Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Άρχισε η τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία

Εισβολή Τουρκίας στη Συρία: Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ότι η περιβόητη στρατιωτική επιχείρηση της χώρας του στη βόρεια Συρία ξεκίνησε  σε βάρος των Κούρδων μαχητών των δυνάμεων SDF και YPG που τις θεωρεί «τρομοκρατικές οργανώσεις». Την ίδια ώρα, οι ηγεσίες αυτών των οργανώσεων, που έχουν στενή σχέση με τις ΗΠΑ, επιχειρούν να αξιοποιήσουν τη ρευστότητα των συμμαχιών που διαμορφώνονται.

«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, μαζί με το “Εθνικό Στρατό της Συρίας”, μόλις εξαπέλυσαν την Επιχείρηση “Πηγή Ειρήνης” εναντίον των τρομοκρατών του PKK / YPG και του ΙΚ στη βόρεια Συρία», ανέφερε ο Ερντογάν σε ανάρτησή του στο Twitter. «Αποστολή μας είναι να αποτρέψουμε τη δημιουργία ενός διαδρόμου τρομοκρατών στα νότια σύνορά μας και να φέρουμε ειρήνη στην περιοχή», πρόσθεσε.

Κάνοντας λόγο για «Εθνικό Στρατό της Συρίας» ο Ερντογάν αναφέρεται στον υποστηριζόμενο από την Τουρκία αντικυβερνητικό «Ελεύθερο Συριακό Στρατό» (ΕΣΣ). Πρόκειται για ένοπλες ομάδες σύρων αντικαθεστωτικών που ελέγχονται από την Άγκυρα και αναμένεται να λάβουν μέρος στην τουρκική επίθεση. Τουλάχιστον 18.000 ένοπλοι θα συμμετάσχουν στο πρώτο στάδιο της τουρκικής επίθεσης, σύμφωνα εκπρόσωπο μίας ένοπλης ομάδας του ΕΣΣ.

Η εξέλιξη αυτή περιπλέκει την κατάσταση στην πολύπαθη Συρία και την ευρύτερη περιοχή, όπου είναι σε εξέλιξη ο σφοδρός ανταγωνισμός ισχυρών ιμπεριαλιστικών και περιφερειακών δυνάμεων για το μοίρασμα και ξαναμοίρασμα του πλούτου και των σφαιρών επιρροής. Καταρρίπτει επίσης τα παραμύθια περί δήθεν «απομονωμένης Τουρκίας», που διαδίδει η ελληνική κυβέρνηση με αφορμή και την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο, όταν οι ΗΠΑ ανοίγουν το δρόμο για την τουρκική επέμβαση, παρά τα σχετικά μπρος – πίσω σε διάφορες δηλώσεις αξιωματούχων.

 atexnos banner 753x200