Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Έφυγε» ο Φοίβος Τσέκερης

Φοίβος Τσέκερης (1921-2015) Φωτο: Angelos Tsekeris – facebook

Φοίβος Τσέκερης (1921-2015)
Φωτο: Angelos Tsekeris – facebook

Σε ηλικία 94 ετών έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, αρχιτέκτονας και συγγραφέας Φώτης-Φοίβος Τσέκερης

Επιμέλεια: Οικοδόμος //

Γεννήθηκε το 1921 στην Αθήνα και από τα μαθητικά του χρόνια, κατά τη διάρκεια της Μεταξικής δικτατορίας, οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ. Το όνομα «Φοίβος», με το οποίο τον γνωρίσαμε, τον ακολουθεί από την περίοδο της κατοχής και το χρησιμοποίησε για τις ανάγκες της παρανομίας του αγώνα.

Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση ως φοιτητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Πιάστηκε από τους Ιταλούς καταχτητές σε αντιφασιστική διαδήλωση και βασανίστηκε, ενώ σε άλλη διαδήλωση τραυματίστηκε από σφαίρα στο πόδι. Μέλος της ΕΠΟΝ από την ίδρυσή της (23 Φλεβάρη 1943) και μέλος του ΚΚΕ από την ίδια περίοδο. Τον Ιούλη του 1943 πιάστηκε ξανά, από τους Γερμανούς αυτή τη φορά, βασανίστηκε και φυλακίστηκε.

Από τις αρχές του 1944 ήταν διμοιρίτης της Διμοιρίας του ΕΜΠ του Λόχου Σπουδαστών του ΕΛΑΣ, του θρυλικού λόχου «Λόρδος Μπάυρον», όπως μετονομάστηκε τον Δεκέμβρη του ΄44. Στις 5 Δεκέμβρη του 1944 τραυματίστηκε βαριά και στα δύο του πόδια στη μάχη κατά των Άγγλων. Ο τραυματισμός του αυτός του απέφερε σοβαρή αναπηρία.

Το 1948 εκτοπίστηκε στο Μούδρο (Λήμνος) και στη συνέχεια στη Μακρόνησο, από όπου απολύθηκε το 1951. Το 1952 αποφοίτησε από το Πολυτεχνείο. Ανέπτυξε πλούσια αγωνιστική κομματική και συνδικαλιστική δράση όλα τα χρόνια που ακολούθησαν. Το 1987 ο Δήμος Αθηναίων τον τίμησε με το Χρυσό Μετάλλιο Τιμής για τις εξαιρετικές του υπηρεσίες στην πόλη κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Από το 1994 έως το 2006 ήταν Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ) και στη συνέχεια επίτιμος Γενικός Γραμματέας. Ήταν επίσης για χρόνια Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) και πρόεδρος του ΔΣ του Μουσείου της ΕΠΟΝ.

Περισσότερα για τον Φοίβο Τσέκερη μπορείτε να διαβάσετε σε παλαιότερη ανάρτηση του ιστολογίου Σφυροδρέπανο (ΕΔΩ), από όπου προέρχεται και το βίντεο που παραθέτουμε. Πρόκειται για συνέντευξη που έδωσε στο ιστολόγιο ο Φοίβος Τσέκερης, στην οποία μεταξύ άλλων εξιστορεί και τα γεγονότα της μάχης με τους Άγγλους κατά την οποία ο ίδιος τραυματίστηκε βαριά.

Συγγραφικό έργο

Ο Φοίβος Τσέκερης υπήρξε συγγραφέας τριών βιβλίων: «Εδώ Πολυτεχνείο στα χρόνια της Κατοχής» (2007), «Η περιπέτεια» (2010) και «Η αλήθεια να λέγεται» (2011), όλα από τις εκδόσεις Εντός. Επίσης κείμενό του περιλαμβάνεται στον τόμο «Γιάννης Ρίτσος. Πάντα παρών στο κάλεσμα της εποχής» που εκδόθηκε το 2011 από τη Σύγχρονη Εποχή, με τα υλικά επιστημονικού συνεδρίου για τον ποιητή που διοργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ.

