Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ν. Καραθανασόπουλος: Το ΚΚΕ διαφωνεί με τη δαιμονοποίηση της τεχνολογίας και με την ουτοπική προσδοκία ότι οδηγεί αυτόματα στην κοινωνική ευημερία

Στο αποτρόπαιο έγκλημα με θύμα μία γυναίκα από τα χέρια του πρώην συντρόφου της αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος στη Βουλή, υπενθυμίζοντας ότι το ΚΚΕ το έχει καταδικάσει από την πρώτη στιγμή και επισημαίνοντας τις βαρύτατες ευθύνες που έχουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις για το έγκλημα, λόγω της παντελούς έλλειψης μέτρων προστασίας των θυμάτων, έγκαιρης κρατικής παρέμβασης απέναντι στους δράστες.

Σημείωσε πως τέτοια εγκλήματα επαναλαμβάνονται ακόμα και σε χώρες, όπου υπάρχει ρητή ποινική πρόβλεψη για τη γυναικοκτονία, προσθέτοντας πως πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω το ποινικό πλαίσιο και το άρθρο 82α του Ποινικού Κώδικα, ώστε με βάση το κίνητρο ο δράστης να τιμωρείται με τη μεγαλύτερη δυνατή αυστηρότητα και χωρίς παραθυράκια ευνοϊκής μεταχείρισης.

Μιλώντας για το νομοσχέδιο που συζητείτο εκείνη την ώρα στην Ολομέλεια και αφορούσε την εφαρμογή Κανονισμού και Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τις ψηφιακές υπηρεσίες, ο Ν. Καραθανασόπουλος διευκρίνισε ότι το ΚΚΕ διαφωνεί και με τη δαιμονοποίηση της τεχνολογίας που προβάλλουν ακροδεξιές δυνάμεις, αλλά και με την ουτοπική προσδοκία που καλλιεργούν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου ότι μέσω της Τεχνολογίας θα προκύψει αυτόματα και η κοινωνική ευημερία.

Αναφερόμενος στον τρόπο που αξιοποιεί το κεφάλαιο την Τεχνολογία ως μέσο αύξησης της παραγωγικότητας και της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, αλλά και χειραγώγησης και καταστολής, στάθηκε στην ένοχη σιωπή και της κυβέρνησης, αλλά και των άλλων κομμάτων που κάλυψαν την άθλια απόφασή της να στείλει βόμβες με απαγορευμένο λευκό φώσφορο στην Ουκρανία.

Στη συνέχεια, σχετικά με την τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ τόνισε ότι πρέπει να αποσυρθεί και πρότεινε να συζητηθεί η άμεση επαναλειτουργία της, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με εργασιακά δικαιώματα και με μέτρα υγιεινής και ασφάλειας η ανασυγκρότηση, ο εκσυγχρονισμός του μηχανολογικού της εξοπλισμού και η ανάπτυξη νέων γραμμών παραγωγής. Επανέλαβε τις διαχρονικές ευθύνες που έχουν όλες οι κυβερνήσεις, οδηγώντας με την πολιτική τους στην απαξίωση της ΛΑΡΚΟ. «Στηρίζουμε τα αιτήματα των εργαζομένων και του αγώνα τους», σημείωσε, προσθέτοντας πως η δυσκολία της κυβέρνησης να προχωρήσει και να υλοποιήσει την αντιλαϊκή της επιλογή είναι αποτέλεσμα αυτών ακριβώς των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και της ταξικής αλληλεγγύης.

Επισήμανε τις πρόσφατες προσπάθειες της κυβέρνησης να καταστείλει και να συκοφαντήσει το εργατικό κίνημα, κάνοντας ειδική αναφορά στη χθεσινή καταδίκη του προέδρου του Συνδικάτου Τύπου-Χάρτου και στην ποινική δίωξη που υφίσταται ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων επειδή συμμετείχε σε κινητοποιήσεις ενάντια στον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας.

Τέλος, υπογράμμισε, ότι «η μοναδική ρεαλιστική διέξοδος για τον λαό που πρέπει να τη βαδίσει, οργανώνοντας την πάλη της συνολικότερης ρήξης, είναι ο σοσιαλισμός».

 

Το “έπος” του Γουέμπλεϊ, αφηγείται ο Αριστείδης Καμάρας