Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ακόμη ένας ορειβάτης νεκρός στην προσπάθειά του να κατακτήσει το Έβερεστ

Νέος θάνατος στη λίστα των ορειβατών που προσπάθησαν να περπατήσουν και να κατακτήσουν το Έβερεστ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Τουρισμού του Νεπάλ, Μίρα Ατσάρια, ένας ακόμη ορειβάτης έχασε, χθες, τη ζωή του, κατά την ανάβασή του στα Ιμαλάια.

Έτσι οι νεκροί έφθασαν τους 11 από την αρχή της χρονιάς και πυκνώνουν ξανά οι φωνές για περισσότερα μέτρα προστασίας, αλλά και ελέγχου των ορειβατών, που ονειρεύονται να βαδίσουν στην υψηλότερη κορυφή του πλανήτη.

imalaia3

Ο 61χρονος Αμερικανός ορειβάτης, Τζον Κούλις, άφησε την τελευταία του πνοή στις παγωμένες πλαγιές της οροσειράς, λόγω καρδιακής ανακοπής.

Αρκετοί ορειβάτες, επιστρέφοντας, μιλούν για μια εφιαλτική εμπειρία, με ανταγωνιστικό κλίμα ανάμεσα στα άτομα που περιμένουν στην ουρά, εντάσεις και αδιαφορία για τον συνάνθρωπο. Παρόλο που η αναρρίχηση στην «στέγη του κόσμου» αποτελεί αναμφίβολα ένα όνειρο ζωής για κάποιους, η υλοποίηση αυτού το ονείρου μετατρέπεται σε εφιάλτη για ένα μεγάλο ποσοστό των ορειβατών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ένας Καναδός κινηματογραφιστής, ο οποίος πόσταρε στα social media μια φωτογραφία που τράβηξε ο ίδιος από την «ουρά του θανάτου» στο Έβερεστ. Στην αδιανόητη εικόνα, βλέπουμε δεκάδες ορειβάτες να περπατούν, ο ένας πίσω από τον άλλον, προς την κορυφή, προσπερνώντας ένα πτώμα που κρέμεται από το σχοινί δίπλα τους.