tsekeris7Στο «Εδώ Πολυτεχνείο στα χρόνια της Κατοχής», ο συγγραφέας εξιστορεί τη γέννηση και τη δράση της Σπουδάζουσας, της πιο μαζικής οργάνωσης στο φοιτητικό χώρο, στην οποία πρωτεύοντα ρόλο έπαιξε κι ο ίδιος, ως φοιτητής της Αρχιτεκτονικής. Μέσα από τα προσωπικά του βιώματα φωτίζει σημαντικά γεγονότα που αξίζει να μείνουν στη μνήμη. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου παρελαύνουν πρόσωπα και γεγονότα, ηρωϊσμοί και προδοσίες και πάνω απ’ όλα οι σπουδαστικοί αγώνες τον καιρό της κατοχής και ο Δεκέμβρης, κοιταγμένος φυσικά με τη ματιά του αυτόπτη μάρτυρα Τσέκερη. Είναι οι μέρες που έζησε ο Φοίβος Τσέκερης ως αγωνιστής και στη συνέχεια βαριά τραυματίας στο Πολυτεχνείο, τον Ερυθρό Σταυρό, το Ιπποκράτειο, σε άλλα νοσοκομεία -ανήμπορος και αιχμάλωτος στα χέρια του ανηλεή αντιπάλου. Το βιβλίο διαβάζεται με αμείωτο ενδιαφέρον, έχει ουσιαστικά αφηγηματική μορφή, ενώ συνάμα είναι κι ένα αξεπέραστο ιστορικό χρονικό.

tsekeris8«Η περιπέτεια» του Φοίβου Τσέκερη διαδραματίζεται στο νοσοκομείο όπου χειρουργεί ο καθηγητής Πέτρος Κόκκαλης και ο συγγραφέας του βιβλίου νοσηλεύεται βαριά τραυματισμένος στα δυο του πόδια. Η ζωή του όμως αλλάζει στο χειρότερο, όταν διώκεται ο μεγάλος χειρούργος και η ομάδα του… Η περιπέτεια του Φ. Τσέκερη συνεχίζεται στο Μούδρο της Λήμνου όπου στέλνεται εξόριστος και στη συνέχεια στο κολαστήριο της Μακρονήσου. Η υγεία του ομαλοποιείται όταν μετά από χρόνια εγχειρίζεται στο περίφημο νοσοκομείο της Μόσχας Τσε Κα Μπε, κόσμημα της Σοβιετικής Ένωσης. Το κλείσιμο του βιβλίου είναι διαφωτιστικό: Παρουσιάζει κεντρικές-αντιστασιακές, στιγμές του Βασίλη Ρώτα, Νίκου Τερζόγλου – “Πύραυλου”, και την παρασημοφόρηση του συγγραφέα από το Δήμο Αθήνας για τη δράση του.

tsekeris9Στο «Η αλήθεια να λέγεται» ο αναγνώστης θα βρει συνεντεύξεις και δημοσιεύματα του Φοίβου Τσέκερη στο περιοδικό της ΠΕΑΕΑ “Εθνική Αντίσταση” και στις εφημερίδες “Ριζοσπάστης”, “Οδηγητής”, “Ελευθεροτυπία”, κ.ά. για θέματα όπως η ΕΠΟΝ του Πολυτεχνείου, το χτύπημα του Πολυτεχνείου από τους Εγγλέζους, οι αγώνες για να διατηρηθεί η μνήμη του μπλόκου της Κοκκινιάς, του Γοργοπόταμου, της Μακρόνησου, του μνημείου των Σοβιετικών Στρατιωτών στην Καλλιθέα, του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής και της εκτέλεσης του Νίκου Πλουμπίδη στο Άλσος του Χαϊδαρίου. Το δεύτερο μέρος του βιβλίου αναφέρεται στην εποχή της βασιλομεταξικής δικτατορίας και τους τρόπους αντίδρασης και ανυπακοής της μαθητικής νεολαίας προς το δικτάτορα Μεταξά και τη νεολαία του την ΕΟΝ και πως οι δεκαπεντάχρονοι μαθητές μέλη της ΟΚΝΕ έγιναν μετά από 10 χρόνια, στον εμφύλιο πόλεμο, ήρωες και μάρτυρες του λαϊκού αγώνα σαν στελέχη του ΚΚΕ.