Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χιλή: Άγρια καταστολή από την σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση Μπόριτς

Με καταστολή αντιμετώπισε την περασμένη Τρίτη στη Χιλή η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Γκαμπριέλ Μπόριτς χιλιάδες πολίτες που πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις για την 3η επέτειο του λαϊκού ξεσηκωμού στις 18 Οκτώβρη του 2019, που εξελίχτηκε σε ένα κύμα διαμαρτυριών ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της προηγούμενης νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του Σεμπάστιαν Πινιέρα, που κράτησε αρκετούς μήνες, με διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις, απεργίες με 30 νεκρούς, πολλούς συλληφθέντες, εκατοντάδες τραυματίες και γύρω στους 400 με μόνιμα προβλήματα όρασης από τις πλαστικές σφαίρες.

Σαν να μην πέρασε μια μέρα, την Τρίτη η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση έστειλε τη στρατιωτικοποιημένη αστυνομία των Καραμπινέρος, 25.000 άντρες, και έριξε ξανά δακρυγόνα, χημικά και χρησιμοποίησε κανόνια νερού με το πρόσχημα της κοινωνικής αναταραχής και της διαφύλαξης της τάξης. Στην πρωτεύουσα Σαντιάγκο έγιναν γύρω στις 50 συλλήψεις διαδηλωτών και υπάρχουν καταγγελίες ότι περιλαμβάνονται και δημοσιογράφοι που κάλυπταν την συγκέντρωση.

Την προηγούμενη μέρα, ο σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρος είχε στο διάγγελμά του υποσχεθεί μεταρρυθμίσεις και …περισσότερη δημοκρατία, καλώντας σε «κοινωνική συναίνεση, ενώ χαρακτηριστικά είπε «η εξέγερση του 2019 δεν ήταν αντικαπιταλιστική επανάσταση, αλλά έκφραση της οδύνης και των ρηγμάτων στην κοινωνία μας». Και πράγματι οι μεγάλες διαμαρτυρίες πριν από 3 χρόνια δεν ήταν επανάσταση, γι΄ αυτό και η λαϊκή οργή αξιοποιήθηκε από τις σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις για την εναλλαγή στη διαχείριση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Ωστόσο τα αιτήματα του λαού και της νεολαίας για αξιοπρεπή ζωή με δικαιώματα, δημόσια δωρεάν υγεία και παιδεία, κοινωνικές παροχές και υποδομές ήταν δίκαια και οι λαϊκές δυνάμεις θα συνεχίσουν να τα διεκδικούν.

Ριζοσπάστης.

«Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης», του Νίκου Μόττα