Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο ισραηλινός στρατός άφησε πίσω του ένα τοπίο απόλυτου ολέθρου χτες – Τουλάχιστον 274 Παλαιστίνιοι νεκροί και 698 τραυματίστηκαν

Τουλάχιστον 274 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 698 τραυματίστηκαν από το ισραηλινό μακελειό στον προσφυγικό καταυλισμό αλ Νουσέιρατ στην κεντρική Γάζα χθες – στο πλαίσιο μίας επιχείρησης για την «απελευθέρωση ομήρων»- ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Την ώρα που ισραηλινά αεροσκάφη, ελικόπτερα και πλοία εξαπέλυαν σαρωτικούς βομβαρδισμούς στην περιοχή, μια ισραηλινή ειδική μονάδα εισέβαλε στον προσφυγικό καταυλισμό, μία εξαιρετικά πυκνοκατοικημένη περιοχή όπου έχουν καταφύγει χιλιάδες άμαχοι, μετά τις διαβεβαιώσεις του Ισραήλ ότι αποτελεί ασφαλή ζώνη. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, το Ισραήλ χρησιμοποίησε για τις ανάγκες τις επιχείρησης, την αμερικανική πλωτή εξέδρα που υποτίθεται ότι φτιάχτηκε για την μεταφορά «ανθρωπιστικής βοήθειας».

Την ώρα που ισραηλινά αεροσκάφη, ελικόπτερα και πλοία εξαπέλυαν σαρωτικούς βομβαρδισμούς στην περιοχή, μια ισραηλινή ειδική μονάδα εισέβαλε στον προσφυγικό καταυλισμό, μία εξαιρετικά πυκνοκατοικημένη περιοχή όπου έχουν καταφύγει χιλιάδες άμαχοι, μετά τις διαβεβαιώσεις του Ισραήλ ότι αποτελεί ασφαλή ζώνη. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, το Ισραήλ χρησιμοποίησε για τις ανάγκες τις επιχείρισης, την αμερικανική πλωτή εξέδρα που υποτίθεται ότι φτιάχτηκε για την μεταφορά «ανθρωπιστικής βοήθειας».

Στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 37.084 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί 84.494 από την 7η Οκτωβρίου, αναφέρει το υπουργείο σε μια ανακοίνωση.

«Διαπράττοντας φρικτές σφαγές, ο εχθρός κατάφερε να απελευθερώσει ορισμένους από τους κρατουμένους, όμως την ίδια στιγμή σκότωσε άλλους, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης» είπε ο Αμπού Ομπέιντα, ο εκπρόσωπος τύπου της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς. Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν βρίσκεται σε θέση να επαληθεύει αυτές τις πληροφορίες από ανεξάρτητη πηγή.

«Τρόμος»

Δηλώνοντας πως είναι «ανακουφισμένη» από την απελευθέρωση των ομήρων, η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ στα παλαιστινιακά εδάφη Φραντσέσκα Αλμπανέζε εξέφρασε ταυτόχρονα τη λύπη της πως αυτό έγινε «με τίμημα τουλάχιστον 200 Παλαιστίνιους, μεταξύ αυτών παιδιά, νεκρούς και περισσότερους από 400 τραυματίες». «Αυτός ο τρόμος πρέπει να σταματήσει», είπε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Στη Νουσέιρατ, ο Χαλίλ Αλ-Ταχράουι περιέγραψε πως άκουσε πυροβολισμούς και κρότους από οβίδες από το καταφύγιό του. «Τα ισραηλινά αεροσκάφη άρχισαν να μας βομβαρδίζουν (…) προκειμένου να καλύψουν την επιχείρηση απόσυρσης», είπε ο ίδιος.

Ο ισραηλινός στρατός άφησε πίσω του ένα τοπίο απόλυτου ολέθρου, σύμφωνα με τις εικόνες που έχει καταγράψει το AFPTV: καμένα αυτοκίνητα, διαλυμένα κτίρια, φωτιές και αποκαΐδια. Διακρίνονται άνδρες να προσπαθούν να ανοίξουν δρόμο μεταξύ των συντριμμιών επιχειρώντας να σβήσουν τις φλόγες ή να σώσουν τραυματίες. Άλλοι έχουν συγκεντρωθεί γύρω από πτώματα που έχουν τυλίξει σε κουβέρτες.

«Δεν γνωρίζουμε τι συνέβη. Καθόμασταν ήρεμα και, ξαφνικά, ακούσαμε τους βομβαρδισμούς. Ήμασταν 50 άνθρωποι που κρυφτήκαμε και είδαμε πυραύλους να πετούν πάνω από τα κεφάλια μας», αφηγείται μια άλλη κάτοικος της Νουσέιρατ, η οποία δεν θέλησε να δώσει το όνομά της. «Να’ μαστε, εκτοπισμένοι για τρίτη φορά, χωρίς να γνωρίζουμε πού να πάμε».