Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των πυρόπληκτων με παρεμβάσεις και επιτόπιες επισκέψεις

Στο πλευρό των πληγέντων τα μέλη και οι Οργανώσεις του ΚΚΕ με συνεχείς, μαζικές και καθημερινές επισκέψεις και περιοδείες στις πληγείσες περιοχές, εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη του Κόμματος στους ανθρώπους που κινδύνευαν, που έχασαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους.

Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνεται συγκέντρωση του ΚΚΕ στον Άγιο Στέφανο, στην πλατεία Μαρίνου Αντύπα, τη Δευτέρα 9 Αυγούστου στις 7 μ.μ., όπου θα μιλήσει η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

Κοινή ομολογία από τους πληγέντες το γεγονός ότι βρέθηκαν στο έλεος των πυρκαγιών, χωρίς κανένα μέτρο πρόληψης και προστασίας, αφού ο κρατικός μηχανισμός -όπως αποδείχθηκε- δεν είχε καμία προετοιμασία και κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας. Αποδυναμωμένη Πυροσβεστική Υπηρεσία με τραγικές ελλείψεις, ανυπαρξία μέτρων προστασίας των δασών, ακαθάριστα δάση και εκτάσεις, απουσία αντιπυρικών ζωνών, που ανοίγονταν στο «και πέντε» της φωτιάς.

Στελέχη και μέλη του Κόμματος, πληγέντες και οι ίδιοι στις περιοχές που μαίνονταν οι φωτιές, κάλεσαν τους κατοίκους αυτών των περιοχών, μέσω των μαζικών τους φορέων και των εργατικών σωματείων, να βρεθούν στην πρώτη γραμμή, να οργανώσουν ομάδες πυροπροστασίας. Και βέβαια από την επόμενη κιόλας μέρα, χωρίς να χαθεί καιρός και χωρίς καμία επανάπαυση απέναντι σε όσα υπόσχεται η κυβέρνηση, να οργανώσουν τον αγώνα και τη διεκδίκηση για πλήρη αποζημίωση και αποκατάσταση των ζημιών, να απαιτήσουν μέτρα ουσιαστικής προστασίας της ζωής και του περιβάλλοντος.

Στην Εύβοια, κι ενώ ήταν σε εξέλιξη η μεγάλη πυρκαγιά, όπου με ευθύνη της κυβέρνησης απουσίαζε κάθε μέτρο πρόληψης και ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής η εγκατάλειψη των κατοίκων την ώρα της καταστροφής, μετέβη την Παρασκευή ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στην Εύβοια, ξεκινώντας από τις Ροβιές που δοκιμάστηκαν σκληρά από την πύρινη λαίλαπα καθώς οι φλόγες έκαψαν το χωριό, κατέστρεψαν σπίτια, περιουσίες, δασικές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, περιόδευσε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, βουλευτή και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στις πληγείσες περιοχές του Δήμου Πύργου στην Ηλεία, όπου περιόδευσε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δημ. Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αναδείχθηκε η ανάγκη για γρήγορες αποζημιώσεις στις κατεστραμμένες καλλιέργειες και η ανάγκη αντιπλημμυρικών έργων, καθώς η αποψίλωση των δασών τον χειμώνα με τις βροχές μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική.

Επίσης, καθημερινά στα καμένα χωριά του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας βρέθηκε κλιμάκιο της ΤΕ Ηλείας και της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του Κόμματος, όπου η καταστροφή στις καλλιέργειες, τα περιβόλια, τα κτήματα είναι καθολική.

Τη Μαλακάσα και τους Θρακομακεδόνες επισκέφθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Θέμη Γκιώνη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος και ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, όπου κάτοικοι κατήγγειλαν πως η εκκένωση των περιοχών λειτουργούσε στο να μένουν τα σπίτια τους απροστάτευτα απέναντι στην πύρινη λαίλαπα.

Στον Αγ. Στέφανο βρέθηκε η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

Το πρωί του Σαββάτου, ο Νίκος Καραθανασόπουλος περιόδευσε στις καμένες περιοχές της Μεσσηνίας, όπου οι καταστροφές, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρχών, είναι μεγάλες και αφορούν τουλάχιστον 80.000 ρίζες ελαιόδεντρα καμένα, καθώς και δεκάδες καμένα σπίτια, στάβλους και αποθήκες με ζωοτροφές.

Στα πυρόπληκτα χωριά της Λακωνίας, που επισκέφθηκε κλιμάκιο του Κόμματος, η φωτιά αφού έκαιγε επί 4 ημέρες σταμάτησε την 5η ημέρα όταν είχε φτάσει στη θάλασσα, ως αποτέλεσμα της έλλειψης εναέριων μέσων και ικανού αριθμού πυροσβεστικών δυνάμεων που θα σταματούσαν τη φωτιά πριν προλάβει να εξαπλωθεί.

Τις μεγάλες καταστροφές σε σπίτια, αγροτοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, υποδομές, βοσκοτόπια και καλλιέργειες και φυσικό περιβάλλον, διαπίστωσε το κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κ. Μπασδέκη μέλος της ΚΕ, που επισκέφθηκε τις καμένες εκτάσεις της Ερατεινής και της Τολοφώνας στη Φωκίδα. Στα χωριά της Δωρίδας βρέθηκε επίσης κλιμάκιο του Κόμματος επισημαίνοντας την ανάγκη της άμεσης στέγασης των κατοίκων που εγκατέλειψαν και κάηκαν τα σπίτια τους.

Στη Φθιώτιδα κι ενώ οι πύρινες εστίες βρίσκονταν στον Άγιο Ανδρέα και το Μοναστήρι του Άι Γιώργη και στον οικισμό ΟΣΜΑΕΣ στο Θεολόγο, που εκκενώθηκε, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή κλιμάκιο του ΚΚΕ, συμβάλλοντας αποφασιστικά στο έργο κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Στα Γρεβενά, με τους κατοίκους των χωριών των Βεντζίων που με τα μηχανήματά τους υπερασπίστηκαν τα σπίτια τους, ανοίγοντας αντιπυρικές ζώνες, συναντήθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

«Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης», του Νίκου Μόττα

d