Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ήρθαν για να μείνουν μόνιμα τα αμερικάνικα κατασκοπευτικά drones – Υπεγράφη παράταση παραμονής ενός χρόνου στην 110 ΠΜ

Ολο και περισσότερο «εμβαθύνεται η συνεργασία» ΗΠΑ – Ελλάδας και εμπλέκεται η χώρα μας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς στην περιοχή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του hellasjournal.com (Μιχάλη Ιγνατίου)  πριν από λίγες ημέρες υπεγράφη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αμερική που αφορά την επέκταση για ένα επιπλέον έτος παραμονής των Αμερικανικών Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών «MQ-9 Reaper» που εδρεύουν εδώ και έξι μήνες στην 110 Πτέρυγα Μάχης της Λάρισας.

Με επίσημη κυβερνητική φιέστα πριν λίγο καιρό, παρόντος του Αμερικανού πρέσβη, ανακοινώθηκε και επισήμως η έναρξη των επιχειρήσεων από τη Λάρισα αμερικανικών μη επανδρωμένων «αεροχημάτων» (UAV, πολύ μεγαλύτερα από τα γνωστότερα drones) τύπου MQ-9 «Reaper» («Θεριστής»). Τα αμερικανικά UAV έχουν τις τεχνικές δυνατότητες να κάνουν συλλογή πληροφοριών σε μια εκτεταμένη ζώνη, από τη Βόρεια Αφρική μέχρι τη Λευκορωσία και τη Μαύρη Θάλασσα.

Σε εκείνη τη φιέστα ο κ. Πάιατ ήταν αποκαλυπτικός όσον αφορά το ρόλο που επιφυλάσσει η κυβέρνηση Τσίπρα στη χώρα  στη χώρα: «Είναι μια εξαιρετική απόδειξη της εμβάθυνσης της συνεργασίας μας στην άμυνα και την ασφάλεια, όπως συζητήθηκαν από τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα και τον Πρόεδρο Τραμπ τον περασμένο Οκτώβριο στην Ουάσιγκτον. Είναι επίσης μια απόδειξη του ρόλου που παίζει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας, ως ισχυρός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και ως χώρα με εξαιρετική γεωγραφία και δυνατότητες. Ετσι και εμείς, ως αμερικανική κυβέρνηση, δεσμευόμαστε να χτίσουμε πάνω σε αυτό το θεμέλιο σε συνεργασία με τους Ελληνες συμμάχους μας προκειμένου να επιτύχουμε και να διατηρήσουμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου».

Υπενθυμίζουμε ότι τη λειτουργία της 110 Πτέρυγας Μάχης ως αμερικάνικης βάσης για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είχε καταγγείλει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, το οποίο σημείωνει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ «συνειδητά εμπλέκει ακόμα περισσότερο τη χώρα μας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και στους πολέμους που εξελίσσονται στην ευρύτερη περιοχή, για την εξασφάλιση της εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων και αγορών και τη μεγαλύτερη πρόσβαση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων σ’ αυτό το γιουρούσι.

Η ακόμα μεγαλύτερη πρόσδεση της κυβέρνησης με τις επιδιώξεις των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην περιοχή, η ενίσχυση της παρουσίας τους στο Αιγαίο και στη χώρα μας, η παραχώρηση στις ΗΠΑ βάσης κατασκοπευτικών drones στην 110 Πτέρυγα Μάχης της Λάρισας, η στρατιωτική συμμαχία με το Ισραήλ και την Αίγυπτο όχι μόνο δεν παρέχουν καμία ασφάλεια για το λαό μας και τους γειτονικούς λαούς, αλλά, όπως δείχνει και το παράδειγμα της Συρίας και άλλων χωρών, μόνο νέους κινδύνους εγκυμονούν».

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου της πόλης καταγγέλλει αυτήν την επικίνδυνη για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα πολιτική και απαιτεί να κλείσουν τώρα η βάση των ΗΠΑ για τα drones στην 110 Πτέρυγα Μάχης της Λάρισας και όλες οι ξένες βάσεις που είναι στη χώρα. Να αποδεσμευτεί η χώρα από ΝΑΤΟ και ΕΕ. Να επιστρέψουν άμεσα όλες οι Ενοπλες Δυνάμεις μας που βρίσκονται έξω από τα σύνορα. Να σταματήσει η κυβέρνηση να πληρώνει 4 δισ. ευρώ ετησίως για τους πολεμικούς σκοπούς του ΝΑΤΟ και να διατεθούν αυτά για τις εργατικές – λαϊκές ανάγκες.