Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νίκος Γκάλης: Θα αναγορευτεί επίτιμος διδάκτωρ του ΑΠΘ

Σε επίτιμο διδάκτορα θα ανακηρύξει το Νίκο Γκάλη το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η απόφαση πάρθηκε προκειμένου να τιμηθεί η σπουδαία προσφορά του κορυφαίου Έλληνα καλαθοσφαιριστή στον αθλητισμό και την κοινωνία.

Η τελετή αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 Μαρτίου και ώρα 20:15, στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ.

Γεννημένος από Έλληνες γονείς στο Νιου Τζέρσι των ΗΠΑ το 1957, ο Νίκος Γκάλης υπήρξε η σημαντικότερη μορφή του μπάσκετ στην Ελλάδα και μια από τις σπουδαιότερες στην Ευρώπη, όντας ο βασικός υπεύθυνος για την άνθηση του αθλήματος στη χώρα μας.

Κατά την διάρκεια της καριέρας του αγωνίστηκε στον Άρη, όπου μεγαλούργησε τη δεκαετία του 1980 κατακτώντας σειρά πρωταθλημάτων, ενώ έκλεισε την καρέρα του αγωνιζόμενος στον Παναθηναϊκό τη διετία 1992-1994.

Αποκορύφωμα της καριέρας του στην Εθνική Ελλάδος μπάσκετ ήταν η συμμετοχή του Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1987 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με την κατάκτηση του πρώτου ευρωπαϊκού εθνικού τίτλου.

Το 2007 έγινε ο πρώτος Έλληνας καλαθοσφαιριστής που εντάχθηκε στο Hall of Fame της FIBA και το 2017 στο Naismith Memorial Basketball Hall of Fame, περνώντας έτσι στο «πάνθεον» του παγκοσμίου μπάσκετ.

«Ναι, αλλά ο Στάλιν…», του Νίκου Μόττα