Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έκθεση Ζωγραφικής και Χαρακτικής της Εύας Μελά στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

Εύα Μελά _Ζωγραφική Χαρακτική
«Θα τραγουδάω τη χαρά πίσω απ’ τα βλέφαρα των φοβισμένων ματιών
Του Μαχμούντ Νταρουίς

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έκθεση Ζωγραφικής και Χαρακτικής της Εύας Μελά στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, Μυλλέρου και Γερμανικού,  κτίριο Α,  στο Μεταξουργείο, 30 Μάη έως 30 Ιούνη 2024. με τίτλο «Θα τραγουδάω τη χαρά πίσω απ’ τα βλέφαρα των φοβισμένων ματιών», του Μαχμούντ Νταρουίς,

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα των τελευταίων χρόνων, εμπνευσμένα από τον στίχο  του Παλαιστίνιου ποιητή Μαχμούντ Νταρουίς, από το ποίημά του  «Υποσχέσεις της θύελλας».  Αφετηρία για τα περισσότερα έργα των τελευταίων χρόνων είναι ο «εγκλεισμός» σε καταυλισμούς και στρατόπεδα συγκέντρωσης που βιώνουν χιλιάδες άνθρωποι θύματα των πολέμων, των ανταγωνισμών, μετανάστες  και πρόσφυγες. Τα έργα που αναφέρονται στην Παλαιστίνη, έχουν δημιουργηθεί τα περισσότερα την τελευταία τριετία. Πρόθεση ήταν να καταδειχτεί μια -άλλη διάσταση της έννοιας του «εγκλεισμού». Του αναγκαστικού εγκλεισμού που ζουν οι τα παιδιά της Παλαιστίνης σε στρατόπεδα, σε καταυλισμούς και σε μικρές διάσπαρτες κουκίδες γης, παιδιά που στερούνται το δικαίωμά τους στη ζωή, στην ελευθερία.

Παράλληλα εκτίθενται έργα με θέμα τη φύση, με αφορμή τη “φωτιά στο δάσος” όπως στην Εύβοια ή στη Δαδιά, αλλά και διάφορες δημιουργίες της τελευταίας δεκαετίας.

Παρουσιάζονται   ζωγραφικά έργα που  δημιουργήθηκαν με μεικτή τεχνική σε χαρτί (μελάνι και κάρβουνο), ή αυγοτέμπερα καθώς και  πορτραίτα νωπογραφίες (φρέσκα) καθώς και Χαρακτικά, χειροποίητες μεταξοτυπίες,  έργα  χαραγμένα  σε λινόλεουμ,  χειροποίητες λιθογραφίες, καθώς και κάποια επιζωγραφισμένα …

Από παλιότερη δουλειά της Εύας Μελά θα παρουσιαστεί μια σειρά χαλκογραφιών για το λεύκωμα “Ύμνος εις την Ελευθερίαν” του Δ. Σολωμού, από την πρόταση  λευκώματος που  βραβεύτηκε το 1990 σε  διαγωνισμό σχεδιασμού καλλιτεχνικού βιβλίου της Στέγης Καλών Τεχνών και Γραμμάτων  του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η Εύα Μελά έχει κάνει συνολικά 25 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και 4 ατομικές στο Εξωτερικό, ενώ έχει πάρει μέρος σε δεκάδες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα κα το Εξωτερικό.

Έχει εικονογραφήσει 25 βιβλία για παιδιά, και έχει δημιουργήσει πολλά  εξώφυλλα βιβλίων. Παράλληλα εργάσθηκε ως  δασκάλα  Σχεδίου,  Ζωγραφικής &  Χαρακτικής, σε Δήμους ως ωρομίσθια και ιδιωτικά.

  • Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων
  • Μυλλέρου και Γερμανικού, κτήριο Α, Μετρό Μεταξουργείο, Αθήνα, Τηλ. 210 52 02 420
  • Εγκαίνια: Πέμπτη 30 Μάη 2024, 19.00 – 22.00
  • Διάρκεια: 30 Μάη – 30 Ιούνη 2024
  • Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο: 11.00-19.00, Κυριακή: 11.00-16.00.

 Στοιχεία Επικοινωνιας:  evamela@otenet.gr   |   Τηλ.: 6934710334

                        Με την υποστήριξη

Ακολουθήστε το Ατέχνως σε
Google News, Facebook και Twitter