Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έντονες διπλωματικές διεργασίες στο φόντο νέων δηλώσεων από το Ιράν για “τιμωρία” του Ισραήλ

Η «δαμόκλειος σπάθη» της γενικής ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή κρέμεται απειλητικά πάνω την ευρύτερη περιοχή, καθώς αναμένεται η απάντηση του Ιράν στη δολοφονία Χανίγια από το Ισραήλ και συγκεντρώνονται στην ευρύτερη περιοχή τεράστιες στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ.

Ιρανικό αντιαεροπορικό σύστημα

Τα σενάρια για τις λεπτομέρειες  του επικείμενου χτυπήματος δίνουν και παίρνουν, με τον ίδιο τον Αμερικανό ΥΠΕΞ να εκτιμά ότι μπορεί να έρθει μέχρι αύριο.

Σε αυτό το κλίμα, η ισραηλινή Jerusalem Post ανέφερε πως το Ιράν εξέδωσε μια NOTAM (ειδοποίηση πτητικών λειτουργιών) για το κέντρο, τα δυτικά και τα βορειοδυτικά της χώρας, συμβουλεύοντας τα αεροσκάφη να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους. Το δημοσίευμα δεν διευκρινίζει αν πρόκειται για νέα ειδοποίηση ή για επέκταση της NOTAM που είχε εκδοθεί την 1η Αυγούστου, μετά τη δολοφονία Χανίγια.

“Σκληρή απάντηση”

Την ίδια ώρα, η ανησυχία για επέκταση της φωτιάς του ιμπεριαλιστικού πολέμου επιτείνεται και από τις πολεμικές δηλώσεις των Ιρανών αξιωματούχων.

Ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, δήλωσε ότι το ισραηλινό καθεστώς θα λάβει μια «σκληρή απάντηση» από το Ιράν για τη δολοφονία του αρχηγού της Χαμάς στην Τεχεράνη, λέγοντας ότι η επιχείρηση αντιποίνων θα παραμείνει μυστική.

Μιλώντας σε εκδήλωση στην Τεχεράνη τη Δευτέρα για τον εορτασμό της Ημέρας του Δημοσιογράφου, ο υποστράτηγος Χοσεΐν Σαλαμί είπε ότι το Ισραήλ «θάβεται σταδιακά στους λάκκους που σκάβει το ίδιο». Σχετικά με τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη, ο διοικητής είπε ότι το ισραηλινό καθεστώς θα καταλάβει ότι δεν έχει υπολογίσει σωστά, αφού λάβει μια σκληρή απάντηση από το Ιράν.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, είπε ότι το Ιράν έχει το «αναμφισβήτητο δικαίωμα» να προστατεύει την εθνική του κυριαρχία και την εδαφική του ακεραιότητα.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι το Ιράν δεν επιδιώκει την κλιμάκωση της έντασης και σκοπεύει να εξασφαλίσει σταθερότητα, αλλά μέσω της «τιμωρίας» του Ισραήλ. «Το Ιράν επιδιώκει να εγκαθιδρύσει σταθερότητα στην περιοχή, όμως αυτή θα έρθει μόνο με την τιμωρία του επιτιθέμενου και τη δημιουργία αποτροπής κατά του τυχοδιωκτισμού του σιωνιστικού καθεστώτος (Ισραήλ)», δήλωσε.

Έντονες διπλωματικές διεργασίες

Πηγή φωτο Associated Press

Χθες, ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν προειδοποίησε το Ισραήλ ότι το «μεγάλο λάθος» του να δολοφονήσει τον αρχηγό της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη δεν θα μείνει αναπάντητο.

Σε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι στην Τεχεράνη, ο Πεζεσκιάν είπε ότι η δολοφονία του Χανίγια παραβίασε όλους τους διεθνείς κανονισμούς.

Ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών, από την πλευρά του, είπε ότι το Αμμάν καταδικάζει τη δολοφονία του Χανίγιε και τόνισε ότι η Ιορδανία επιδιώκει να αποκαταστήσει τις σχέσεις με το Ιράν και να καταβάλει κοινές προσπάθειες για την εδραίωση σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης στην περιοχή.

Η επίσκεψη του Ιορδανού αξιωματούχου στην Τεχεράνη, η πρώτη εδώ και πολλά χρόνια, εντάσσεται στο πλαίσιο των έντονων διπλωματικών διεργασιών στην ευρύτερη περιοχή, ειδικά τις τελευταίες ημέρες, σχετικά με την επικείμενη απάντηση του Ιράν στο Ισραήλ.

Ενδεικτικό των διεργασιών αυτών είναι και το γεγονός ότι στην Τεχεράνη βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη ο Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και πρώην Υπουργός Άμυνας, Σ. Σοϊγκού.

Οι επαφές του Σοϊγκού με τον νέο πρόεδρο του Ιράν και άλλους αξιωματούχους θα επικεντρωθούν σε θέματα συνεργασίας Ρωσίας και Ιράν στην οικονομία και τη ασφάλεια, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

πηγή 902.gr

Ακολουθήστε το Ατέχνως σε
Google News, Facebook και Twitter