Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Πεκίνο: Σήμερα η τελετή έναρξης στη σκιά της πανδημίας και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

Με την τελετή έναρξης στο Πεκίνο να είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί στις 14.00 ώρα Ελλάδας (ΕΡΤ), ανοίγουν σήμερα την αυλαία τους οι 24οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, που θα διαρκέσουν μέχρι τις 20 Φλεβάρη. Η διοργάνωση πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην κινεζική πρωτεύουσα, η οποία γίνεται έτσι η πρώτη πόλη που διοργανώνει και Θερινούς και Χειμερινούς Αγώνες.

Από την άλλη, πρόκειται για μια ακόμα διεθνή και δημοφιλή αθλητική διοργάνωση την τελευταία διετία που θα διεξαχθεί υπό τη σκιά της πανδημίας και των συνεπειών της, όπως τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας για αθλητές και μέλη των αποστολών, αλλά και η περιορισμένη παρουσία θεατών στις εξέδρες. Σε μια περίοδο που οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί διανύουν νέα φάση έντασης, η φιλοξενία μιας μεγάλης, διεθνούς εμβέλειας αθλητικής διοργάνωσης από έναν από τους σημαντικότερους «παίκτες» στους εν λόγω ανταγωνισμούς έχει τη δική της θέση σε αυτούς, όπου εκδηλώνονται και αντανακλώνται πολυεπίπεδες κόντρες.

Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτηριστικό είναι το διπλωματικό μποϊκοτάζ στους Αγώνες το οποίο ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ και μια σειρά άλλων χωρών, όπως η Βρετανία και ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Δανία, η Ολλανδία κ.ά.

Στο αγωνιστικό μέρος, στην κινεζική πρωτεύουσα αναμένεται να βρεθούν γύρω στους 3.000 αθλητές χειμερινών σπορ από όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα αγωνιστούν στα 15 διαφορετικά αθλήματα του προγράμματος. Πρόκειται για 7 αθλήματα χιονιού (αλπικό σκι, άλμα με σκι, δίαθλο, σκι αντοχής, βορινό σύνθετο, ελεύθερο σκι, σνόουμπορντ) και άλλα 8 πάγου (καλλιτεχνικό πατινάζ, χόκεϊ, κέρλινγκ, πατινάζ ταχύτητας, πατινάζ ταχύτητας μικρής πίστας, μπόμπσλεϊ, λουτζ, σκέλετον).

Με πενταμελή αποστολή η Ελλάδα

Για μια ακόμα φορά σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες δεν θα λείψει η ελληνική παρουσία, καθώς η χώρα μας παίρνει μέρος με πενταμελή αποστολή αθλητών και αθλητριών, με τις συμμετοχές να εστιάζονται στα αγωνίσματα του σκι. Σημειωτέον, με εξαίρεση τη διοργάνωση του 1960 η Ελλάδα συμμετέχει ανελλιπώς στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1936 μέχρι σήμερα, χωρίς όμως να έχει κάποια σημαντική διάκριση. Το «παρών» στο Πεκίνο θα δώσουν οι Απόστολος Αγγέλης (δρόμοι αντοχής), Γιάννης Αντωνίου (αλπικό σκι), Μαρία Ντάνου (δρόμοι αντοχής), Νεφέλη Τίτα (δρόμοι αντοχής) και Μαρία – Ελένη Τσιόβολου (αλπικό σκι).

902.gr

Ναπολέων Σουκατζίδης Το μεγαλείο ενός αγωνιστή της Αντίστασης, του Θέμου Κορνάρου