Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Άθλιος «σκυλοκαυγάς» στις πλάτες του λαού για τους υπέρογκους λογιαριασμούς ρεύματος

Έναν άθλιο «σκυλοκαυγά» στις πλάτες του λαού που στενάζει από την ακρίβεια έστησαν η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να συγκαλύψουν την ταύτισή τους γύρω από την πολιτική που έχει γιγαντώσει την ενεργειακή φτώχεια, δηλαδή την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την «πράσινη μετάβαση» και την πολεμική εμπλοκή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, επιχείρησε να εμφανιστεί αθώος του αίματος, στηρίζοντας την πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας και άλλων Δικηγορικών Συλλόγων να προσφύγουν στα Δικαστήρια κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής.

«Η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι παράλογη, είναι και παράνομη. Είναι ένα τέχνασμα για να μετακυλίεται όλο το κόστος στον καταναλωτή και οι πάροχοι και παραγωγοί να μην έχουν κανένα επιχειρηματικό ρίσκο», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, κατά τη σημερινή του επίσκεψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας, αποσιωπώντας ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής δεν ήρθε «ουρανοκατέβατη» (όπως ο ίδιος είπε), αλλά συνδέεται ευθέως με το Χρηματιστήριο Ενέργειας που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας τότε ένα καθοριστικό βήμα για την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας.

«Η χώρα μας είναι δυστυχώς πρωταθλήτρια στη χονδρική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη. Και η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που μετακυλίει στον καταναλωτή κατά 100% σχεδόν το κόστος των ουρανοκατέβατων κερδών και της αισχροκέρδειας», ανέφερε, επιμένοντας να παρουσιάζει σχεδόν σαν «ελληνική ιδιαιτερότητα» τις υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, κατά την προσφιλή τακτική του ΣΥΡΙΖΑ που βγάζει λάδι την ευρωενωσιακή στρατηγική.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι αύριο το κόμμα του θα καταθέσει τροπολογία, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να μην πληρώσουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής, μέχρις ότου κριθεί η νομιμότητά της στα ελληνικά δικαστήρια. Επέμεινε δε ότι «η έκβαση της υπόθεσης αυτής στα δικαστήρια είναι η κρίσιμη μάχη για τον καταναλωτή το επόμενο διάστημα».

«Ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να ξαναβυθίσει τη χώρα στην άβυσσο, όπως και το 2015», του απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, προσθέτοντας πως «το αλήστου μνήμης ”Δεν Πληρώνω”, τα εύκολα λόγια και οι υποσχέσεις για μαγικές λύσεις επιδεινώνουν τα προβλήματα, δεν τα λύνουν ποτέ».

Αντέτεινε δε τα ψίχουλα που ανακοινώνει κάθε μήνα η κυβέρνηση, λέγοντας πως «η κυβέρνηση, πέραν των όσων έχει ήδη κάνει, θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο, για να μετριάσει τις επιπτώσεις της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Γι’ αυτό επεξεργάζεται ένα ακόμη εφαρμόσιμο σχέδιο ουσιαστικής παρέμβασης στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας».

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση επιλέγει ως βολικό της αντίπαλο τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έχει αφήσει το αποτύπωμά του στη στρατηγική του κεφαλαίου στην Ενέργεια και σήμερα παρουσιάζει ένα «σχέδιο έκτακτης ανάγκης», που μόνο στα σημεία διαφέρει από αυτό της ΝΔ. Αποδέχεται κι αυτός ως «βάση» της όποιας κρατικής παρέμβασης τις «αντοχές της οικονομίας» και τον εκβιασμό του «δημοσιονομικού εκτροχιασμού», υπερασπιζόμενος τον «ρεαλισμό» των κοστολογημένων προτάσεων, με κριτήριο την προστασία της κερδοφορίας των ομίλων και όχι την ανακούφιση του λαού που υποφέρει.

Γι’ αυτό άλλωστε συμφωνούν με τη ΝΔ στην προσωρινή φορολόγηση των «ουρανοκατέβατων υπερκερδών», όπως «βαφτίζει» η Κομισιόν τα υπέρογκα κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών από την έκρηξη στο Χρηματιστήριο της Ενέργειας, αφήνοντας στο απυρόβλητο την τεράστια κερδοφορία τους από την Ενέργεια-εμπόρευμα όλα τα προηγούμενα χρόνια, τις φοροαπαλλαγές και τα άλλα προνόμια, με τους νόμους της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Πηγή: 902.gr

Ν. Μπελογιάννης Ν. Πλουμπίδης – Στο σπίτι των ηρώων