Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ Θα στηρίξει Μαδούρο στις προεδρικές εκλογές

Τη στήριξη του Νικολάς Μαδούρο, Προέδρου της Βενεζουέλας και επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSUV), για τις προεδρικές εκλογές στις 22 Απρίλη, αποφάσισε το ΚΚ Βενεζουέλας και ανακοίνωσε επίσημα τη Δευτέρα το βράδυ, στο πανηγυρικό κλείσιμο της 14ης Εθνικής Συνδιάσκεψης,παρουσία του ίδιου του Μαδούρο.

Είχαν προηγηθεί συναντήσεις αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων στη βάση της σχετικής απόφασης της Συνδιάσκεψης, που έθετε ως όρο για τη στήριξη την «υπογραφή μιας “ενωτικής συμφωνίας”, ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση του εξαρτημένου και ραντιέρικου (σ.σ. στηριζόμενου στα εισοδήματα από τους φυσικούς πόρους) καπιταλισμού της Βενεζουέλας με πολιτικά και κοινωνικοοικονομικά, αντιιμπεριαλιστικά, πατριωτικά και φιλολαϊκά μέτρα».

Αναφερόταν επίσης ότι χρειάζεται η προώθηση «μια πλατιάς συμμαχίας πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων – ως φύτρο της απαραίτητης συλλογικής ενωτικής ηγεσίας της διαδικασίας – που θα εκφράζει τις διεκδικήσεις των λαϊκών στρωμάτων στην αντιιμπεριαλιστική πάλη, για την ενότητα της Λατινικής Αμερικής και την ανεξάρτητη ανάπτυξη που υπερασπίζεται το έθνος και τα συμφέροντα του βενεζουελάνικου λαού».

Οπως ανακοινώθηκε από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας, Οσκαρ Φιγκέρα, η «ενωτική συμφωνία» 17 σημείων υπογράφτηκε παίρνοντας υπόψη το συσχετισμό δυνάμεων, την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα κατά της Βενεζουέλας και την αναζήτηση κοινών σημείων, παρά τις διαφορές στη στρατηγική, με την πεποίθηση ότι θα συμβάλει «στην ενότητα του λαού για την υπεράσπιση της πατρίδας και των μέχρι τώρα κατακτήσεων».

Από την πλευρά του ο Ν. Μαδούρο χαιρέτισε τη συμφωνία, λέγοντας ανάμεσα σε άλλα ότι «πρέπει να ενώνουμε ό,τι μπορεί να ενωθεί και να υπερασπιστούμε την πατρίδα, να οικοδομήσουμε την πρόοδο, την ισότητα και την ευτυχία του λαού». Σημείωσε πως αποδέχεται τις κριτικές παρατηρήσεις του ΚΚ Βενεζουέλας και την ανάλυση ότι σε κρίση βρίσκεται «ο εξαρτημένος και ραντιέρικος καπιταλισμός», προσθέτοντας ότι «ο καπιταλισμός που αρνείται να πεθάνει γίνεται πιο επιζήμιος για το λαό και η απάντηση σε αυτό είναι σταθερή πάλη με κατεύθυνση τον σοσιαλισμό», επεξηγώντας ότι αναφέρεται σε σταδιακές αλλαγές στο πλαίσιο του «μπολιβαριανού σοσιαλισμού», που έχει αποδειχθεί ότι πρόκειται για σοσιαλδημοκρατική διαχείριση του συστήματος. Ταυτόχρονα, υποσχέθηκε ότι μετά την εκλογική νίκη στις 22 Απρίλη ξεκινά ένα νέο στάδιο στη λεγόμενη «μπολιβαριανή διαδικασία».