Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Απαγορεύοντας η Ένωση Κέντρου να δοθούν ονόματα αγωνιστών της Αντίστασης σε οδούς και πλατείες

Γρά­φει ο Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //

Το ζήτη­μα της ονο­μα­το­δο­σί­ας πλα­τειών και οδών στις διά­φο­ρες πόλεις και κοι­νό­τη­τες της χώρας ήταν πάντα στε­νά δεμέ­νο με την πολι­τι­κή συγκυ­ρία. Για παρά­δειγ­μα η ονο­μα­το­δο­σία με αγω­νι­στές της Αντί­στα­σης αρχί­ζει να εφαρ­μό­ζε­ται μετά την επί­ση­μη ανα­γνώ­ρι­σης της Εθνι­κής Αντί­στα­σης. Τα προη­γού­με­να χρό­νια την τιμη­τι­κή τους είχαν, π.χ προ­σω­πι­κό­τη­τες της αρχαί­ας Ελλά­δας, αγω­νι­στές του ’21, τοπο­θε­σί­ες που είχαν σχέ­ση π.χ με την «συντρι­βή των κομ­μου­νι­στο­συμ­μο­ρι­τών» κ.α ενώ κάθε προ­σπά­θεια για να εφαρ­μο­στούν απο­φά­σεις δημο­τι­κών και κοι­νο­τι­κών συμ­βου­λί­ων για κάτι δια­φο­ρε­τι­κό συνα­ντού­σαν νομο­θε­τι­κές και άλλες απαγορεύσεις.

Το ντο­κου­μέ­ντο που παρου­σιά­ζου­με (ΓΑΚ Ν. Ημα­θί­ας) χαρα­κτη­ρί­ζε­ται ως «απόρ­ρη­το-προ­σω­πι­κό» έχει ημε­ρο­μη­νία 23/10/1964. Να θυμί­σου­με ότι τότε υπάρ­χει κυβέρ­νη­ση της Ένω­σης Κέντρου με τον Γιώρ­γο Παπαν­δρέ­ου να δηλώ­νει ότι θα πάρει μέτρα για να απαλ­λά­ξει τη χώρα από τα κατά­λοι­πα του εμφυ­λί­ου πολέ­μου. Όπως και ότι θα καταρ­γή­σει τα έκτα­κτα μέτρα, τις δικα­στι­κές εκτο­πί­σεις και ότι θα απο­λύ­σει “υπό όρους” και άλλους πολι­τι­κούς κρατούμενους…

Είναι έγγρα­φο του Υπουρ­γεί­ου Εσω­τε­ρι­κών και απευ­θύ­νε­ται προς τους «κ.κ Νομάρ­χας και επάρ­χους του Κρά­τους». Φυσι­κά δεί­χνει με τον τρό­πο του και τα «όρια» της Ένω­σης κέντρου ακό­μη και για παρό­μοια ζητή­μα­τα που θα χαρα­κτη­ρι­ζό­ταν «αστο­κο­δη­μο­κρα­τι­κά». Το βασι­κό επι­χεί­ρη­μα που χρη­σι­μο­ποιούν είναι για να μην προ­κλη­θεί «εξέ­γερ­σις και ερε­θι­σμός των αντι­φρο­νού­ντων πολι­τών» και ας υπήρ­χαν πλα­τεί­ες και οδοί με ονό­μα­τα όπως Ν. Ζέρ­βας, Βίτσι, Τρού­μαν κλπ.

Το Ντοκουμέντο

«Θέμα: περί εγκρί­σε­ως απο­φά­σε­ων Κοιν. Συμ­βου­λί­ων, αφο­ρω­σών εις ονο­μα­σί­αν οδών, πλα­τειών κλπ. Δι’ ονο­μά­των προ­σώ­πων άτι­να έδρα­σαν κατά την κατοχήν.

Περι­ήλ­θεν ημίν η πλη­ρο­φο­ρία ότι επ’ ευκαι­ρία του εορ­τα­σμού της απε­λευ­θε­ρώ­σε­ως της Χώρας εκ των στρα­τευ­μά­των κατο­χής, ένια κοι­νο­τι­κά συμ­βού­λια έλα­βον ή πρό­κει­ται να λάβουν απο­φά­σεις αυτών, περί ονο­μα­σί­ας και μετο­νο­μα­σί­ας οδών, πλα­τειών κλπ. Δι’ ονο­μά­των προ­σώ­πων, τα οποία έδρα­σαν κατά την διάρ­κειαν της κατο­χής εμπνε­ό­με­να υπό του ΕΑΜ και του ΚΚΕ.

Η τοιαύ­τη όμως ονο­μα­σία και μετο­νο­μα­σία οδών, πλα­τειών κλπ. δι’ ονο­μά­των προ­σώ­πων, των οποί­ων η δρά­σις συν­δέ­ε­ται με το πρό­σφα­τον παρελ­θόν της κατο΄χης εγκυ­μο­νεί κίν­δυ­νον προ­κλή­σε­ως εξε­γέρ­σε­ως και ερε­θι­σμού μετα­ξύ των αντι­φρο­νού­ντων πολι­τών και ως εκ τού­του δέον ν’ αποφευχθή.

Οθεν, έχο­μεν την τιμήν να παρα­κα­λέ­σω­μεν, όπως, εν όψει των δια­τά­ξε­ων του άρθρου 25 του Ν.Δ/τος 3913/1958, απο­ποι­ή­σας την έγκρι­σιν τυχόν υπο­βαλ­λο­μέ­νων υμίν, επί του ως άνω θέμα­τος, πρά­ξε­ων των Κοι­νο­τι­κών Συμβουλίων,

Ο Υπουρ­γός

Ι.Ν. ΤΟΥΜΠΑΣ»

_________________________________________________________________________________________________

Αλέκος Α. Χατζηκώστας  Δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Η Άλλη Άποψη της Ημαθίας» και του alli-apopsi.gr. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά και site εδώ και δεκαετίες, ενώ έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε μια σειρά ιστορικά συνέδρια και ημερίδες. Έχει εκδώσει 7 βιβλία και συμμετέχει σε συλλογικούς τόμους.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο