Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τζο Μπάιντεν: Ποιός είναι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο Τζο Μπάιντεν (πλήρες όνομα: Τζόζεφ Ρομπινέτ (Τζο) Μπάιντεν τζούνιορ) γεννήθηκε στις 20 Νοέμβρη 1942 στην Πενσιλβάνια. Σπούδασε νομικά και στην ηλικία των 29 ετών εξελέγη γερουσιαστής, ο πέμπτος νεότερος στην αμερικανική ιστορία.

Στις 18 Δεκεμβρίου 1972, λίγες εβδομάδες μετά την εκλογή του στη Γερουσία, η γυναίκα του και η κόρη του σκοτώθηκαν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Οι δύο γιοι του επίσης τραυματίστηκαν σοβαρά αλλά ανάρρωσαν πλήρως.

Διατέλεσε για πολλά χρόνια μέλος αλλά και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Υποστήριξε σθεναρά την ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ στον πόλεμο της Βοσνίας. Αντιτάχθηκε στον πόλεμο του Κόλπου το 1991 αλλά ψήφισε υπέρ του πολέμου στο Ιράκ το 2002.

Διατέλεσε επίσης πρόεδρος της Δικαστικής Επιτροπής της Γερουσίας, όπου ασχολήθηκε με ζητήματα όπως η πολιτική για τα ναρκωτικά, η πρόληψη του εγκλήματος και οι πολιτικές ελευθερίες.

Ο Μπάιντεν διεκδίκησε ανεπιτυχώς το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές το 1988, καθώς αποσύρθηκε από την κούρσα όταν κατηγορήθηκε για λογοκλοπή σε ομιλία του.

Το 2008 απέτυχε και πάλι να λάβει το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά επιλέχθηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα ως υποψήφιος αντιπρόεδρος. Με την εκλογή του Ομπάμα το 2009,  ο Μπάιντεν έγινε ο πρώτος ρωμαιοκαθολικός αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς και ο πρώτος με καταγωγή από την πολιτεία του Ντέλαγουερ. Διατήρησε την θέση του αντιπροέδρου μέχρι τη λήξη της προεδρικές θητείας Ομπάμα το Γενάρη του 2017.

Με την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ στην ηλικία των 78 ετών καθίσταται ο γηραιότερος νεοεκλεγμένος πρόεδρος.