Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΑΘΗΝΑ: 3ο Συνέδριο της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Οργάνωσης Συνταξιούχων & Απομάχων \ βετεράνων

Ξεκίνησε 14 Απριλίου και λήγει σήμερα στην Αθήνα, το 3ο Συνέδριο της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Οργάνωσης Συνταξιούχων & Απομάχων \ βετεράνων (Trade Union International Pensioners & Retirees). Συμμετέχουν εκπρόσωποι από 90+ χώρες και 20+  μέσω τηλεδιάσκεψης συζητώντας τα καυτά θέματα των συνταξιούχων

Λίγο πριν το κλείσιμο υιοθέτησε το παρακάτω δελτίο τύπου.

Το συνέδριο της TUI \ P&R παίρνοντας υπόψη τις επιθέσεις του κοινού μας εχθρού _του καπιταλισμού, που χρησιμοποιεί όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του για να μας αποθαρρύνει ή\και να μας αποδυναμώσει, επειδή κατάλαβε ότι είμαστε  η μοναδική διεθνώς ένωση συνταξιούχων & Απομάχων που ενισχύεται καθημερινά παρά τα κάθε φύσης εμπόδια. Ο εχθρός μας για άλλη μια φορά ξεπέρασε τον εαυτό του χρησιμοποιώντας τα πιο ξεφτιλισμένα και δειλά μέσα (πχ. βίζας για είσοδο στην Ευρώπη). Οι αφρικανοί συνδικαλιστές, έκαναν αίτηση για 140 συμμετοχές και εγκρίθηκαν μόνο περίπου εξήντα. Το αδιανόητο είναι ότι για τις περισσότερες, η περίοδος ισχύος κυμαίνεται μεταξύ μιας εβδομάδας και είκοσι ημερών!!

Ποτέ πριν για μια διεθνή συνδικαλιστική οργάνωση δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Αυτά και πολλά ακόμη δεν μας πτόησαν και ήρθαμε δυναμικά στην Αθήνα, ενώ όσοι δεν είχαν τη βίζα επέμειναν να παρακολουθήσουν αυτό το συνέδριο μέσω τηλεδιάσκεψης και κάποιοι το πέτυχαν.

Εγκρίναμε αποφάσεις για 3 σημαντικά θέματα, που θα δοθούν στη δημοσιότητα

  • Παγκόσμιες εξελίξεις.
  • Τροποποιήσεις στο καταστατικό.
  • Έκθεση δράσης και το σχέδιο προγράμματος δουλειάς

Μας δόθηκε η ευκαιρία να αποτίσουμε φόρο τιμής σε αυτούς που χάθηκαν για πάντα από το πρώτο συνέδριο καθώς και σε αυτούς που δημιούργησαν αυτή την ένωση.

Οι απειλές που βαραίνουν σήμερα τους συνταξιούχους, τους ανέργους, την ασφάλιση ανεργίας και τη δημόσια διοίκηση συνάδουν με αυτές που θέτει ο Εργατικός Κώδικας και οι μέθοδοι άσκησης της εργατικής νομοθεσίας σε όλο τον κόσμο. Μόνο ένας συντονισμός μεταξύ όλων των συνδικάτων, συμπεριλαμβανομένων των συνδικάτων των συνταξιούχων, μπορεί να νικήσει όλα αυτά τα καπιταλιστικά και ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Σήμερα, προκειμένου να αυξηθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης και να ιδιωτικοποιηθούν τα συνταξιοδοτικά ταμεία, οι κυβερνήσεις ανακοινώνουν τις πτωχεύσεις τους, έτσι ανοίγει ο δρόμος για μποναμάδες στα αφεντικά, που μπορούν να προσλάβουν ακόμη περισσότερους εργαζομένους με μισθούς πείνας. Δεν μπορούμε να κλείσουμε αυτό το Συνέδριο χωρίς να καταγγείλουμε τη γενοκτονία που λαμβάνει χώρα στην Παλαιστίνη για περισσότερους από 6 μήνες προκαλώντας σχεδόν 35.000 θανάτους, κυρίως παιδιά και γυναίκες, με την ευλογία του ΝΑΤΟ, των Ηνωμένων Πολιτειών και της ΕΕ, παρά τα εκατομμύρια των πολιτών που διαδηλώνουν σε αυτές τις χώρες για να βάλουν τέλος στις τρομοκρατικές ενέργειες του Ισραήλ και να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος.

Το συνέδριο θα κλείσει με τις εξής προτάσεις:

  • Προτάσεις στήριξης της Παλαιστίνης,
  • Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της Ελλάδας σε γενική απεργία στις 17-4-24,
  • Άλλα δύο ψηφίσματα

Συνεχίζουμε να ενισχύουμε το σωματείο μας
Ενοποίηση των συνταξιοδοτικών ταμείων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση
ΑΘΗΝΑ, 16-4-2024

Με απόφαση του Προεδρείου της ΠΣΟΣ-ΤΙΙΙ το 3° Συνέδριο διεξάγεται στην Αθήνα στις 14-18 Απρίλη. Την διοργάνωση του συνεδρίου ανέλαβε η ομοσπονδίας μας. Σημειώνουμε ότι Πρόεδρος της TUI \ P&R είναι ο συν. Δήμος Κουμπούρης πρόεδρος της ΟΣΙΚΑ.
Ο πανσυνταξιουχικός Αγώνας απευθύνθηκε στον ΓΓ της συν. Quim Boix και του ζήτησε να μας απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα, που δημοσιεύονται στο τεύχος αυτό.

