Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σχέδιο για τον έλεγχο – κατοχή της Λωρίδας της Γάζας, παρουσίασε ο Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου παρουσίασε στο λεγόμενο συμβούλιο ασφαλείας της κυβέρνησής του το σχέδιό του, σε αδρές γραμμές, για τον έλεγχο στη Λωρίδα της Γάζας αφού τερματιστεί ο πόλεμος με τη Χαμάς, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Times of Israel.

Το σχέδιο κατοχής προβλέπει ότι την «επόμενη μέρα» του πολέμου, όλη η παραθαλάσσια περιοχή θα διοικείται από τον ισραηλινό στρατό, αναφέρει το χθεσινοβραδινό δημοσίευμα.

Αναφέρεται ακόμη, με -μάλλον εσκεμμένη- αοριστία, πως τη διακυβέρνηση θα αναλάβουν «τοπικοί αξιωματούχοι» με «εμπειρία στη (δημόσια) διοίκηση», άνθρωποι χωρίς δεσμούς «με χώρες ή οντότητες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία».

Η Παλαιστινιακή Αρχή, που κυβερνά μέρος της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, δεν αναφέρεται ρητώς στο σχέδιο, αναφέρει το δημοσίευμα, ωστόσο, προσθέτει η εφημερίδα, δεν αποκλείεται η συμμετοχή της στη διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας στο μέλλον.

Οι ΗΠΑ εισηγούνται η «αναμορφωμένη» Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς να αναλάβει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, αλλά η ισραηλινή κυβέρνηση απορρίπτει να δημιουργηθεί, κατ’ αυτή, «Φαταχστάν» (από το όνομα της παράταξης του κ. Αμπάς, της Φάταχ), ενώ κατηγορεί την ΠΑ πως «υποστηρίζει την τρομοκρατία».

Από το ρεπορτάζ απουσιάζουν αναφορές σε νέο ισραηλινό εποικισμό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν περιλαμβάνεται στο σχέδιο κατοχής.