Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Άλλο ένα θύμα σεξουαλικής βίας στην γειτονική Τουρκία

Tourkia

Άλλο ένα θύμα σεξουαλικής βίας στην γειτονική Τουρκία. Το νεκρό κορμί της εικοσάχρονης Ozgecan Aslan, βρέθηκε καμένο μετά από τριπλό βιασμό. Το βράδυ της ενδεκάτης Φεβρουαρίου, η νεαρή φοιτήτρια επέστρεφε με το λεωφορείο από την Αντάνα στο Μερσίν, σε μια διαδρομή ρουτίνας από το σχολείο στο σπίτι της. Όταν και ο τελευταίος επιβάτης κατέβηκε από το λεωφορείο, έμεινε μόνη με τον οδηγό, τον πατέρα του οδηγού κι έναν φίλο τους. Οι τρεις ύποπτοι συνελήφθησαν δύο μέρες μετά, οπότε βρέθηκε και το πτώμα της εικοσάχρονης φοιτήτριας.
Γυναίκες από ολόκληρη την Τουρκία συμμετείχαν σε πλήθος μαζικών κινητοποιήσεων, καταγγέλλοντας το φρικτό έγκλημα όχι ως ‘μεμονωμένο περιστατικό’ αλλά ως αποτέλεσμα της ευρύτερης σεξιστικής και ρατσιστικής συμπεριφοράς ενάντια στο γυναικείο φύλο, όπως αυτή εκδηλώνεται από την τουρκική κυβέρνηση σε θέματα ισότητας και εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και σε στοιχειώδεις ατομικές ελευθερίες (νομικά επιβεβλημένος ενδυματολογικός κώδικας, ωράριο κυκλοφορίας γυναικών στους δρόμους).
Όλα αυτά σε συνδυασμό με τα ελαφρυντικά περί «πρόκλησης» ή έμμεσης συγκατάθεσης από το θύμα σε σεξουαλική συνεύρεση, που συνήθως αναγνωρίζονται από την τουρκική δικαιοσύνη στους δράστες σε περίπτωση βιασμού ή και φόνου γυναικών, επαναφέρουν για ακόμη μια φορά το ζήτημα της «γυναικοκτονίας» (femicide), αφού σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία οι δολοφόνοι/ κακοποιητές γυναικών έχουν αυξηθεί κατά 1,400% από τη στιγμή που εφαρμόστηκε ο νόμος του AKP ( Adalet ve Kalkınma Partisi).

Επιμέλεια: Ελένη Τζατζιμάκη