  • Βρισκόμαστε ήδη μπροστά στο 3° Παγκόσμιο συνέδριο της οργάνωσής μας. Πως βλέπετε την μέχρι τώρα πορεία της από την ίδρυσή της;

Πρώτα από όλα σας ευχαριστώ για τις ερωτήσεις σας και για την δημοσίευση των απαντήσεων. Από τον ταξικό συνδικαλισμό λείπει η διάδοση των επιτυχιών μας. Ο καπιταλισμός μας εμποδίζει.

Στα 10 χρόνια ύπαρξης της οργάνωσής μας, αυτή μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο και πρόκειται να τριπλασιάσουμε την επιτυχία μας που σημειώσαμε στο 2° συνέδριό μας (το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Μπογκοτά της Κολομβίας τον Φεβρουάριο του 2019). Δυο μήνες πριν από την έναρξη του (3ου) συνεδρίου έχουμε ήδη εγγράψει περισσότερες από 110 αντιπροσωπείες από 80 χώρες των 5 ηπείρων.

Οργανώνουμε και συντονίζουμε τον αγώνα του βετεράνικου τμήματος της εργατικής τάξης και γινόμαστε όλο και καλύτεροι.

  • Η συσπείρωση περισσότερων οργανώσεων στην ΠΣΟ, η ενότητα και ο συντονισμός της δράσης του κινήματος μας αποτελούν κρίσιμους παράγοντες για την αποτελεσματικότητά της. Το προεδρείο της ΠΣΟ συνταξιούχων πως εκτιμά τη δουλειά του μέχρι σήμερα για τα ζητήματα αυτά; 

Ο εχθρός μας θέλει να ιδιωτικοποιήσει όλο το δημόσιο σύστημα συντάξεων, που κερδήθηκε από τον συνδικαλιστικό αγώνα που επιβλήθηκε από την ΠΣΟ (Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία) μετά το τέλος του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου.

Επέκτεινε σε ολόκληρο τον πλανήτη ένα σημαντικό μέρος των επιτευγμάτων, που η κομμουνιστική Επανάσταση έθεσε σε εφαρμογή στη Σοβιετική Ένωση και άλλες χώρες. Τώρα, εκμεταλλευόμενοι την προδοσία του ευρωκομμουνισμού και της περεστρόικα, οι πολυεθνικές που διοικούν τον καπιταλισμό, το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, θέλουν να πάρουν στα χέρια τους ότι ήταν δημόσιο (υγεία, παιδεία, μεταφορές, συντάξεις κλπ).

Η Οργάνωσή μας κατάφερε να οργανώσει μια παγκόσμια ημέρα αγώνα για 8 συνεχόμενα χρόνια την οποία ακολούθησαν δεκάδες χώρες.

  • Οι συνταξιούχοι που προέρχονται από την εργατική τάξη, τους εργαζόμενους σε όλον τον κόσμο, βιώνουν σχεδόν τα ίδια προβλήματα. Φτώχεια, ανασφάλεια, χειροτέρευση του βιοτικού τους επιπέδου, αφαίρεση δικαιωμάτων. Πως πρέπει να απαντήσει το κίνημα των συνταξιούχων στην επίθεση των κυβερνήσεων και του κεφαλαίου;

Πρέπει να απαντήσουμε: Γίνετε μέρος της ΠΣΟ. Προχωράμε με τους αγώνες μας, με τις ιδέες της εργατικής τάξης σε κάθε χώρα, σε κάθε ήπειρο.

Πρέπει να συνεχίσουμε να εκπαιδεύουμε ιδεολογικά όλους τους ανθρώπους (ενεργούς και συνταξιούχους), ώστε να μην αφήνουν πλέον τους εαυτούς τους να εξαπατούνται από πολιτικές επιλογές, που υπόσχονται να καταπολεμήσουν τις επιπτώσεις του καπιταλισμού, αλλά δεν αγωνίζονται για να τον καταστρέψουν.

Όσο υπάρχει καπιταλισμός,
θα υπάρχει φτώχεια και ανασφάλεια,
θα υπάρχει άμεση εκμετάλλευση
των εργαζομένων και έμμεση εκμετάλλευση
των συνταξιούχων
.

Η άδικη κατανομή του πλούτου θα συνεχίσει να αυξάνεται και οι φιλοκαπιταλιστικές κυβερνήσεις θα ξοδεύουν σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους, όσα πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων.

  • Ποιους στόχους και αποτελέσματα καλείται να πετύχει το 3° συνέδριο της οργάνωσης;

Θα προχωρήσουμε σε αυτό που λέει το σύνθημα μας στο Συνέδριο: Να ενισχύσουμε την παγκόσμια Οργάνωση συνταξιούχων της ΠΣΟ. Κάθε φορά να έχουμε περισσότερα συνδικάτα που συνδέονται με την ΠΣΟ, για να συμμετάσχουν στη μεγάλη προσπάθεια συντονισμού του αγώνα του 20% του παγκόσμιου πληθυσμού (που είναι 30% των ανθρώπων με δικαίωμα ψήφου πολιτικό).

Μας ενώνει η ταξική συνείδηση, η πεποίθηση
πως πάμε αργά αλλά σταθερά, να καταστρέψουμε
τον μεγάλο εχθρό της Ανθρωπότητας που είναι
ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ!