Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ένας χρόνος από το σόου των ηγετών της ΕΕ στον Έβρο…

Την υποκρισία στα ύψη εκτίναξε με σημερινό σχόλιο του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου από την… επίσκεψη εντυπωσιασμού ηγετών της Ε.Ε (Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, Σαρλ Μισέλ, Νταβίντ Σασόλι) στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.

«Ένας χρόνος σήμερα από την αξιομνημόνευτη επίσκεψη των ηγετών της ΕΕ στον Έβρο, για να δείξουν ότι η Ευρώπη στέκεται πλάι στην Ελλάδα στη διαχείριση του προσφυγικού» αναφέρει σε ανάρτηση του ο Μαρ. Σχοινάς και συμπληρώνει: «Τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης θα προστατευτούν. Είναι ώρα για μια κοινή πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου».

Εμείς θυμίζουμε ότι πίσω από τις τότε “αφ’ υψηλού” ξεναγήσεις και τα υποκριτικά λόγια συμπάθειας της ΕΕ, κρύβονταν και κρύβεται η επιμονή στην πολιτική που από τη μια μετατρέπει νησιά και σύνορα σε αποθήκες ψυχών και από την άλλη ενθαρρύνει τον Ερντογάν να παίζει τα δικά του παιχνίδια. Τα ευχολόγια της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων για τις ευθύνες της ΕΕ δεν αμφισβητούν ούτε κατ’ ελάχιστο αυτή την πολιτική, τον Κανονισμό του Δουβλίνου και την Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας, έτσι ώστε οι πρόσφυγες να μεταβούν στις χώρες προορισμού τους.

Μπορεί ο κ. Σχοινάς και οι συνάδελφοι του στην ΕΕ να μιλάνε για δήθεν «αλληλεγγύη προς την Ελλάδα» και «διαχείριση του προσφυγικού», όμως η πραγματικότητα είναι πως η ΕΕ θυμάται τα ελληνικά σύνορα μόνο όταν πρόκειται να απωθηθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που η ίδια δημιουργεί με τις επεμβάσεις της, όταν όμως πρόκειται για τις παραβιάσεις της Τουρκίας, τότε “σφυρίζει κλέφτικα”».