Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Μπολσονάρου καταστρέφει τον Αμαζόνιο για να φέρει την… ανάπτυξη

Η εκδά­σω­ση στο τμή­μα του τρο­πι­κού δάσους του Αμα­ζο­νί­ου που ανή­κει στην επι­κρά­τεια της Βρα­ζι­λί­ας αυξή­θη­κε ραγδαία ξεπερ­νώ­ντας το 88% τον Ιού­νιο σε σύγκρι­ση με τον αντί­στοι­χο μήνα της περα­σμέ­νης χρο­νιάς, με την κατα­στρο­φή του δάσους να εμφα­νί­ζει τάση επι­τά­χυν­σης για δεύ­τε­ρο συνε­χό­με­νο μήνα επί των ημε­ρών της κυβέρ­νη­σης υπό τον ακρο­δε­ξιό πρό­ε­δρο Ζαΐχ Μπολ­σο­νά­ρου, ο οποί­ος δηλώ­νει πως θέλει η περιο­χή αυτή να αναπτυχθεί.

Σύμ­φω­να με δεδο­μέ­να από την υπη­ρε­σία δια­στη­μι­κής έρευ­νας της Βρα­ζι­λί­ας, η εκδά­σω­ση στο μεγα­λύ­τε­ρο τρο­πι­κό δάσος του πλα­νή­τη, που απο­κα­λεί­ται συχνά ο πνεύ­μο­νας της Γης, ανήλ­θε συνο­λι­κά σε 920 τετρα­γω­νι­κά χιλιόμετρα.

Τα δεδο­μέ­να που κατα­γρά­φουν ότι η εκδά­σω­ση έφθα­σε το 88,4% είναι ακό­μη προ­κα­ταρ­κτι­κά, αλλά υπο­δει­κνύ­ουν ότι ο επί­ση­μος ετή­σιος αριθ­μός, ο οποί­ος βασί­ζε­ται σε πιο λεπτο­με­ρεια­κή ανά­λυ­ση των δορυ­φο­ρι­κών φωτο­γρα­φιών και αφο­ρά το 12μηνο που ολο­κλη­ρώ­νε­ται στα τέλη Ιου­λί­ου, οδεύ­ει να ξεπε­ρά­σει κατά πολύ το περ­σι­νό μέγεθος.

Τους πρώ­τους 11 μήνες της υπό εξέ­τα­ση περιό­δου η εκδά­σω­ση είχε ήδη φθά­σει τα 4.565 τετρα­γω­νι­κά χιλιό­με­τρα, κατα­γρά­φο­ντας αύξη­ση 15% σε σύγκρι­ση με την αντί­στοι­χη περυ­σι­νή περί­ο­δο. Η έκτα­ση αυτή είναι μεγα­λύ­τε­ρη από εκεί­νη της αμε­ρι­κα­νι­κής Πολι­τεί­ας Ρόουντ Άιλαντ.

Οικο­λό­γοι προει­δο­ποιούν ότι οι δηλώ­σεις που έχει κάνει επα­νει­λημ­μέ­να ο Μπολ­σο­νά­ρου, ο οποί­ος θέλει να ανα­πτυ­χθεί η περιο­χή του Αμα­ζο­νί­ου και επι­κρί­νει τη βρα­ζι­λιά­νι­κη υπη­ρε­σία περι­βαλ­λο­ντι­κής προ­στα­σί­ας IBAMA διό­τι κατά την άπο­ψή του επι­βάλ­λει πάρα πολ­λά πρό­στι­μα ενι­σχύ­ουν τους υλο­τό­μους, τους αγρό­τες και τους κτη­νο­τρό­φους που επι­διώ­κουν να επω­φε­λη­θούν από την εκδάσωση.

«Ο Μπολ­σο­νά­ρου επι­δεί­νω­σε την κατά­στα­ση (…). Εξα­πέ­λυ­σε σθε­να­ρή ρητο­ρι­κή επί­θε­ση», έκρι­νε ο Πάου­λου Μπα­χέ­του, ερευ­νη­τής της βρα­ζι­λιά­νι­κης ΜΚΟ Imazon.

Η απο­κά­λυ­ψη των νέων δεδο­μέ­νων κατα­γρά­φε­ται την ώρα που η κυβέρ­νη­ση της οποί­ας ηγεί­ται ο ακρο­δε­ξιός Μπολ­σο­νά­ρου δέχε­ται ολο­έ­να εντο­νό­τε­ρες πιέ­σεις να προ­στα­τεύ­σει το περι­βάλ­λον, εντός των ορί­ων της συμ­φω­νί­ας ελεύ­θε­ρου εμπο­ρί­ου στην οποία κατέ­λη­ξαν η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση και ο λατι­νο­α­με­ρι­κά­νι­κος οργα­νι­σμός MERCOSUR την περα­σμέ­νη εβδομάδα.

Η κυβέρ­νη­ση της Βρα­ζι­λί­ας θα ανα­λά­βει δρά­ση εάν επι­βε­βαιω­θεί η επι­τά­χυν­ση της εκδά­σω­σης, τόνι­σε από την πλευ­ρά της χθες η υπουρ­γός Γεωρ­γί­ας της Βρα­ζι­λί­ας Τερέ­ζα Κρι­στί­να Τζίας.

Η περί­ο­δος των βρο­χών, που διήρ­κε­σε ως τον Απρί­λιο, μοιά­ζει να συγκρά­τη­σε τον ρυθ­μό της εκδά­σω­σης, που όμως επι­τα­χύν­θη­κε αφό­του ξεκί­νη­σε η άνυ­δρη περί­ο­δος τον Μάιο. Η εκδά­σω­ση αυξή­θη­κε κατά 34% τον Μάιο σε σύγκρι­ση με τον αντί­στοι­χο περυ­σι­νό μήνα.

Οι υπη­ρε­σί­ες της προ­ε­δρί­ας της Βρα­ζι­λί­ας απέ­φυ­γαν να σχο­λιά­σουν. Παρέ­πεμ­ψαν για το ζήτη­μα αυτό στο υπουρ­γείο Περιβάλλοντος.

«Υιο­θε­τού­με μέτρα για την κατα­πο­λέ­μη­ση της παρά­νο­μης εκδά­σω­σης», δήλω­σε ο υπουρ­γός Περι­βάλ­λο­ντος Χικάρ­ντου Σάλις στο πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων Ρόι­τερς. «Αυτή την εβδο­μά­δα ανα­πτύ­ξα­με 17 ομά­δες της IBAMA σε όλη την Αμα­ζο­νία ταυ­τό­χρο­να», πρόσθεσε.

Στην επι­κρά­τεια της Βρα­ζι­λί­ας βρί­σκε­ται το 60% του τρο­πι­κού δάσους του Αμα­ζο­νί­ου, η προ­στα­σία του οποί­ου θεω­ρεί­ται κρί­σι­μη για την απο­τρο­πή της κλι­μα­τι­κής αλλαγής.

Ο πρό­ε­δρος της Γαλ­λί­ας Εμα­νου­έλ Μακρόν προει­δο­ποί­η­σε την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα ότι δεν θα υπο­γρά­ψει τη συμ­φω­νία ελεύ­θε­ρου εμπο­ρί­ου ΕΕ-MERCOSUR εάν η Βρα­ζι­λία απο­χω­ρή­σει από τη συμ­φω­νία του Παρι­σιού για το κλί­μα. Ο Μπολ­σο­νά­ρου συνα­ντή­θη­κε με τον Μακρόν στο περι­θώ­ριο της συνό­δου της G20 στην Οσά­κα της Ιαπω­νί­ας και τον δια­βε­βαί­ω­σε πως η χώρα του θα παρα­μεί­νει στη συμ­φω­νία του Παρισιού.

Ο Πάου­λου Αντά­ριο, στέ­λε­χος της Greenpeace, εκτι­μά μεν πως «όλες οι ενδεί­ξεις» τεί­νουν στο ότι η εκδά­σω­ση θα επι­δει­νω­θεί επί των ημε­ρών της κυβέρ­νη­σης του Μπολ­σο­νά­ρου, αλλά εκφρά­ζει παράλ­λη­λα την ελπί­δα ότι η είδη­ση της μεγά­λης επέ­κτα­σής της θα ανα­γκά­σει την κυβέρ­νη­ση να ανα­λά­βει δράση.

«Όταν δημο­σιο­ποι­η­θούν οι τελι­κοί αριθ­μοί, αν είναι πράγ­μα­τι μεγά­λη, αυτό θα είναι εφιάλ­της για τον Μπολ­σο­νά­ρου», είπε το στέ­λε­χος της Γκρίν­πις. «Αυτό είναι κάτι με μεγά­λη σημα­σία από διε­θνή και από βρα­ζι­λιά­νι­κη άπο­ψη», διό­τι το τρο­πι­κό δάσος του Αμα­ζο­νί­ου είναι «εικό­νι­σμα», πρό­σθε­σε ο Αντάριο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο