Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αλλαγή σκυτάλης, στον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο

Δυο διαφορετικές γενιές στο ίδιο κάδρο — αυτό του ανυποχώρητου αγώνα για τα πιο υψηλά ιδανικά που γέννησε η ανθρώπινη διανόηση, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για τον σοσιαλισμό-κομμουνισμό.

Από τις ηρωϊκές σελίδες αντίστασης του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και την εποποιία του ΔΣΕ, μέχρι το σήμερα πέρασε καιρός, πολλά άλλαξαν, μα ένα πράγμα έμεινε σταθερό: Η αποφασιστικότητα και το πείσμα των κομμουνιστών να αγωνιστούν, να παλέψουν «για να γενούνε τα σκοτάδια λάμψη», για να αλλάξει αυτός ο κόσμος.

Μια φωτογραφία από τη χθεσινή μεγαλειώδη συγκέντρωση του ΚΚΕ στην πλατεία Συντάγματος έρχεται να αποτυπώσει – με όλο τον συμβολισμό που εμπεριέχει- τη διαλεκτική σχέση του ηρωϊκού παρελθόντος με το παρόν και το μέλλον.

Και τι στ’ αλήθεια, πιο εμβληματικό, πιο όμορφο, πιο αισιόδοξο, από την συνύπαρξη, στο ίδιο κάδρο, της «δρακογενιάς» της Αντίστασης και του ΔΣΕ με τη νεολαία, τη νέα γενιά κομμουνιστών, αυτών που παίρνουν την σκυτάλη του αγώνα για ένα καλύτερο μέλλον, για μια νέα κοινωνία, για να γίνει ο 21ος αιώνας η εποχή των νέων, νικηφόρων σοσιαλιστικών επαναστάσεων.

Στη φωτογραφία, που δημοσιεύθηκε στο 902.gr, η 87χρονη αντάρτισσα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, Κατίνα Μανιτάρα, ανάμεσα σε νέες και νέους της ΚΝΕ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ομιλίας του Δ.Κουτσούμπα.