Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τσέχοι ιστορικοί δικάζονται μη αποδεχόμενοι την Ναζιστική αφήγηση για την σφαγή στο Κατίν

Επιμέλεια Πάνος Αλεπλιώτης // 

Στη 1η Φεβρουαρίου, θα διεξαχθεί μια δίκη στην Πράγα, όπου ο ιστορικός Josef Skála μαζί με δύο άλλους ερευνητές θα δικαστούν για ισχυρισμό «λανθασμένων» απόψεων στην έρευνά του γράφει η εφημερίδα του ΚΚ Σουηδίας Riktpunkt αναφερόμενη σε άρθρο του ιταλικού ισότοπου Marx21.it.

Ήδη στις 31 Οκτωβρίου 2022, ο Josef Skála καταδικάστηκε στο περιφερειακό δικαστήριο σε φυλάκιση 8 μηνών μαζί με τους Vladimír Kapal και Juraj Václavík, αναφέρει ο ιταλικός ιστότοπος marx21.it.

Οι κατηγορούμενοι είναι μαρξιστές διανοούμενοι και ο Skála ήταν προηγουμένως αντιπρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας και Μοραβίας (KSCM).

Η αφορμή ήταν μια ραδιοφωνική συζήτηση για τη σφαγή του Κατίν, στην οποία χιλιάδες Πολωνοί αιχμάλωτοι πολέμου σκοτώθηκαν το 1941 σε σοβιετικό έδαφος που κατείχαν οι Ναζί.

Η επικρατούσα άποψη ήταν ότι οι Σοβιετικοί πραγματοποίησαν τη σφαγή, κάτι που βασίστηκε στο υλικό που ήταν διαθέσιμο μέχρι την δεκαετία του 90. Έκτοτε, αυτό αμφισβητήθηκε από διάφορους διεθνείς ερευνητές, με βάση έγγραφα που προέκυψαν από τα πρώην σοβιετικά αρχεία αλλά και νέες έρευνες.

Οι τρεις κατηγορούμενοι ανήκουν σε αυτό το νέο ρεύμα στην έρευνα για το Κατίν. Μια περίληψη της νέας κατάστασης της έρευνας, όπου φαίνεται πιθανό ότι οι Ναζί ήταν υπεύθυνοι για τις μαζικές εκτελέσεις, δίνεται, για παράδειγμα, από τον Αμερικανό ιστορικό Grover Furr και δεν είναι σε καμία περίπτωση αμφιλεγόμενη ή αντιεπιστημονική*.

Δύο χρόνια μετά τη συζήτηση, ο Skála και οι άλλοι κλήθηκαν στην τσέχικη εθνική υπηρεσία κατά του οργανωμένου εγκλήματος για να δώσουν εξηγήσεις για τις απόψεις τους γεγονός που οδήγησε στην πρώτη καταδίκη τους .

Η καταδίκη σήμαινε ότι ο Josef Skála δεν μπορούσε να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές όπως είχε προγραμματιστεί, και η δραστήρια συμμετοχή του σε φιλειρηνικές και σε αντινατοϊκές συγκεντρώσεις μπορεί να έπαιξε ρόλο στην καταδίκη. Το τσέχικο κράτος χρησιμοποίησε το άρθρο 405 του ποινικού κώδικα, το οποίο ορίζει ότι τιμωρείται η άρνηση εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που θεωρείται ότι έχουν διαπραχθεί είτε από Ναζί είτε από κομμουνιστές. Κάτι τέτοιο επισύρει ποινή φυλάκισης.

Έτσι, φυσικά, τα δικαστήρια διορίζονται ως επιστημονικές αρχές που κατέχουν την πλήρη αλήθεια για τα ιστορικά γεγονότα. Πρόκειται για το νέο αφήγημα της ΕΕ με μια ολοένα και πιο έντονη αντικομμουνιστική προπαγάνδα.

Στο νέο αφήγημα, η νίκη της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας απογυμνώνεται από κάθε σημασία, οι Σοβιετικοί εξισώνονται με τη ναζιστική Γερμανία και κατηγορούνται ότι μαζί ξεκίνησαν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η όλη διαδικασία εναντίον των τριών επιστημόνων δημιουργεί ένα προειδοποιητικό παράδειγμα – είναι ένα ακόμη βήμα προς μια Ευρώπη στην οποία οι απόψεις που αποκλίνουν από την εκάστοτε καθιερωμένη «αλήθεια» του κράτους δεν γίνονται ανεκτές – μια σύγχρονη Ιερά Εξέταση, με άλλα λόγια. Η συμπαράσταση μας πρέπει να είναι δεδομένη.

Πηγή

Εφημερίδα Riktpunkt του ΚΚ Σουηδίας.

*Η έρευνα του Grover Furr όπως και οι υπόλοιπες αναφέρεται και στο βιβλίο του Νίκου Μόττα «Ναι αλλά ο Στάλιν…» εκδόσεις Ατέχνως.

Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;