Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αναγνώριση της Παλαιστίνης από Ισπανία, Ιρλανδία, Νορβηγία

Την ώρα που το κράτος δολοφόνος συνεχίζει απτόητο το μακελειό στη Ράφα τρεις ευρωπαϊκές χώρες αναγνώρισαν επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης, όπως είχαν προαναγγείλει, προχωρώντας σε ένα συμβολικό βήμα για την περαιτέρω διεθνή απομόνωση του Ισραήλ, κάτι που αρνείται να πράξει η Ελλάδα παρότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση (προς υλοποίηση από την ελληνική Βουλή).

Η Νορβηγία χαιρέτισε «μια σημαντική ημέρα» και εξέφρασε τη λύπη της για την προφανή απουσία «εποικοδομητικής δέσμευσης» εκ μέρους του Ισραήλ. «Εδώ και περισσότερο από 30 χρόνια η Νορβηγία είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές ενός παλαιστινιακού κράτους», δήλωσε υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Έσπεν Μπαρτ Άιντε.

Χθες η χώρα επέδωσε προφορική διακοίνωση στον νέο Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμεντ Μουστάφα, με την οποία τίθεται σε ισχύ σήμερα η απόφαση αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους.

Η ισπανική κυβέρνηση υιοθέτησε σήμερα στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού της συμβουλίου διάταγμα με το οποίο αναγνωρίζεται επισήμως η Παλαιστίνη, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ. Ο Ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η αναγνώριση αυτή, σε συντονισμό με την Ιρλανδία και τη Νορβηγία, είναι απαραίτητη για «ένα μοναδικό στόχο: οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι να επιτύχουν την ειρήνη».

Ο Ισπανός πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι η Ισπανία θα αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος που περιλαμβάνει τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, ενοποιημένο υπό την Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσά του, προσθέτοντας ότι η Μαδρίτη δεν θα αναγνωρίσει αλλαγές στα παλαιστινιακά σύνορα μετά το 1967, εκτός κι αν αυτές συμφωνηθούν από όλες τις πλευρές.

«Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε προς αυτό που όλοι αναγνωρίζουν ως τη μόνη δυνατή λύση για να επιτευχθεί ένα ειρηνικό μέλλον, ένα (μέλλον) ενός παλαιστινιακού κράτους που ζει δίπλα δίπλα με το ισραηλινό κράτος με ειρήνη και ασφάλεια», πρόσθεσε.

Αντιδρά το Ισραήλ

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ίσραελ Κατς, κατηγόρησε τον Σάντσεθ ως «συνεργό» στις «εκκλήσεις για γενοκτονία του εβραϊκού λαού».

Χθες ο Κατς είχε ήδη λάβει «μέτρα αντιποίνων» έναντι της Μαδρίτης, απαγορεύοντας στο προξενείο της Ισπανίας στην Ιερουσαλήμ να παρέχει υπηρεσίες στους Παλαιστίνιους από την 1η Ιουνίου. «Δεν θα ανεχθούμε να επιτεθούν στην κυριαρχία και την ασφάλεια του Ισραήλ» έλεγε κατηγορώντας την Ισπανία ότι «ανταμείβει τη Χαμάς».

Απάντηση από την Ιρλανδία

«Κάποιοι χαρακτήρισαν την απόφασή μας (…) ‘ανταμοιβή για την τρομοκρατία’. Τίποτε δεν απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα», απάντησε χθες ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Μιχόλ Μάρτιν.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η Νορβηγία είχε φιλοξενήσει μυστικά τις πρώτες ισραηλινοπαλαιστινιακές ειρηνευτικές συνομιλίες, οι οποίες είχαν καταλήξει στις συμφωνίες του Όσλο θέτοντας τις βάσεις για μια ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης μεταξύ των δύο μερών.

Το κράτος της Παλαιστίνης θα αναγνωρίζεται πλέον από 145 χώρες στις 193 που είναι μέλη του ΟΗΕ, σύμφωνα με καταμέτρηση της Παλαιστινιακής Αρχής. Απούσες από τον κατάλογο αυτόν είναι η πλειονότητα των χωρών της δυτικής Ευρώπης -και η Ελλάδα-  και της Βόρειας Αμερικής, η Αυστραλία, η Ιαπωνία ή ακόμη η Νότια Κορέα.

Είκοσι ένας νεκροί, δεκάδες τραυματίες από ισραηλινά πλήγματα σε περιοχή με σκηνές δυτικά της Ράφα

Το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεσή του παρά την παγκόσμια κατακραυγή.

Ισραηλινά άρματα μάχης έφθασαν στο κέντρο της Ράφας για πρώτη φορά σήμερα, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες, κατά την τρίτη εβδομάδα της χερσαίας επιχείρησης στην πόλη της νότιας Λωρίδας της Γάζας που έχει προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή.

Τα άρματα μάχης θεάθηκαν κοντά στο τέμενος Αλ-Άουντα, ένα ορόσημο της κεντρικής Ράφας, όπως δήλωσαν οι αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως οι δυνάμεις του εξακολουθούν να επιχειρούν στην περιοχή της Ράφας χωρίς να σχολιάζει τις πληροφορίες για προώθησή τους στο κέντρο της πόλης.

Στη διάρκεια της νύχτας οι δυνάμεις του σφυροκόπησαν την πόλη με αεροπορικά πλήγματα και πυρά αρμάτων μάχης, όπως δήλωσαν κάτοικοι, συνεχίζοντας την επίθεσή του παρά τη διεθνή κατακραυγή για μια επίθεση προχθές, Κυριακή, που προκάλεσε πυρκαγιά σε έναν καταυλισμό με αντίσκηνα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 45 Παλαιστίνιους, οι περισσότεροι από τους μισούς από τους οποίους ήταν παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι.

Άλλοι είκοσι ένας Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον οι 12 από αυτούς ήταν γυναίκες, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από τα νέα ισραηλινά πλήγματα σε μια περιοχή με σκηνές όπου στεγάζονται εκτοπισμένοι, στα δυτικά της Ράφα, σύμφωνα με παλαιστινιακές ιατρικές πηγές.

Τα νέα ισραηλινά πλήγματα είχαν ως στόχο σκηνές εκτοπισμένων οικογενειών στην επισημασμένη ανθρωπιστική περιοχή του Μαουάσι, στη δυτική Ράφα, ανέφεραν γιατροί και κάτοικοι.

 

 

Ν. Λαπαθιώτης, Οι νικημένοι της ζωής – Ποιήματα