Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: «Μαλλιά κουβάρια» έγιναν οι σύνεδροι – Απείλησε με αποχώρηση η «Ομπρέλα» – Παρέμβαση Τσίπρα

Μεγάλη ένταση επικράτησε σήμερα, τέταρτη και τελευταία ημέρα του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, με την εσωκομματική ομάδα «Ομπρέλα» να απειλεί μέχρι και με αποχώρηση από τις ψηφοφορίες.

Αφορμή για το… μακελείο ήταν η διαφωνία των συνέδρων αναφορικά με την αυτοπρόσωπη ή ηλεκτρονική εγγραφή μελών στο κόμμα.

Πιο συγκεκριμένα, η «Ομπρέλα» κατέθεσε πρόταση που προβλέπει αποκλειστικά την αυτοπρόσωπη – και όχι ηλεκτρονική εγγραφή – μελών, όπως προβλέπεται στην πρόταση της επιτροπής καταστατικού.

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε με ανάταση χειρός δεν μπορούσε να βγει ξεκάθαρο αποτέλεσμα. Με παρέμβαση του γραμματέα του κόμματος Δημήτρη ΤΖανακόπουλου εγινε προσπάθεια να εκτονωθεί το κλίμα, και προτάθηκε να ψηφιστούν και αυτές οι τροπολογίες, στις 15 Μαΐου, μαζί με την ψηφοφορία για εκλογή προέδρου και ΚΕ από τη βάση του κόμματος.

Εκ μέρους της «Ομπρέλας» παρενέβη ο Πάνος Σκουρλέτης ο οποίος απέρριψε την πρόταση Τζανακόπουλου. Ακολούθησε ψηφοφορία ξανά δια ανατάσεως της χειρός επί της πρότασης Τζανακόπουλου η οποία και εγκρίθηκε. Ο Π. Σκουρλέτης ωστόσο, κατήγγειλε τη διαδικασία και ανακοίνωσε ότι η «Ομπρέλα» δεν θα συμμετάσχει και αποχωρεί, με αποτέλεσμα να προκληθεί μεγάλη ένταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Τζανακόπουλος και Σκουρλέτης αντάλλαξαν βαριές κουβέντες, ενώ έγινε απόπειρα από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να ηρεμήσουν τα πνεύματα με τον ίδιο να προτείνει να συνεχίσει ο ΣΥΡΙΖΑ με το υπάρχον καταστατικό και να πραγματοποιηθεί ένα καταστατικό συνέδριο.

Παρέμβαση Τσίπρα

Στην διαδικασία παρενέβη ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη για καταστατικό συνέδριο,καθώς το ζήτημα του καταστατικού μπορεί να συζητηθεί σε διαρκές συνέδριο, κομματικά καθώς ούτως ή άλλως όσοι προσέλθουν στις κάλπες της 15ης Μαΐου, θα έρθουν με φυσική παρουσία, συνεπώς θα πληρείται ο όρος της αυτοπρόσωπης συμμετοχής.

Ν. Μπελογιάννης Ν. Πλουμπίδης – Στο σπίτι των ηρώων