Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

 Αβανταδόροι π.Π., ε.Π. και μ.Π.

 Δηλαδή προ, επί και μετά τον Παύλο Πολάκη

Η Ολομέλεια της Βουλής –με, ίσως, παρόντα, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, τον τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα- θα αποφανθεί το πρωί της 31.7.2019 για την άρση ή όχι της ασυλίας του τέως αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.

Το θέμα παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής μετά την – κατά πλειοψηφία- γνωμοδότηση υπέρ της άρσης της ασυλίας του Π. Πολάκη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας της Βουλής στις 24.7.2019. Η γνωμοδότηση έγινε μετά τη διαβίβαση απ’ τις εισαγγελικές αρχές δύο υποθέσεων: Την έγκληση του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, για καταγραφή συνομιλίας τους απ’ τον τέως αναπληρωτή υπουργό και τη μήνυση που κατέθεσε εναντίον του Π. Πολάκη για συκοφαντική δυσφήμιση, ο πρώην πρόεδρος των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σταμάτης Πουλής.

Υπέρ της άρσης της ασυλίας του Π. Πολάκη τάχθηκαν οκτώ εκ των 11 βουλευτών που συγκροτούν την Επιτροπή (οι έξι βουλευτές της Ν.Δ., ένας του Κινήματος Αλλαγής και ένας της Ελληνικής Λύσης). Δύο βουλευτές ψήφισαν «όχι» (ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25), ενώ αποχώρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Πολιτικό θέμα

Έτσι λοιπόν λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση των προγραμματικών δηλώσεων, όπου διαφάνηκε πεντακάθαρα το κοινό μέλημα για «υπευθυνότητα» και «εθνική συναίνεση», δόθηκε η σκυτάλη στην ανέξοδη και αποπροσανατολιστική διπολική –κατά τα πρότυπα του παλιού δικομματισμού- αντιπαράθεση.

Το γεγονός αυτό υπογράμμισε στην τοποθέτησή του στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας, ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ: «Το γεγονός, είπε ο Γ. Λαμπρούλης, ότι μια μέρα μετά την ψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων συγκαλείται η Επιτροπή Δεοντολογίας για ζητήματα που αφορούν την αντιπαράθεση μεταξύ του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη, του προέδρου του ΚΕΛΠΝΟ και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Στουρνάρα, προειδοποιεί για ένα σοβαρό κίνδυνο. Το κίνδυνο της ανακύκλωσης θεμάτων που είχαν αναδειχθεί την προηγούμενη περίοδο, στο πλαίσιο μια απαράδεκτης αντιπαράθεσης που συσκότιζε την ουσία των προβλημάτων, πράγμα που σημαίνει τη συνέχιση ενός φαύλου κύκλου, ο οποίος είχε -όπως γνωρίζουμε- έντονα στοιχεία αποπροσανατολισμού του λαού. Έτσι, ανεξάρτητα από την κριτική που έχει ασκήσει το ΚΚΕ στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Παύλο Πολάκη και στον ΣΥΡΙΖΑ για τοποθετήσεις και πρακτικές που δεν μας βρίσκουν σύμφωνους, η γνώμη του ΚΚΕ είναι ότι τα προβλήματα να αντιμετωπίζονται πολιτικά και με πολιτικά μέσα και να αποφευχθεί ένας νέος κύκλος ανούσιων αντιπαραθέσεων και αποπροσανατολισμού».

Αντισυστημικές κενολογίες

Στοιχεία αυτού του παλιού φαύλου κύκλου άρχισαν να παρουσιάζουν οι ίδιοι πρωταγωνιστές της μέχρι τώρα ανούσιας αντιπαράθεσης.

«Ο ανυπότακτος Πολάκης στο απόσπασμα» έγραψε το Documento (28.7.2019), ενώ ο ίδιος ο τέως αναπληρωτής υπουργός σε συνέντευξή στην ίδια εφημερίδα δηλώνει: «Η ΝΔ θέλει να με εκδικηθεί γιατί έκοψα το μαύρο χρήμα».

Επίσης ο εκδότης του Documento Κώστας Βαξεβάνης στο editorial του ίδιου φύλλου σε ένα, κατ’ επίφαση, αντισυστημικό κείμενο- και υπό τον τίτλο «Στην πρίζα η κρεατομηχανή της καθεστηκυίας τάξης»- έγραψε: «Για όσους δεν θυμούνται ή θέλουν να ξεχνούν, ο Παύλος Πολάκης ξεκίνησε τους ανοιχτούς λογαριασμούς του με το σύστημα όταν σύστημα όταν στην πρώτη συνέντευξη Τύπου με την ιδιότητα του υπουργού κοινοποίησε τα συμπεράσματα ενός πορίσματος των επιθεωρητών δημόσιας υγείας που αποκάλυπταν το πάρτι στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο συγκεκριμένος δημόσιος αλλά ανεξέλεγκτος μηχανισμός λειτουργούσε ως offshore μαύρου χρήματος που πλήρωνε εκδότες, πολιτικούς και εταιρίες. Σε αυτήν τη συνέντευξη Τύπου ένας δημοσιογράφος –του οποίου οι σχέσεις με τη Novartis αποκαλύφθηκαν στη μεγάλη έρευνα που έχει ξεκινήσει- έβρισε τον υπουργό αποκαλώντας τον μαντρόσκυλο. Στα κανάλια φυσικά δεν μεταδόθηκε η πρόκληση του δημοσιογράφου αλλά η απάντηση του Πολάκη τον οποίο στα ρεπορτάζ φιλοτέχνησαν ως αγροίκο που δεν σέβεται τους δημοσιογράφους».

Είναι απορίας άξιο πως ο Κ. Βαξεβάνης ξέχασε ότι της πρώτης συνέντευξης του Π. Πολάκη ως αναπληρωτή υπουργού Υγείας (10.12.2015) προηγήθηκε η αποκάλυψη στο HOT DOG –δηλαδή του δικού του περιοδικού- με το ίδιο πόρισμα για το ΚΕΕΛΠΝΟ τέσσερις μέρες πριν. Η κατακραυγή των διαπιστευμένων δημοσιογράφων στο υπουργείο Υγείας για τη διαρροή υποχρέωσε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δώσει εκείνη τη συνέντευξη. Βέβαια ο Π. Πολάκης το έπαιζε παγώνι δηλώνοντας «λες και φταίμε εμείς που το βρήκε ο Βαξεβάνης» (!). Εκτός απ’ τον ανήξερο Π. Πολάκη διαμείφθηκαν πολλά «γαλλικά» -πράγμα ανεπίτρεπτο- μεταξύ ορισμένων δημοσιογράφων και του υπουργού για …ράτσες σκύλων. Πάντως ο χαρακτηρισμός «τα μαντρόσκυλα, τα οποία έχει εξαπολύσει η διαπλοκή για να μπλοκάρει αυτό που γίνεται» ανήκει στον Παύλο Πολάκη.

Βέβαια η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επί ΣΥΡΙΖΑ έδειξε την απέχθειά της στη θεσμοθετημένη ενημέρωση μέσω των διαπιστευμένων υγειονομικών συντακτών μη οργανώνοντας ούτε μια σοβαρή ενημερωτική συνέντευξη Τύπου. Ο Π. Πολάκης εκτροχιάστηκε με αποτέλεσμα να υποχρεώσει ακόμα και την «Αυγή» -και υπό τον τίτλο «Το θέμα Παύλο, είναι…» – να γράψει τα εξής: «Αν κάποιος θεωρεί εαυτόν αυθεντία και μιλάει στους άλλους “με τη γλώσσα που καταλαβαίνουν”, τότε κινδυνεύει να πέσει στην παγίδα τους. Κι ας τα λέει σωστά ο κουζουλός…» (Ανδρέας Πετρόπουλος 22.2.2019).

Οι νουθεσίες της «Αυγής» ουδέν απέφεραν πλην του εξαιρετικού σκίτσου του Στάθη στο «Ποντίκι».

skitso 2

Όσον αφορά το δημοσιογράφο που αντάλλαξε τους βαρείς χαρακτηρισμούς με τον Π. Πολάκη – και το Documento γράφει ότι αποκαλύφθηκαν οι σχέσεις του με τη Novartis– είναι ο μόνος που δημόσια και ενυπόγραφα παραδέχτηκε ότι πήρε λεφτά απ’ την εν λόγω εταιρία για να οργανώσει συνέδριο. Ουδέποτε κλήθηκε- και από κανέναν- να καταθέσει πως δόθηκαν και τι διάολο έγινε με αυτά τα χρήματα.

Βέβαια οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, όταν διαβάζουν για τις καινοτομίες στο φάρμακο ή ακούνε για τις πρωτοπόρες θεραπείες που θα σώσουν ασθενείς, ξέρουν ποια εταιρία και πόσο …πλερώνει για το επικοινωνείν του εμπορεύματός της.

Αυτό είναι το παιγνίδι π.Π. (προ Πολάκη) ε. Π (επί Πολάκη) και μ.Π. (μετά Πολάκη). Απλώς οι αβανταδόροι αναλαμβάνουν νέους ρόλους…