Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νέες σκοταδιστικές και σεξιστικές δηλώσεις του υφυπουργού Δημήτρη Βαρτζόπουλου

Επανήλθε ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος με κατάπτυστες σκοταδιστικές δηλώσεις και μάλιστα παρά τις αντιδράσει επιμένει σε επικίνδυνες αντιεπιστημονικές θεωρίες… περασμένων αιώνων.

Ο υφυπουργός Υγείας, υπεύθυνος για την πολιτική Ψυχικής Υγείας μεταξύ άλλων, έδωσε «βιολογικό υπόβαθρο» και άρα δικαιολογώντας τις δολοφονίες γυναικών, με το …«επιχείρημα» πως έχουν «βιολογική βάση», καθώς «είναι η φύση των πραγμάτων το αρσενικό να είναι επιθετικό»!!!

«Σε όλη την πανίδα, σε κάθε μορφή ενβίου όντος το αρσενικό είναι πιο επιθετικό γιατί στη φύση αυτό είναι που κυνηγάει την τροφή και αναλαμβάνει την επιθετική διεκδίκηση. Το θηλυκό είναι για άλλες δουλειές. Για να τίκτει. Είτε γίνεται στην αγέλη, είτε γίνεται στη δυαδική μορφή που έχουμε στο homo sapiens. Είναι η φύση των πραγμάτων το αρσενικό να είναι επιθετικό, κατά συνέπεια η έννοια της γυναικοκτονίας έχει μια βιολογική βάση», υποστήριξε ξεδιάντροπα ο υφυπουργός Υγείας αναπαράγοντας ακροδεξιά ρητορική ακραίου μισογυνισμού.

Ακόμα, ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος αναφέρθηκε και στη βία μεταξύ εφήβων, υποστηρίζοντας -το αδιανότητο- πως «όταν διαπιστώνουμε σε πρώιμη φάση μια τέτοια επιθετικότητα, αυτή την επιθετικότητα να τη βάλουμε μέσα σε κοινωνικά κανάλια […] δηλαδή να μη σκοτώνεις ή να μην επιτίθεσαι για να κλέψεις, να επιτίθεσαι στον εχθρό της πατρίδας, ή να επιτίθεσαι στον εχθρό της κοινωνίας. Αλλά όταν κάποιος εκδηλώνει πλέον μια οργανωμένη τέτοια αντικοινωνική, επιθετική, εγκληματική συμπεριφορά, ο σωστός τρόπος είναι η έγκαιρος ανίχνευση και η καταστολή, ο περιορισμός του».

Μετά τις αντιδράσεις ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος έκανε προσπάθεια να μαζέψει τα ασυμμάζευτα χωρίς όμως να αναιρεί την ουσία των λεγομένων του. Έκανε μάλιστα λόγο για «προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων» και «άρνησης της απλής λογικής»: «Εκείνο το οποίο είπα και εννοώ είναι το αυτονόητο, ότι υπάρχουν διαφορετικά βιολογικά χαρακτηριστικά των φύλων, ότι το αρσενικό έχει συνήθως σημαντικότερη σωματική δύναμη, άρα είναι πιο επικίνδυνο στην επιθετικότητα του από το θηλυκό. Ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρχουν και ιδιαίτερες προβλέψεις και ιδιαίτεροι μηχανισμοί περιορισμού της ενδεχόμενης, εννοείται για πολλούς κοινωνικούς και άλλους λόγους, επιθετικότητας και βιαιότητας εις βάρος των γυναικών. Άρα η έννοια της γυναικοκτονίας είναι απολύτως σωστή και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται απόλυτα και αποτελεσματικά. Εννοούσα δηλαδή, είπα και υποστηρίζω ακριβώς το αντίθετο από τις αυθαίρετες κ προβοκατόρικες ερμηνείες», έγραψε στο Facebook ο υφυπουργός Υγείας.

Πρόκειται για τον ίδιο υφυπουργό που πρόσφατα είχε δηλώσει ότι «ένα παιδί που δεν είναι γεννημένο επιθετικό δεν θα γίνει επιθετικό και θα πάρει το μαχαίρι» και ότι «…οι επιθετικοί γονείς γεννούν επιθετικά παιδιά».

 

Ν. Λαπαθιώτης, Οι νικημένοι της ζωής – Ποιήματα