Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΟΗΕ: «Αδιανόητος» ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ χαρακτήρισε σήμερα «αδιανόητο» το γεγονός ότι περισσότεροι από 500 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου.

Στη διάρκεια της ίδιας περιόδου 24 Ισραηλινοί – εκ των οποίων οκτώ μέλη των δυνάμεων ασφαλείας– έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη και το Ισραήλ σε συγκρούσεις ή επιθέσεις Παλαιστινίων, επεσήμανε στην ίδια ανακοίνωση.

Στη Δυτική Όχθη, που βρίσκεται υπό ισραηλινή κατοχή από το 1967, παρατηρείται όξυνση της βίας από τις 7 Οκτωβρίου, όταν ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Από τότε, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους, τουλάχιστον 522 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην περιοχή από Ισραηλινούς στρατιώτες ή Εβραίους εποίκους.

«Σαν να μην αρκούσαν τα τραγικά γεγονότα στο Ισραήλ και στη συνέχεια στη Γάζα τους τελευταίους οκτώ μήνες, οι κάτοικοι της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης υποβάλλονται καθημερινά σε πρωτοφανή αιματοχυσία. Είναι αδιανόητο ότι εκλάπησαν με τόσο αδικαιολόγητο τρόπο τόσες πολλές ζωές», υπογράμμισε ο Τουρκ.

Την 1η Ιουνίου, επεσήμανε ο ίδιος, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο έφηβο και τραυμάτισαν σοβαρά έναν άλλο κοντά στον καταυλισμό προσφύγων Ακαμπάτ Τζαμπρ, δίπλα στην Ιεριχώ, προσθέτοντας ότι ο δεύτερος νεαρός πέθανε την επόμενη ημέρα.

«Ο θάνατός τους, όπως και αυτός τεσσάρων άλλων Παλαιστίνιων που σκοτώθηκαν τη Δευτέρα από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ, ανεβάζει σε 505 τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει εξετάσει το γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ», επεσήμανε ο Τουρκ.

«Οι φόνοι, οι καταστροφές και οι γενικευμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν αμέσως», υπογράμμισε ο Ύπατος Αρμοστής.

Εξάλλου ζήτησε από το Ισραήλ «να υιοθετήσει και να εφαρμόσει κανόνες εμπλοκής» που «συμμορφώνονται πλήρως με τους κανόνες και τα πρότυπα των ανθρώπινων δικαιωμάτων».

«Οποιαδήποτε καταγγελία παράνομου φόνου πρέπει να ερευνηθεί πλήρως και με ανεξάρτητο τρόπο και οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν», τόνισε ο Τουρκ.

«Η διάχυτη ατιμωρησία για αυτά τα εγκλήματα αποτελεί κάτι συνηθισμένο εδώ και πάρα πολύ καιρό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Αυτή η ατιμωρησία δημιούργησε ένα περιβάλλουν που επιτρέπει τη διάπραξη ολοένα και περισσότερων παράνομων φόνων από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας. Το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνει σεβαστό και να εφαρμοστεί, ενώ πρέπει να διασφαλιστεί και η λογοδοσία», κατάληξε ο Τουρκ.

Στον πολιορκημένο κι ερειπωμένο παλαιστινιακό θύλακο οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονταν τις πρώτες πρωινές ώρες της 242ης ημέρας αυτού του πολέμου, κυρίως στην αλ Μπουρέιτζ (κεντρικά), όπου νοσοκομειακές πηγές έκαναν λόγο για μεγάλο αριθμό νεκρών.

Στο βόρειο Ισραήλ, πυροσβέστες και δυνάμεις του στρατού προσπαθούν να ελέγχουν δασικές πυρκαγιές έπειτα από εκτοξεύσεις ρουκετών και drones της Χεζμπολά από τον γειτονικό Λίβανο.

Με ανακοίνωσή του, ο ισραηλινός στρατός γνωστοποίησε χθες πως «ενημέρωσε τις οικογένειες των Χαΐμ Περί, Γιοράμ Μέρτσγκερ, Αμιράμ Κούπερ και Ναντάβ Πόπλγουελ» για τους θανάτους αυτών των τεσσάρων ομήρων, 79, 84, 80 και 51 ετών αντίστοιχα, που είχαν απαχθεί από τη Χαμάς κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και είχαν οδηγηθεί στη Λωρίδα της Γάζας. Τα πτώματά τους παραμένουν στα χέρια της Χαμάς, πρόσθεσε.

«Εκτιμάμε ότι οι τέσσερις (όμηροι) σκοτώθηκαν ενώ βρίσκονταν μαζί, σε περιοχή της Χαν Γιούνις (νότια Λωρίδα της Γάζας) κατά τη διάρκεια της επιχείρησής μας εναντίον της Χαμάς», ανέφερε ο αντιναύαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί, εκπρόσωπος του στρατού.

Οι τρεις από τέσσερις ήταν από το κιμπούτς Νιρ Οζ, όπου απήχθησαν. Ο Ναντάβ Πόπλγουελ, ισραηλινοβρετανός υπήκοος, απήχθη στο κιμπούτς Νιρίμ.

