Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Ενωμένοι» οι ΝΑΤΟϊκοί αλλά με εμφανείς ρωγμές

Πόλε­μος στην Ουκρα­νία: Η συνά­ντη­ση των υπουρ­γών Άμυ­νας του ΝΑΤΟ στη γερ­μα­νι­κή αερο­πο­ρι­κή βάση Ramstein προ­α­ναγ­γέλ­θη­κε ως ορό­ση­μο. Οι ΝΑΤΟϊ­κοι με τους συμ­μά­χους τους συζή­τη­σαν την αύξη­ση της στρα­τιω­τι­κής υπο­στή­ρι­ξης προς το Κίε­βο. Απο­φά­σι­σαν βοή­θεια δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων δολα­ρί­ων με πλη­θώ­ρα οπλι­κών συστη­μά­των, πυραύ­λων, τεθω­ρα­κι­σμέ­νων οχη­μά­των, όπλων και πυρο­μα­χι­κών ενό­ψει μιας ουκρα­νι­κής εαρι­νής αντε­πί­θε­σης πριν το κάνουν οι Ρώσοι.

Ποτέ δεν υπήρ­ξε τόσο μεγά­λη βοή­θεια. Μιλώ­ντας στην έναρ­ξη της συνό­δου, ο επι­κε­φα­λής του Πεντα­γώ­νου Λόιντ Όστιν δήλω­σε ωμά ότι η υπο­στή­ρι­ξη στο ΝΑΤΟ θα διαρ­κέ­σει όσο χρεια­στεί. Η σύγκρου­ση βρί­σκε­ται σε σημείο καμπής, είπε.

Εντού­τοις δεν κατά­φε­ραν να κρύ­ψουν τις  δια­φο­ρές τους που αφο­ρούν το βαθ­μό εμπλο­κής κάθε μίας ξεχω­ρι­στά, τη στρα­τη­γι­κή για το επό­με­νο έτος και το πιο άμε­σο ερώ­τη­μα για το τι χρειά­ζε­ται η Ουκρα­νία τους επό­με­νους μήνες, καθώς και οι δύο πλευ­ρές προ­ε­τοι­μά­ζο­νται για μεγά­λες επι­θέ­σεις την άνοιξη.

Το δια­κύ­βευ­μα ήταν ήταν το ερώ­τη­μα: θα πεί­σουν οι Αμε­ρι­κα­νοί και οι στε­νό­τε­ροι σύμ­μα­χοί τους τη Γερ­μα­νία να δώσει άρμα­τα μάχης στο Κίε­βο Leopard 2 και να επι­τρέ­ψουν σε άλλες χώρες να επανεξάγουν.

Φαί­νε­ται ότι δεν πεί­στη­καν. Ο υπουρ­γός Άμυ­νας Μπό­ρις Πιστό­ριους δήλω­σε ότι τίπο­τα δεν έχει απο­φα­σι­στεί σε αυτό το θέμα. «Ζυγί­σα­με τα πλε­ο­νε­κτή­μα­τα και τα μειο­νε­κτή­μα­τα κάθε πτυ­χής πριν πάρου­με οποια­δή­πο­τε από­φα­ση» τόνι­σε από την πλευ­ρά του ο νέος υπ. Άμυ­νας της Γερ­μα­νί­ας Μπό­ρις Πιστό­ριους, ενώ ο Ουκρα­νός πρό­ε­δρος Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι δηλώ­νει ότι η Ουκρα­νία ουσια­στι­κά θα συνε­χί­σει να ζητά από τη Δύση Λέο­παρντ διό­τι αυτά κρί­νει ότι χρειά­ζε­ται. «Δεν υπάρ­χει εναλ­λα­κτι­κή», τονίζει.

Το πρά­σι­νο φως της Γερ­μα­νί­ας για την προ­μή­θεια βαρέ­ων τεθω­ρα­κι­σμέ­νων οχη­μά­των ανα­μέ­νουν Πολω­νία, Φιν­λαν­δία, Δανία, Τσε­χία και Σλο­βα­κία. Νωρί­τε­ρα, οι Γερ­μα­νοί δήλω­σαν ότι δεν θα το εγκρί­νουν μέχρι να απο­φα­σί­σουν οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες να κάνουν ένα παρό­μοιο βήμα στέλ­νο­ντας Abrams (Σχε­δόν τρει­σή­μι­σι χιλιά­δες άρμα­τα μάχης Abrams βρί­σκο­νται σε αδρά­νεια στις αμε­ρι­κα­νι­κές βάσεις αποθήκευσης).

Οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες αρνή­θη­καν, λέγο­ντας ότι το καί­ει τόσο καύ­σι­μο –χρη­σι­μο­ποιεί κινη­τή­ρα τζετ– και απαι­τεί τέτοια γραμ­μή ανε­φο­δια­σμού για να συνε­χί­σει να λει­τουρ­γεί, που δεν θα ήταν χρή­σι­μη στο περι­βάλ­λον της Ουκρα­νί­ας. (Οι αξιω­μα­τού­χοι απέ­φυ­γαν ερω­τή­σεις σχε­τι­κά με το για­τί ένα τανκ τόσο δύσκο­λο να λει­τουρ­γή­σει σε ευρω­παϊ­κά πεδία μάχης βρί­σκε­ται στο αμε­ρι­κα­νι­κό οπλο­στά­σιο.) Τα βρε­τα­νι­κά Challenger και τα γερ­μα­νι­κά Leopard είναι πιο ευέ­λι­κτα και ταχύτερα.

Η πραγ­μα­τι­κή ανη­συ­χία του Σολτς, υπο­πτεύ­ο­νται, είναι ότι δεν πιστεύ­ει ότι ο κόσμος είναι έτοι­μος να δει γερ­μα­νι­κά τανκς κοντά στα σύνο­ρα της Ρωσί­ας, μια υπεν­θύ­μι­ση της ναζι­στι­κής εισβο­λής στον Β΄ Παγκό­σμιο Πόλε­μο, ενώ σύμ­φω­να με στρα­τιω­τι­κούς ανα­λυ­τές αυτό που φοβά­ται η Γερ­μα­νία είναι να μη συρ­θεί σε μια σύγκρου­ση με τη Ρωσία με όλες της τις δυνά­μεις. Το Βερο­λί­νο θέλει να απο­φύ­γει στην παρού­σα φάση την ορι­στι­κή επι­δεί­νω­ση των σχέ­σε­ων με το Κρεμλίνο.

Ενώ η Γερ­μα­νία δεν είπε το «ναι» στην απο­στο­λή Leopard αυτή την εβδο­μά­δα, δεν είπε ούτε «όχι» – του­λά­χι­στον όχι ακό­μη. Από την άλλη  η Ουκρα­νία έχει ένα πολύ στε­νό χρο­νι­κό περι­θώ­ριο για να ξεκι­νή­σει μια δυνη­τι­κά απο­φα­σι­στι­κή εαρι­νή επί­θε­ση πριν το κάνουν οι Ρώσοι, και τα τανκς απο­τε­λούν βασι­κό μέρος αυτής της προσπάθειας.

Πριν από ένα τέτοιο πολε­μι­κό ξέσπα­σμα, η Ουκρα­νία πρέ­πει να συγκε­ντρώ­σει χιλιά­δες ετοι­μο­πό­λε­μα στρα­τεύ­μα­τα, να λάβει νέα προηγ­μέ­να όπλα από τη Δύση και να εκπαι­δεύ­σει τους στρα­τιώ­τες της στο πώς να χρη­σι­μο­ποιούν και να συντη­ρούν αυτά τα όπλα. Το να γίνουν όλα αυτά θα ήταν, σύμ­φω­να με τον Αμε­ρι­κα­νό στρα­τη­γό Μίλεϊ, «μια πολύ, πολύ δύσκο­λη επιχείρηση».

ΟΑμε­ρι­κα­νός υπουρ­γός Άμυ­νας σημεί­ω­σε ότι ο χρό­νος δεν είναι στο πλευ­ρό της Ουκρα­νί­ας. «Έχου­με ένα παρά­θυ­ρο ευκαι­ρί­ας τώρα, από σήμε­ρα μέχρι την άνοι­ξη», είπε. «Δεν είναι πολύς καιρός».

Γι’ αυτό η καθυ­στέ­ρη­ση της Γερ­μα­νί­ας στην έγκρι­ση των τανκς ήταν τόσο απο­γοη­τευ­τι­κή για τον Όστιν και άλλους ανώ­τα­τους Δυτι­κούς αξιω­μα­τού­χους που προ­σπα­θού­σαν όλη την εβδο­μά­δα να κατα­λή­ξουν σε συμ­φω­νία με τους Γερ­μα­νούς ομο­λό­γους τους για να παρά­σχουν ό,τι χρειά­ζε­ται τώρα η Ουκρα­νία για να ανα­κτή­σει εδάφη.

«Αν στα­μα­τή­σου­με, περιο­ρί­σου­με ή μειώ­σου­με τη βοή­θεια, όλα θα ήταν μάταια», δήλω­σε ο Βόπ­κε Χούκ­στρα, ο Ολλαν­δός υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών, σε συνέ­ντευ­ξή του. «Πρέ­πει να διπλα­σιά­σου­με τη βοή­θεια. Δεν υπάρ­χει υπο­κα­τά­στα­το της νίκης στο πεδίο της μάχης».

Ο Ολλαν­δός υπουρ­γός Άμυ­νας Kaisa Ollongren υπο­σχέ­θη­κε μάλι­στα να πλη­ρώ­σει για την παρά­δο­ση εάν το Βερο­λί­νο αλλά­ξει θέση. Παρε­μπι­πτό­ντως, έδει­ξε ιδιαί­τε­ρη γεν­ναιο­δω­ρία στη σύνο­δο κορυ­φής. Μετα­ξύ άλλων, υπο­σχέ­θη­κε να σκε­φτεί τα μαχη­τι­κά F‑16. Αν ζητή­σει το Κίεβο.

Τι θα παραλάβουν οι Ουκρανοί

Αυτό που μένει από τη σύνο­δο του Ράμ­σταϊν είναι το νέο τερά­στιο πακέ­το αμε­ρι­κα­νι­κής στρα­τιω­τι­κής βοή­θειας ύψους 2,5 δις δολα­ρί­ων που αφο­ρά κυρί­ως ελα­φρού τύπου τεθω­ρα­κι­σμέ­να όπως Bradley, Stryker και συστή­μα­τα Avenger. Tαυ­τό­χρο­να ανα­κοι­νώ­θη­καν νέες απο­στο­λές βοη­θη­τι­κών αρμά­των και λοι­πού στρα­τιω­τι­κού εξο­πλι­σμού από πολ­λούς συμ­μά­χους: από τo Hνω­μέ­νο Βασί­λειο, τη Γαλ­λία, τη Σου­η­δία και τον Κανα­δά μέχρι την Εσθο­νία και την Πολω­νία. Η Δύση κάνει ό,τι είναι δυνα­τόν για να προ­σφέ­ρει στην Ουκρα­νία ένα πλεονέκτημα.

Μέχρι στιγ­μής, οι Ουκρα­νοί θα παρα­λά­βουν 12 Βρε­τα­νι­κά Challenger 2 από βαριά τεθω­ρα­κι­σμέ­να οχήματα

Οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες θα μετα­φέ­ρουν 60 οχή­μα­τα μάχης πεζι­κού M2 Bradley, 90 τεθω­ρα­κι­σμέ­να οχή­μα­τα μετα­φο­ράς προ­σω­πι­κού Stryker, οκτώ συστή­μα­τα αερά­μυ­νας Avenger, περί­που 400 τεθω­ρα­κι­σμέ­να SUV, εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες οβί­δες δια­φό­ρων δια­με­τρη­μά­των και πυρο­μα­χι­κά φορη­τών όπλων.

Τα συστή­μα­τα αερά­μυ­νας Avenger ανα­φέ­ρο­νται για πρώ­τη φορά. Πρό­κει­ται για απλά συστή­μα­τα αερά­μυ­νας μικρής εμβέ­λειας — οκτώ εκτο­ξευ­τές FIM-92 Stinger MANPADS που βασί­ζο­νται στο SUV Humvee. Στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες, αφαι­ρέ­θη­καν από την υπη­ρε­σία πριν από περί­που δέκα χρό­νια. Ωστό­σο, μετά από μελέ­τη των εχθρο­πρα­ξιών στην Ουκρα­νία, ο παρο­πλι­σμέ­νος εξο­πλι­σμός επι­στρά­φη­κε από βάσεις μακρο­χρό­νιας απο­θή­κευ­σης και εκσυγχρονίστηκε.

Η Μεγά­λη Βρε­τα­νία, εκτός από άρμα­τα μάχης, - 600 πύραυ­λους Brimstone, 30 αυτο­κι­νού­με­να πυρο­βό­λα AS-90 των 155 mm, καθώς και 200 ​​οχή­μα­τα μάχης πεζι­κού και τεθω­ρα­κι­σμέ­να οχή­μα­τα μετα­φο­ράς προσωπικού.

Γαλ­λία — 40 τρο­χο­φό­ρα άρμα­τα μάχης AMX-10RC, τεθω­ρα­κι­σμέ­να οχή­μα­τα Bastion και αυτο­κι­νού­με­να πυρο­βό­λα όπλα Caesar. Επι­πλέ­ον, τα κύρια άρμα­τα μάχης Leclerc πρό­κει­ται να δοθούν στο Κίε­βο από το Παρίσι.

Η Σου­η­δία, η οποία δεν έχει ακό­μη εντα­χθεί στη συμ­μα­χία, υπο­σχέ­θη­κε 50 οχή­μα­τα μάχης πεζι­κού CV-90 και 12 αυτο­κι­νού­με­να πυρο­βό­λα όπλα Archer των 155 mm. Πρό­κει­ται για πλή­ρως αυτο­μα­το­ποι­η­μέ­να πυρο­βό­λα δια­με­τρή­μα­τος 155 mm, ικα­νά να ανοί­γουν πυρ εν κινή­σει, ήδη 30 δευ­τε­ρό­λε­πτα μετά τη λήψη των συντε­ταγ­μέ­νων του στό­χου. Η θέση αλλά­ζει εξί­σου γρή­γο­ρα. Το μηχά­νη­μα έχει σχε­δια­στεί για να κινεί­ται σε δύσκο­λα εδά­φη και έχει ταχύ­τη­τα έως και 70 χιλιό­με­τρα την ώρα.

Η Τσε­χι­κή Δημο­κρα­τία θα βοη­θή­σει επί­σης με το πυρο­βο­λι­κό — 30 αυτο­κι­νού­με­να πυρο­βό­λα Dana-M2.

Αυτά είναι αρκε­τά για τρεις μηχα­νο­κί­νη­τες ταξιαρ­χί­ες πεζι­κού τύπου ΝΑΤΟ. Το πιθα­νό­τε­ρο είναι ότι θα γίνουν μέρος του νέου σώμα­τος στρα­τού, που συγκρο­τεί­ται τώρα στη δυτι­κή Ουκρα­νία. Η μερί­δα του λέο­ντος του προ­σω­πι­κού εκπαι­δεύ­τη­κε στη Δύση.

  Η εκτίμηση των Αμερικάνων

Την Παρα­σκευή, στο τέλος της συνά­ντη­σης στη Γερ­μα­νία των δεκά­δων χωρών που προ­μη­θεύ­ουν την πολε­μι­κή προ­σπά­θεια, ο στρα­τη­γός Μαρκ Μίλεϊ, αρχη­γός Ενό­πλων Δυνά­με­ων των ΗΠΑ, επα­νέ­λα­βε την αξιο­λό­γη­ση που έχει κάνει ήδη από το φθινόπωρο.

«Για φέτος θα ήταν πολύ, πολύ δύσκο­λο να εκδιω­χθούν στρα­τιω­τι­κά οι ρωσι­κές δυνά­μεις», είπε. Το καλύ­τε­ρο που θα μπο­ρού­σα­με να ελπί­ζου­με είναι να πιέ­σου­με τη Ρωσία σε μια διπλω­μα­τι­κή δια­πραγ­μά­τευ­ση –με τον τρό­πο που τελειώ­νουν οι περισ­σό­τε­ροι πόλε­μοι– αν και ανώ­τε­ροι Αμε­ρι­κα­νοί διπλω­μά­τες λένε ότι δια­τη­ρούν χαμη­λές προσ­δο­κί­ες για τις προ­θέ­σεις Πού­τιν να ξεκι­νή­σει σοβα­ρές συνομιλίες.

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο