Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε ο κομμουνιστής λογοτέχνης Γιάννης Παπαοικονόμου

Έφυ­γε από τη ζωή ο κομ­μου­νι­στής λογο­τέ­χνης Γιάν­νης Παπαοικονόμου.

Ο Γιάν­νης Παπα­οι­κο­νό­μου γεν­νή­θη­κε στον Πει­ραιά όπου και ζού­σε στο Πέρα­μα από το 1953. Σπού­δα­σε νομι­κά στο Πανε­πι­στή­μιο της Αθή­νας, που εγκα­τέ­λει­ψε διω­κό­με­νος από τη Χού­ντα. Στο Παρί­σι όπου κατέ­φυ­γε εντά­χθη­κε στο ΠΑΜ και στο ΚΚΕ, στις τάξεις του οποί­ου παρέ­μει­νε μέχρι τέλους. Εκεί σπού­δα­σε ιστο­ρία, αρχαιο­λο­γία και ιστο­ρία της τέχνης στα πανε­πι­στή­μια της Σορ­βό­νης (Paris IV — Paris I), απ’ όπου απέ­κτη­σε δυο πτυ­χία (1973), ένα master (1974) και το doctorat του (1977), με θέμα δια­τρι­βής του “Τα ελλη­νι­κά επι­τύμ­βια ανά­γλυ­φα του Μου­σεί­ου του Λούβρου”.

Δίδα­ξε Κλασ­σι­κή Αρχαιο­λο­γία στο Πανε­πι­στή­μιο της Κρή­της από το 1979 έως το 1986. Καθη­γη­τής των Σχο­λών Ξενα­γών του ΕΟΤ, δίδα­ξε αρχαία ιστο­ρία, κλασ­σι­κή αρχαιο­λο­γία, μυθο­λο­γία και του­ρι­στι­κή γεω­γρα­φία στην Αθή­να, την Κρή­τη, τη Ρόδο και τη Μυτι­λή­νη, από το 1980 έως το 2002.

Έχει γρά­ψει πολ­λά επι­στη­μο­νι­κά άρθρα σε ελλη­νι­κά και γαλ­λι­κά περιο­δι­κά καθώς και “Σημειώ­σεις αρχαί­ας ιστο­ρί­ας και κλασ­σι­κής αρχαιο­λο­γί­ας” στις Σχο­λές Ξεναγών.
Έχει εκδώ­σει ποι­η­τι­κά βιβλία, μυθι­στο­ρή­μα­τα και μελέτες.

Δια­τέ­λε­σε διευ­θυ­ντής του Δημο­τι­κού Πολι­τι­στι­κού Οργα­νι­σμού Περά­μα­τος και μέλος της Εται­ρεί­ας Ελλή­νων Λογο­τε­χνών της οποί­ας υπήρ­ξε και μέλος του Διοι­κη­τι­κού Συμβουλίου.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο