Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σύσκεψη στο Μαξίμου: «Μια από τα ίδια» τα μέτρα που εξετάζονται για την ενέργεια

Σύσκεψη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Ενέργειας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα υπό την προεδρία του πρωθυπουργού στο Μαξίμου.

Επισήμως, παρουσιάστηκαν «οι τελευταίες εξελίξεις στη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας φυσικού αερίου» και συζητήθηκε «η επικαιροποίηση όλων των πρωτοβουλιών και των δράσεων που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου», καθώς και «τα βασικά σενάρια ενίσχυσης για τους υπόλοιπους μήνες του φθινοπώρου και τον χειμώνα», βασικά μέσα από τη διανομή των διαφόρων «pass» της ελεημοσύνης και των επιδοτήσεων που επί της ουσίας επιδοτούν την ακρίβεια και τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων, όσο δεν θίγουν τις αιτίες της ενεργειακής φτώχειας («πράσινη μετάβαση», απελευθερωμένη αγορά, κυρώσεις κατά της Ρωσίας και ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί).

Στο ενδιάμεσο η κυβέρνηση, επιμένει για «πανευρωπαϊκή απάντηση» στην «ενεργειακή κρίση», χαιρετίζοντας την πραγματοποίηση έκτακτης συνόδου των υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου και τις σχεδιαζόμενες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας», όπως έλεγε σήμερα, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου. Θέμα που αναμένεται να συζητήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης την άλλη Δευτέρα στο Παρίσι όπου θα έχει συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν.

Σημειωτέον, η κυβέρνηση προβάλλει ως πανάκεια να μπει πλαφόν στην τιμή της χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου, να αποσυνδεθεί η τιμή του από αυτήν της ηλεκτρικής ενέργειας και να υπάρξει κοινή προμήθεια αερίου για τα ευρωπαϊκά κράτη. Κι αυτό όταν ετοιμάζονται νέες ανατιμήσεις φωτιά από 8% έως 20% σε δεκάδες τρόφιμα και σε άλλα βασικά καταναλωτικά είδη, ενώ το ταξικό εργατικό κίνημα παλεύει για ουσιαστικά μέτρα όπως: Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια. Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς. Επαναφορά των δωρεάν δρομολογίων στις αστικές συγκοινωνίες για τους εργαζόμενους κατά την έναρξη και τη λήξη των βαρδιών. Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Πηγή: 902.gr

Ναπολέων Σουκατζίδης Το μεγαλείο ενός αγωνιστή της Αντίστασης, του Θέμου Κορνάρου