Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αντιπαραθέσεις εντός ΣΥΡΙΖΑ και παραιτήσεις στελεχών του

Tην παραίτηση τους από τα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, όχι όμως και από το κόμμα, ανακοίνωσαν σήμερα οι Διονύσης Τεμπονέρας, Αντώνης Κοτσακάς και Χάρης Τσιόκας.

«Η τελευταία παρέμβαση του σ. προέδρου κατέστησε σαφές, ότι δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι, για λόγους αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού, απέναντι σε μια μετάλλαξη, αντί για μετεξέλιξη μετεξέλιξη, με την οποία διαφωνούμε», αναφέρουν χαρακτηριστικά στο κείμενό τους αναφερόμενοι στην πρόσφατη ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη  με την οποία έκανε επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα.

Με ανάρτησή του το βράδυ της Δευτέρας, από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται, υποστήριξε ότι κανείς δεν θα του επιβάλει συνεργασία με κανέναν και ότι ο ίδιος δεν είναι πολιτικός «του κομματικού σωλήνα ή των τζακιών», κάνει λόγο για «μαύρα χρήματα που λιμνάζουν στα κόμματα της Ελλάδας» και υποστηρίζει σε ό,τι αφορά το κόμμα του πως «δυστυχώς παρέλαβα ένα χάος», με «πολύ μεγάλα ανοίγματα σε προμηθευτές». Και προσθέτει: «Ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει ποτέ μαύρα. Δεν θα έχει άγνωστες πηγές χρηματοδότησης».

Ο Κασσελάκης υποσχέθηκε …εξυγίανση του κομματικού ταμείου και προαναγγέλλει ότι αυτή η διαδικασία θα είναι επίπονη, ενδεχομένως με απολύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο και με επίκληση οικονομικών προβλημάτων από την πλευρά της Κουμουνδούρου, ανακοινώθηκε η αναστολή της έκδοσης του καθημερινού φύλλου της εφημερίδας «Αυγή». Η κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να συνεχίσει μόνο με την κυριακάτικη έκδοση.

Οπως αναμενόταν, η ανάρτηση Κασσελάκη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος. Στο πλαίσιο αυτής ο Π. Πολάκης επιτέθηκε στον Κ. Ζαχαριάδη, καταγγέλλοντας ότι εξαιτίας του ο σημερινός ευρωβουλευτής Ν. Παππάς δεν έγινε δήμαρχος Αθήνας, με τον Ζαχαριάδη να επιστρέφει τις κατηγορίες, καλώντας τον Π. Πολάκη να αναλογιστεί τις ευθύνες του για την κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ και «αντί να έχει κομματικού χαρακτήρα βεβαιότητες για την Αθήνα» «να πει τι έγινε στην Κρήτη, όπου το τρίτο κόμμα έγινε πρώτο».

Ενώ ο Ν. Μωραΐτης, ένθερμος υποστηρικτής του Κασσελάκη, κάλεσε σειρά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ …να μετακομίσουν σε άλλη πολιτική στέγη. «Πόσο πιο κανονικά θα ήταν όλα αν ο καθένας ήταν στον χώρο όπου ανήκει: Ο Σπίρτζης, ο Θεοχαρόπουλος και ο Τεμπονέρας στο ΠΑΣΟΚ, ο Ζαχαριάδης και ο Φλαμπουράρης στη Νέα Αριστερά (…) και ο Γιώργος Τσίπρας σπίτι του», ανέφερε σε ανάρτησή του.

Ο Ε. Αποστολάκης, σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει τον Κασσελάκη, πέταξε λάσπη στον ανεμιστήρα, ρωτώντας: «Ξέρετε κανένα κόμμα που να μην έχει μαύρα;»…

Στον αντίποδα, ο Δ. Τεμπονέρας δήλωσε πως «μου είναι αδιανόητο να σκεφτώ ότι υπάρχει υπόνοια για την ηγεσία Τσίπρα» και ο Κ. Ζαχαριάδης πως «τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντα διαυγή και καθαρά».

Στο φόντο αυτής της αντιπαράθεσης και εν αναμονή της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής σε λίγες μέρες, οι βουλευτές Γ. Καραμέρος, Σ. Κεδίκογλου και Χ. Μαμουλάκης ζητούν με επιστολή τους στον Στ. Κασσελάκη την άμεση συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, καθώς η προηγούμενη, για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, είχε διακοπεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του Κασσελάκη.

Στο μεταξύ οι εργαζόμενοι της Αυγής κατηγορούν την  ηγεσία του κόμματος ότι κλείνει την εφημερίδα χωρίς διαβούλευση και σχέδιο βιβσιμότητας και προχωρούν σε επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες, προγραμματίζοντας και νέα απεργιακή συνέλευση στις 2 το μεσημέρι, ενώ εξακολουθούν να ζητούν συνάντηση με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Ο εκπρόσωπος των δημοσιογράφων έκανε λόγο για το μεγαλύτερο ιστορικό και πολιτικό ατόπημα. Εκανε λόγο για καθαρά πολιτική απόφαση με πρόσχημα τα οικονομικά προβλήματα.