το έργο με τίτλο “Αποκαταστάσεις καταστροφών από τη θεομηνία της 15ης έως 17ης Νοεμβρίου 2017 στις Π.Ε Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας και Κιλκίς”, συνολικού προϋπολογισμού 24.959.326,72€. Σε αυτό έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται και το υποέργο 7 με τίτλο: “ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΑΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΗΣ ΞΗΡΟΛΑΚΙΟΥ ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΑΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ ΟΔΟΥ Δ6“, προϋπολογισμού 500.000€.

Να σημειωθεί όμως ότι οι συνεχείς επεμβάσεις που υλοποιούνται εδώ και δεκαετίες, μετά από κάθε πλημμύρα, στο υφιστάμενο ιρλανδικό ρείθρο (διάβαση) του ρέματος “ΞΗΡΟΛΑΚΙ”, είναι βραχείας διάρκειας και αποτελεσματικότητας έχοντας κυρίως σωστικό / αποτρεπτικό χαρακτήρα (καθαρισμός, εκβάθυνση, ανακατασκευή των αναχωμάτων του ρέματος, αλλά και αποκατάσταση του ρείθρου).

Ωστόσο, η οριστική διευθέτηση του προβλήματος, που είναι η κατασκευή γέφυρας (με τα συνοδά έργα διευθέτησης του ρέματος ανάντι και κατάντι του τεχνικού καθώς και τμήματα οδοποιίας που θα απαιτηθούν για την προσαρμογή με την υφιστάμενη οδοποιία επί της Δευτερεύουσας Επαρχιακής οδού Δ6), για την βελτίωση της διάβασης του “ΞΗΡΟΛΑΚΙΟΥ”, έχει μετατραπεί σε ένα σύγχρονο “γιοφύρι της Άρτας”.

Να σημειωθεί ότι η αίτηση (27.12.2010) για ένταξη (χρηματοδότηση), της μελέτης του προαναφερόμενου έργου, από την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Μακεδονία – Θράκη 2007 – 2013” στον άξονα “Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής” της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δεν εγκρίθηκε.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ Υπουργοί σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για:

– Να υλοποιηθεί άμεσα, μέσω της αναγκαίας κρατικής χρηματοδότησης, το προαναφερόμενο έργο της κατασκευής της γέφυρας στο ρέμα Ξηρολακίου, ώστε να γίνεται πλέον με ασφάλεια η μετακίνηση των πολιτών, αλλά και η αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής γύρω από το ρέμα».

902.gr

«Ναι, αλλά ο Στάλιν…», του Νίκου Μόττα