«Έπρεπε να είχαν επιστρέψει ζωντανοί στη χώρα τους και στις οικογένειές τους», τόνισε το Φόρουμ Οικογενειών των Ομήρων, καθώς εντείνεται η πίεση στην κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου προκειμένου να κλείσει συμφωνία που θα επιτρέψει να αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι.

Οδικός χάρτης (αμφιβολιών)

Ο οδικός χάρτης που παρουσίασε ο αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν την Παρασκευή -είναι ισραηλινή πρόταση, κατ’ αυτόν-, προβλέπει πλήρη κατάπαυση του πυρός, απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από πυκνοκατοικημένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας για έξι εβδομάδες, την απελευθέρωση ορισμένων ομήρων, ιδίως γυναικών και αρρώστων, και την αποφυλάκιση παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

Όμως η ισραηλινή κυβέρνηση χαρακτήρισε «ημιτελή» την πρόταση διά στόματος του εκπροσώπου της Δαυίδ Μένσερ.

«Οι κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες αποδεχθήκαμε κατάπαυση του πυρός άνευ όρων είναι αναληθείς», τόνισε χθες ο κ. Νετανιάχου.

Οι όροι της, που δεν σταματά να επαναλαμβάνει: η «καταστροφή» της Χαμάς και η απελευθέρωση «όλων των ομήρων».

Η Χαμάς, η οποία δεν έχει δώσει ακόμα οριστική απάντηση, διαβεβαίωσε πως βλέπει «θετικά» το σχέδιο, διατρανώνοντας ωστόσο αμέσως μετά τις προϋποθέσεις που θέτει εκείνη: να κηρυχθεί οριστική κατάπαυση του πυρός και να υπάρξει πλήρης αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τον θύλακο. Το Ισραήλ απορρίπτει κατηγορηματικά αυτές τις αξιώσεις.

Οι αντιδράσεις στο Ισραήλ μεγεθύνουν τις αμφιβολίες για το σχέδιο, παρότι σε διεθνές επίπεδο πολλαπλασιάζονται οι εκκλήσεις να σταματήσει η σύρραξη που αυτή την εβδομάδα, την Παρασκευή, θα κλείσει τον όγδοο και θα αρχίσει να διανύει τον ένατο μήνα της.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, οι υπουργοί Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, της Ιορδανίας και της Αιγύπτου τάχθηκαν επίσης υπέρ της πρότασης.

Οι χώρες της G7 διαβεβαίωσαν πως υποστηρίζουν «πλήρως» την πρόταση κι απαίτησαν η Χαμάς να την δεχτεί. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως διένειμαν σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να εκφραστεί υποστήριξη στο σχέδιο που παρουσίασε ο Τζο Μπάιντεν. Αλλά δεν έχει σε αυτό το στάδιο οριστεί καμιά ημερομηνία ψηφοφορίας.

«Δεν υπάρχει πόσιμο νερό»

Χθες οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συνέχιζαν τη χερσαία επίθεση που έχουν εξαπολύσει από την 7η Μαΐου στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, στα σύνορα με την Αίγυπτο, για να καταστρέψουν τα «τελευταία», κατ’ αυτές, τάγματα του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς.

Αεροπορικοί βομβαρδισμοί και πυρά πυροβολικού συντάρασσαν τη δυτική Ράφα, καθώς η χερσαία επιχείρηση ανάγκασε, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σχεδόν ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους να φύγουν από την πόλη.

Στα ερείπια της Χαν Γιούνις, εκτοπισμένοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με εφιαλτική κατάσταση όταν έσπασε σωλήνωση του δικτύου αποχέτευσης, γεμίζοντας λύματα χώρους όπου έχουν καταφύγει. Με μικρά δοχεία και πλαστικά μπουκάλια, προσπαθούσαν να απομακρύνουν τα βρομόνερα από τις σκηνές τους.

«Δεν είναι ζωή αυτή», αναστέναξε ο Αμπντούλα Μπαρμπάχ, κάτοικος. Άλλος, ο Σαΐντ Ασούρ, πρόσθεσε «δεν υπάρχει πόσιμο νερό. Δεν υπάρχει καν κάποιος που να πουλάει νερό στους δρόμους. Δεν έχουμε ούτε θαλασσινό νερό».

Στο βόρειο Ισραήλ, πυροσβέστες προσπαθούσαν να ελέγξουν δασικές πυρκαγιές που ξέσπασαν έπειτα από εκτοξεύσεις ρουκετών από τον γειτονικό Λίβανο, που ανάγκασαν πολίτες να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τα σπίτια τους στην Κιριάτ Σιμόνα, σύμφωνα με την αστυνομία.

Φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου στην πόλη αυτή του βορειοανατολικού Ισραήλ είδε φλόγες να καταβροχθίζουν τομείς με βλάστηση στα σύνορα με τον Λίβανο, θέατρο στην πράξη καθημερινών ανταλλαγών πυρών ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χεζμπολά από την επομένη του ξεσπάσματος της σύρραξης στη Γάζα.

Οι Χαλασοχώρηδες, Μια πολιτική σάτιρα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη