Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αλ. Τσίπρας: Επιχείρησε να εμφανιστεί εκ νέου ως «σωτήρας» ανταγωνιζόμενος τον Κυρ. Μητσοτάκη σε μέτρα ανακύκλωσης της φτώχειας.

Με την επίκληση κάλπικων, δήθεν «οραματικών» συνθημάτων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, επιχείρησε να εμφανιστεί εκ νέου ως «σωτήρας», σερβίροντας στο λαό τον ίδιο οδυνηρό για τα λαϊκά συμφέροντα δρόμο που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα, αλλά και διαβεβαιώνοντας ότι αυτός μπορεί να εγγυηθεί την «σταθερότητα», δηλαδή την σιγή νεκροταφείου που θέλει το κεφάλαιο.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την ΔΕΘ, ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε ότι το πρόγραμμα που παρουσίασε είναι απολύτως κοστολογημένο. «Δεν μιλάμε για 20 με 25 δις, μιλάμε για 5,6 δις. ευρώ», είπε, ανταγωνιζόμενος τον Κυρ. Μητσοτάκη σε μέτρα ανακύκλωσης της φτώχειας.

Στις «ανησυχίες» περί «εκτροχιασμού» της οικονομίας από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε επίσης υπενθυμίζοντας ότι η δική του κυβέρνηση άφησε γεμάτα τα κρατικά ταμεία μέσα από το ξεζούμισμα του λαού. Σε μια αποστροφή του λόγου του, διαβεβαίωσε εξάλλου το κεφάλαιο πως «είμαστε ώριμοι, έχουμε κυβερνήσει»…

Άλλωστε, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε, το πρόγραμμα που παρουσίασε, «δεν διαφέρει και πάρα πολύ» από αυτά που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός, από την ΔΕΘ. Αυτό που «διαφέρει», είπε, είναι «το όραμα, το σχέδιο, το μοντέλο»…

Ορκίζεται στην απελευθερωμένη αγορά ενέργειας

Δίνοντας μια …γεύση αυτών των «οραματικών διαφορών», επανέλαβε ότι η ΔΕΗ θα περάσει σε «δημόσιο έλεγχο», μέσω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, όπως κάνουν «η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες». «Δεν μιλάμε για ένα σχέδιο Σοβιετικής Ένωσης», είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα την Γαλλία και την Γερμανία, που προχωρούν σε επανακρατικοποιήσεις, γιατί εκεί «δεν ισχύει ο κανόνας της επιδότησης της αισχροκέρδειας, με τα λεφτά των φορολογούμενων».

Υποστήριξε ότι η νέα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ που έγινε από την κυβέρνηση της ΝΔ με μια «σκανδαλώδη διαδικασία που χρήζει διερεύνησης», όπως ήταν η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, (δηλαδή η ίδια μέθοδος που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στις τράπεζες) «έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο ράλι της αισχροκέρδειας», λες και όλα τα προηγούμενα χρόνια η ΔΕΗ λειτουργούσε σαν …φιλανθρωπικό ίδρυμα. Ο ίδιος έδωσε όρκους πίστης στην απελευθερωμένη αγορά και στον καπιταλιστικό ανταγωνισμό, λέγοντας πως «η Ελλάδα έχει μια ρηχή και ολιγοπωλιακή αγορά».

Απευθύνθηκε ακόμη στα τμήματα του κεφαλαίου που νιώθουν «ριγμένα», τάζοντας «ανακατανομή» των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, αυτού του νέου υπερμνημονίου που αποτελεί το κοινό πρόγραμμα όλων των αστικών κομμάτων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε διαπιστευτήρια για ακόμη μια φορά στους αμερικανοΝΑΤΟικούς διαμηνύοντας πως στον πόλεμο στην Ουκρανία «είμαστε με τον αμυνόμενο απέναντι στην εισβολή». Συμπλήρωσε δε πως η ΕΕ οφείλει να αποκτήσει «αυτόνομη» γεωστρατηγική πολιτική, πάντοτε βέβαια «στα πλαίσια του ΝΑΤΟ»…

Κάλπικα διλήμματα

Ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε πως προϋπόθεση για να σχηματιστεί «προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας» είναι να είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Υπενθυμίζοντας πως στην «συντριπτική πλειοψηφία» των ευρωπαϊκών κρατών υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας, τόνισε πως μια τέτοια κυβέρνηση «δεν δημιουργεί αστάθεια, δημιουργεί σταθερότητα και εμπιστοσύνη».

Δήλωσε ακόμη πως η σύμπραξη με τη ΝΔ θα ήταν τερατογένεση, υπενθυμίζοντας με νόημα ότι το ΠΑΣΟΚ συρρικνώθηκε όταν έπραξε κάτι τέτοιο. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως η σύμπλευση των δύο πόλων «θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μόνο σε έκτακτες καταστάσεις», φράση που κάθε άλλο κλείνει την πόρτα σε αυτά τα σενάρια.

Σε ό,τι αφορά τις υποκλοπές-παρακολουθήσεις, τις εμφάνισε ως «πρωτοφανή δημοκρατική εκτροπή», αφήνοντας εκτός κάδρου όλο αυτό το πολυπλόκαμο θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί με νόμους και ευρωενωσιακές οδηγίες. Μάλιστα, εμφάνισε αυτά τα φαινόμενα ως «απόκλιση» από τα όσα συμβαίνουν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, βγάζοντας λάδι την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ερωτηθείς για την παρακολούθηση του Στ. Πιτσιόρλα δήλωσε πως δεν έδωσε εντολή για κανέναν, ενημερώθηκε από την ΕΥΠ ότι παρακολουθούνταν στο πλαίσιο της διερεύνησης οικονομικού εγκλήματος.

Σε ότι αφορά την ένταση της καταστολής, την απέδωσε στις «καθεστωτικές λογικές και νοοτροπίες» της κυβέρνησης της ΝΔ. «Όταν τρίζουν τα καθεστώτα, καταφεύγουν στην καταστολή», ισχυρίστηκε, συγκαλύπτοντας ότι η καταστολή είναι σύμφυτη με το ίδιο το αστικό κράτος.

Πηγή: 902.gr

Ναπολέων Σουκατζίδης Το μεγαλείο ενός αγωνιστή της Αντίστασης, του Θέμου Κορνάρου