• [ Δικοί σου εχθροί, δικοί μου εχθροί /του σκεφτόμενου ανθρώπου είναι εχθροί]
Facebooktwitterrssyoutube

Προσφυγικό: Η μια τραγωδία διαδέχεται την άλλη. Δραματικές εικόνες (2 video και φωτό)

Γράφει ο Ηρακλής Κακαβάνης //

Και ενώ η προσοχή μας ήταν στραμμένη στην επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης, η μια τραγωδία διαδεχόταν την άλλη μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας, Όπου περισσότεροι από 13.000 πρόσφυγες έφτασαν την προηγούμενη βδομάδα. Ηδη έχει επιβεβαιωθεί ότι  την προηγούμενη εβδομάδα βυθίστηκαν ή ανατράπηκαν τρία σκάφη με πρόσφυγες και μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 60 σοροί, συμπεριλαμβανομένων τριών παιδιών. Εκατοντάδες άνθρωποι ακόμη θεωρούνται αγνοούμενοι. Επίσης σύμφωνα με μαρτυρίες διασωθέντων υπάρχει και τέταρτο ναυάγιο με 400 επιβαίνοντες.

 

Σύμφωνα με όσα είπαν διασωθέντες, το πλεούμενο αυτό (μικρό αλιευτικό) απέπλευσε από τις ακτές  της Λιβύης μαζί με ένα μεγαλύτερο αλιευτικό και ένα φουσκωτό αργά το βράδυ της Τετάρτης. Το φουσκωτό είχε δική του μηχανή. Το μικρό αλιευτικό, με 400 πρόσφυγες, δεν είχε και το ρυμουλκούσε το μεγαλύτερο αλιευτικό στο οποίο επέβαιναν 500 πρόσφυγες. Κάποια στιγμή, το μικρό ρυμουλκό άρχισε να βάζει νερά και ο καπετάνιος του μεγάλου αλιευτικού έδωσε εντολή να κοπούν τα σχοινιά ρυμούλκησης. Σε λίγο το μικρό αλιευτικό βυθίστηκε με αποτέλεσμα να πνιγούν οι περισσότεροι από τους επιβαίνοντες. Οι πρόσφυγες που επέβαινα στα άλλα δύο σκάφη διασώθηκαν ώρες αργότερα. Η μαρτυρία όλων των διασωθέντων είναι ίδια για το μικρό αλιευτικό.

Η Carlotta Sami είναι εκπρόσωπος Νότιας Ευρώπης της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ

Η Carlotta Sami είναι εκπρόσωπος Νότιας Ευρώπης της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ

Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας Federico Fossi δήλωσε.

«Η κατάσταση είναι χαοτική, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τους αριθμούς, αλλά φοβόμαστε ότι έως και 700 άνθρωποι μπορεί να έχουν πνιγεί σε τρία ναυάγια αυτή την εβδομάδα,”

nayagio_1

Το βίντεο είναι από την ανατροπή ξύλινου αλιευτικού  σκάφους  την Τετάρτη 25 Μάη. Υπερπλήρες με περισσότερους από 500 επιβαίνοντες πρόσφυγες.