Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Όλοι στους δρόμους! Αγωνιστικά απαντάμε στη νέα επίθεση!

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ – ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ – ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

✔️   Στις 6 μ.μ. το αγωνιστικό ραντεβού στα Προπύλαια
✔️  Συνέντευξη Τύπου για το σημερινό παναττικό συλλαλητήριο

«Σήμερα να βουλιάξει η Αθήνα!»: Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν σε όλη την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία τα δεκάδες σωματεία, οι Ομοσπονδίες και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, μαζί με Επιτροπές Αγώνα και μαζικούς φορείς του εργατικού – λαϊκού κινήματος για το αποψινό συλλαλητήριο.

Το αγωνιστικό ραντεβού έχει δοθεί για τις 6 μ.μ. στα Προπύλαια, με διεκδικήσεις που αφορούν την προστασία της υγείας, την επιβίωση, αλλά και την απάντηση στην ένταση του κρατικού αυταρχισμού, της καταστολής που εντείνεται για να περάσουν τα νέα χτυπήματα στα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα.

«Απαντάμε δυναμικά – αγωνιστικά στο κλίμα αστυνομοκρατίας, στην κρατική βία και καταστολή!», επισημαίνουν μεταξύ άλλων στο κάλεσμά τους, τονίζοντας:
«Ενας χρόνος πανδημίας. Συνεχίζουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση της υγείας και διεκδικούμε τα δικαιώματά μας, κόντρα στον αυταρχισμό και την καταστολή».

Το κάλεσμα μάχης και οργάνωσης της αντεπίθεσης μετέφεραν χτες, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του συλλαλητηρίου, εκπρόσωποι Σωματείων και Ομοσπονδιών που έδωσαν συνέντευξη Τύπου, αναλύοντας το περιεχόμενο της κινητοποίησης και τις διεκδικήσεις.

Πανδημία Αγώνας για την υγεία τη ζωή του λαού

Πλέον δεν μιλάμε για ασυδοσία, αλλά για εγκληματική πολιτική

«Πριν από έναν χρόνο λέγαμε σε όλους τους τόνους ότι οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ είναι εκτεθειμένοι στην πανδημία και την εργοδοτική ασυδοσία, που μπροστά στο κέρδος δεν λογαριάζει την υγεία τους, έχει μετατρέψει τους εργασιακούς χώρους σε υγειονομικές βόμβες, τα υγειονομικά πρωτόκολλα σε πρωτόκολλα διασποράς και τσακίζει κάθε εργασιακό δικαίωμα», σημείωσε η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Εναν χρόνο μετά, κατήγγειλε, οι εργαζόμενοι δουλεύουν «σε συνθήκες θανάτου». «Η εργοδοσία μετράει κέρδη και εμείς καθημερινά μετράμε συναδέλφους μας νεκρούς, μετράμε εκατοντάδες συναδέλφους μας που νοσούν και νοσηλεύονται», υπογράμμισε, αλλά και εργαζόμενους «που σακατεύονται από την εντατικοποίηση και την απουσία ακόμα και των πιο στοιχειωδών μέτρων ασφάλειας». Πλέον «δεν μιλάμε για ασυδοσία, μιλάμε για συνειδητή εγκληματική πολιτική», πρόσθεσε σχολιάζοντας πως όλα τα παραπάνω γίνονται με τις πλάτες της κυβέρνησης. Οι καταγγελίες που φτάνουν στο σωματείο «μας εξοργίζουν, αλλά ταυτόχρονα μας πεισμώνουν να δυναμώσουμε κι άλλο τον αγώνα μας», τόνισε και ξεκαθάρισε πως για τους εργαζόμενους «είναι μονόδρομος να δυναμώσουμε τον συλλογικό μας αγώνα μέσα από τα σωματεία μας».

τα καλυμένα στόματα έχουν φωνή Τα δυναμώνουμε ΚΚΕ

Απέναντι στο όργιο της καταστολής
δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια!

Στους εργαζόμενους διανομείς και στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν από την πανδημία και τα εργατικά «ατυχήματα», στους χιλιάδες εποχικούς που σήμερα έχουν μείνει χωρίς εισόδημα, στους εργαζόμενους που πασχίζουν να επιβιώσουν με ψίχουλα, αναφέρθηκε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής, μπροστά στο σημερινό συλλαλητήριο αλλά και τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που σχεδιάζουν τα σωματεία του κλάδου. Στην παρέμβασή του στάθηκε ιδιαίτερα στην ένταση της καταστολής, στα αλλεπάλληλα μέτρα των κυβερνήσεων ενάντια στο δικαίωμα στην απεργία, στις συγκεντρώσεις, στη συλλογική δράση των σωματείων, στις απαράδεκτες «απαγορεύσεις», στα πρόστιμα σε συνδικαλιστές, στις διώξεις που επιστρατεύονται ενάντια σε αγωνιστές υγειονομικούς. «Η οργή και η αγανάκτηση του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας απέναντι στην ένταση της κρατικής καταστολής και στο όργιο αστυνομοκρατίας δεν μπορεί να κρυφτεί!», τόνισε και υπογράμμισε ότι η καταστολή «παραμένει χρήσιμο εργαλείο της κυβέρνησης για την επιβολή της αντιλαϊκής της πολιτικής». Τα τελευταία δύο χρόνια και σε συνθήκες πανδημίας, «ενώ μειώνονται οι γιατροί και οι εκπαιδευτικοί, αυξήθηκαν κατά 7.000 όσοι υπηρετούν στις δυνάμεις καταστολής», σχολίασε. «Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα δεν κάθισαν και δεν θα καθίσουν με τα χέρια σταυρωμένα», ξεκαθάρισε και πρόσθεσε πως θα συνεχίσουν, όπως ήδη έχουν κάνει, να καταργούν στην πράξη απαγορεύσεις και περιορισμούς. «Θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να αγωνιζόμαστε», ανέφερε, «οργανωμένα και με πειθαρχία, παίρνοντας όλα εκείνα τα μέτρα που διασφαλίζουν την υγεία μας, σε αντίθεση με την κυβέρνηση που δεν παίρνει κανένα μέτρο ουσιαστικής προστασίας της υγείας και της ασφάλειας του λαού».

Ως εδώ! Επίταξη εδώ και τώρα!

«Το δημόσιο σύστημα Υγείας ασφυκτιά», τόνισε ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Με την παρέμβασή του μετέφερε τη φωνή αγωνίας των υγειονομικών για την πληρότητα των κλινών ΜΕΘ και των κλινών νοσηλείας Covid, που φτάνει στα δημόσια νοσοκομεία από 90% έως 100%. Μετέφερε παράλληλα και την αγανάκτησή τους για τη δήθεν «επίταξη» ορισμένων ιδιωτικών κλινικών και κλινών. Στην κατεύθυνση αυτή, στηλίτευσε τις φουσκωμένες «αποζημιώσεις» που καταβάλλονται στους ιδιώτες, τη μεταφορά ειδικευόμενων από τα δημόσια νοσοκομεία για να δουλέψουν στις κλίνες του ιδιωτικού τομέα, τα κριτήρια που περιορίζουν τα περιστατικά που θα διοχετεύονται στους ιδιώτες σε ασθενείς με πολύ ελαφρά συμπτώματα «μια μέρα πριν το εξιτήριο». «Είναι εγκληματικό να υπάρχουν 4.000 ιδιωτικές κλίνες στο λεκανοπέδιο της Αττικής και 217 κλίνες ΜΕΘ», την ίδια στιγμή που ο «Ευαγγελισμός» μπαίνει σε γενική εφημερία με τις 58 κλίνες ΜΕΘ Covid που διαθέτει κατειλημμένες, ενώ από τις 200 απλές κλίνες νοσηλείας Covid οι 170 – 180 είναι επίσης κατειλημμένες. Η ίδια εικόνα, όπως εξήγησε, επικρατεί σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία. Επανέλαβε το αίτημα «να γίνει μαζική και ουσιαστική επίταξη των κλινών του ιδιωτικού τομέα» και κάλεσε τους υγειονομικούς να στείλουν σήμερα μαζί με όλους τους εργαζόμενους και τον λαό το μήνυμα: «Ως εδώ».

Ηλίας Σιώρας Μονόδρομος η επίταξη Ιδιωτικών ΜΕΘ

Παίρνουν απάντηση τα κρούσματα της εργοδοτικής επίθεσης

«Συμμετέχουμε με όλες τις δυνάμεις μας στην επιτυχία του αυριανού συλλαλητηρίου», τόνισε με τη σειρά του ο Στάθης Σταθουλόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Φαρμάκου Αττικής. Μιλώντας για τον κλάδο, επισήμανε πως και στο Φάρμακο καταγράφονται κρούσματα κορονοϊού στους χώρους δουλειάς και εργαζόμενοι που νοσούν, αφού το κριτήριο των επιχειρηματικών ομίλων «είναι το κέδρος, δεν είναι η ζωή των εργαζομένων». Δίπλα στην πανδημία, αναφέρθηκε και στα «κρούσματα» εργοδοτικής επίθεσης στη συνδικαλιστική δράση, καθώς η εργοδοσία «παίρνει πάσα» από την κυβέρνηση για να συνεχίσει την προσπάθεια να επιβάλει «σιγή νεκροταφείου» στους χώρους δουλειάς. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις γύρω από τον εμβολιασμό, προανήγγειλε πρωτοβουλίες για τον έγκαιρο εμβολιασμό των εργαζομένων σε μεγάλους χώρους δουλειάς.

Πολύμηνη ανεργία και χτύπημα στα δικαιώματα των εργαζομένων είναι ο απολογισμός ενός χρόνου πανδημίας για τους καλλιτέχνες, όπως εξήγησε ο Βασίλης Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην προσπάθεια κυβέρνησης και εργοδοσίας να διαμορφώσουν το «νέο τοπίο» στον κλάδο, το οποίο θα είναι πολύ χειρότερο από το προηγούμενο. «Ο χρόνος που πέρασε και η συγκυρία που ζήσαμε δεν ήταν μια κατάσταση που μας άφησε στο σπίτι μας», πρόσθεσε και επισήμανε ότι ο απολογισμός των σωματείων περιλαμβάνει σειρά από κινητοποιήσεις και αγωνιστικές πρωτοβουλίες, βήματα στην οργάνωση και τη συσπείρωση, αγώνες καταδίκης της καταστολής που στον κλάδο εκφράζεται και με τη λογοκρισία που φέρνει ο πρόσφατα νομοθετημένος «τρομονόμος» στην Τέχνη. «Είμαστε πιο δυνατοί σε μια δύσκολη περίοδο», τόνισε και κάλεσε στο σημερινό συλλαλητήριο, δίνοντας συνέχεια στη σχετική δραστηριότητα.

1 χρόνος Πανδημίας

Τα αιτήματα

Τα κεντρικά αιτήματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων, τα οποία εμπλουτίζονται σε χώρους δουλειάς και κλάδους, είναι τα εξής:

  • Επίταξη ΕΔΩ και ΤΩΡΑ του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, χωρίς αποζημίωση.
  • Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια.
  • Οργανωμένος έλεγχος σε ΒΙΠΕ και μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, όπου απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι. Οργανωμένος έλεγχος στα σούπερ μάρκετ.
  • Στήριξη του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Προστασία των ανέργων, ένταση του αγώνα ενάντια σε κυβέρνηση και επιχειρηματικούς ομίλους, που επιχειρούν να τσακίσουν μισθούς και συντάξεις, ασφαλιστικά, εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα.
  • Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών με πρόσχημα τον κορονοϊό.
  • Να μπει τέρμα στην αστυνομοκρατία και στην κρατική καταστολή.

Κινητοποίηση Θριάσιο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μέχρι την τελευταία ώρα για την επιτυχία των συλλαλητηρίων

Με εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, μέχρι και την τελευταία ώρα, τα ταξικά σωματεία της Θεσσαλονίκης μεταφέρουν το κάλεσμα συμμετοχής στο πανεργατικό συλλαλητήριο για την προστασία της υγείας και καταδίκης της κρατικής βίας και καταστολής, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 6 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Καλούν τον εργαζόμενο λαό να σταθεί άφοβα μπροστά στην εργοδοτική τρομοκρατία, με συλλογικό, οργανωμένο και ταξικό αγώνα και να διεκδικήσει από το κράτος και την εργοδοσία επίταξη εδώ και τώρα του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Οργανωμένο έλεγχο στη ΒΙΠΕ Σίνδου και μεγάλες βιομηχανικές μονάδες όπου απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι και επίσης στα σούπερ μάρκετ. Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορονοϊό. Να μπει τέρμα στην αστυνομοκρατία και την κρατική καταστολή.

Χτες περιοδείες έγιναν σε «Ohonos Snack», «Μπάρμπα Στάθης», «ΕΔΕΣΜΑ», «Palaplast», ΕΚΜΕ, «DS Smith», «Nova Packaging», σε γιαπιά στο κέντρο της πόλης και στο αμαξοστάσιο του Μετρό, στη Γεωνάλυση, σε σούπερ μάρκετ στο Α’ και Ε’ Διαμέρισμα, στην «Quality Call Sales» και σε υπηρεσίες του δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης. Σήμερα περιοδείες προγραμματίζονται σε «Artima», «Τουμπερλέκας», εργοτάξια Μετρό Αγίας Σοφίας και Βενιζέλου, τεχνική εταιρεία «Σαμαράς», «Almeco» και «Λεονταρίδης», «Agrolab», ΣΙΔΕΝΟΡ, «Χατζόπουλος», «LIDL», αποθήκες «ΑΒ», «ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ» στην Ευκαρπία και στις υπηρεσίες των δήμων Κορδελιού – Ευόσμου και Πυλαίας – Χορτιάτη.

Παράλληλα με τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας καλεί τα μέλη του, κάθε εργαζόμενο, να συμμετάσχουν και στην εθελοντική αιμοδοσία που διοργανώνει μαζί με άλλα σωματεία, την Πέμπτη 18/3 και την Παρασκευή 19/3, εντός της ΔΕΘ (τηλ. επικοινωνίας για τη συμμετοχή εργαζομένων και σωματείων 6987697179, 6987756750).

Σε συμμετοχή στο πανεργατικό συλλαλητήριο καλεί με ανακοίνωσή της και η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), που ενώνει τη φωνή της με τα εργατικά σωματεία στον αγώνα για ενίσχυση του ΕΣΥ, μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού και την επιβίωση των εργαζομένων και ενάντια στην αστυνομοκρατία, στην κρατική βία και καταστολή.

Ξενοδοχο κινητοποίηση εργαζόμενων

Σε άλλες πόλεις

Στην Πιερία, το αγωνιστικό ραντεβού σήμερα έχει οριστεί στις 5 μ.μ. στο σιντριβάνι – πλατάνι στην Κατερίνη, μετά από πλατιά σύσκεψη που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πιερίας «Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ». Στη σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή, αλλά και στην εκδήλωση – συζήτηση που ακολούθησε, την Κυριακή στο στέκι της Λαϊκής Επιτροπής Κατερίνης, αναδείχθηκε η ανάγκη συντονισμού της δράσης ενάντια στις πολιτικές που με πρόσχημα την πανδημία επιδιώκουν να βάλουν σε καραντίνα τα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας σε υγεία, δουλειά, μόρφωση.

Τόσο στη σύσκεψη όσο και στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Επιτροπής Φοιτητών Πιερίας, της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Κατερίνης, της Ενωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Κατερίνης, του Σωματείου Συνταξιούχων Λιτοχώρου, του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Πιερίας, της Επιτροπής Αγώνα Επισιτισμού – Τουρισμού, αλλά και του Συλλόγου Γυναικών Λιτοχώρου (μέλος της ΟΓΕ).